Pànxing Cerdanya

25, abril del 2024

Search
Close this search box.

25, abril del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya

Das, gaudir de la cultura, gaudir de la natura

Cerdanya
11b8145be285a17777ee4d809bfd4d09.jpg

Repartit entre els nuclis de Sanavastre, Mosoll i Tartera, Das és un dels destins més apreciats de la Cerdanya, tant a l’hivern, com a destí idoni per a practicar esports de neu donada la seva proximitat a les pistes de La Masella, com a qualsevol de  la resta d’estacions de l’any,  per fer llargues passejades pels nombrosos senders del seu entorn.

Das és un poble tranquil, de només 15 km quadrats, situat a 1.200 metres d’alçada, a la plana de la Cerdanya entre Alp i Urús i a la riba del riu Segre. Una població petita però amb molts atractius per descobrir com  la Col·lecció Museu de Das,  diferents construccions romàniques com les esglésies de Sant Llorenç, Sant Julià, Sant Iscle i Santa Victòria de Sanavastre, Santa Maria de Mosoll o la Capella de Santa Bàrbara de Das. Totes elles amb un interessant valor arquitectònic que justifiquen, sobradament, la seva visita.

A l’arquitectura religiosa, digna de visitar, o a la visita al Museu, caldrà afegir el gaudi de l’entorn natural del municipi, un entorn ple d’antics camins que ens permetran recuperar els més diversos, i amagats, racons del territori, amb sorprenents descobriments. Una natura que ofereix una gran riquesa de paisatges que podrem veurem canviar de composició segons transcorrin les estacions,  passant dels taronges i daurats de la tardor a l’esclat dels verds primaverals o als blancs lluents que cobreixen el paisatge durant els mesos d’hivern.

 

Esglésies d’herència romànica

Les diverses esglésies romàniques que conformen el patrimoni de Das es troben en un òptim estat de conservació. Probablement un dels millors exemples d’aquest art romànic és l’església de Santa Maria de Mosoll, documentada des de l’any 839.

Santa Maria de Mosoll és una construcció d’una sola nau amb un absis semicircular llis, les pintures murals  i el frontal del qual, conegut com “Els Tres Reis”, es conserven al Museu Nacional d’Art de Catalunya. A aquesta joia del romànic s’hi sumen l’església de Sant Julià de Tartera, una construcció d’una sola nau amb una petita capella sense cap mena d’elements decoratius; la de Sant Iscle i Santa Victòria de Sanavastre, malauradament  una de  les ermites que més modificacions,  tant internes com externe, ha sofert amb el pas del temps. Per últim també caldrà visitar la petita capella de Santa Bàrbara de Das, dedicada a la patrona dels miners ja que a la població hi havien viscut molts dels miners que treballaven a les antigues mines de manganès ubicades sota la Coma Oriola.

 

La Casa del Comú, element  identificatiu del municipi

La Casa del Comú, avui seu de l’Ajuntament i de la Col·lecció Museu, és un dels elements arquitectònics més identificatius de Das. L’edifici, finançat pel filantrop, Rossend Arús, fill de Teresa Arderiu, nascuda a Das, va néixer destinat a albergar les escoles municipals i la Casa del Comú.

Actualment es pot, a més de gaudir d’un bon dinar en una de les seves sales, visitar la Col·lecció Museu, un interessant museu etnològic que recull els aspectes més significatius de la vida cerdana. L’exposició es divideix en diferents àmbits i, mitjançant  l’exposició dels estris de la vida quotidiana de la pagesia, els llenyataires,  la vida domèstica o, fins i tot, dels oficis més tradicionals, s’aconsegueix tenir una visió complerta del que havia estat  la vida quotidiana al Das de fa uns anys. Gràcies a la Col·lecció Museu s’ha aconseguit que aquesta vida, no tan llunyana estigui present en la memòria col·lectiva i no acabi desaparèixer en un municipi que, com la resta de la comarca de la Cerdanya, ha vist com canviaven ràpidament unes formes de vida que li eren pròpies.

 

Un  paradís natural

Per la seva ubicació, a la riba del riu Segre i al peu del Parc Natural Cadí Moixeró, Das és un lloc ideal com a punt de partida per fer excursions de muntanya. La Xarxa de Senders de Cerdanya permet recuperar racons del territori i descobrir nous indrets. Das donar la possibilitat d’anar des del cim de la Tossa al coll de Jou, o bé fer itineraris per la serra de Moixeró i el coll de Pendís. Tota la plana es troba creuada per diferents camins com el Camí de l’Eral, el camí de Savanastre, el del cementeri  i el de la Tartera, camins que en el seu moment obeïen a unes necessitats bàsiques per connectar municipis entre si i que avui ens permeten fer excursions per l’entorn natural de Das.  

No només els senders ens permetran descobrir un entorn privilegiats, també els boscos de les rodalies de Mosoll i Sanavastre són protagonistes actius de la vida de Das i emmarquen els millors paisatges del municipi, ideals per fer atractives excursions a peu o amb bicicleta.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.