Pànxing Cerdanya

18, juliol del 2024

Search
Close this search box.

18, juliol del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya

El Camí dels Bons Homes, el seu pas per terres bergadanes

Cerdanya
5e21d3cfd9bcc0db13ae5da246518d87.jpg
Entre els segles X i XIV es va expandir per tota la zona d’Occitània (sud de l’actual França) un moviment religiós “herètic”, des del punt de vista de l’església catòlica, el catarisme, que durant els segles XII i XIII es va estendre amb molta força entre les classes cultes i la noblesa de la zona.

El càtars, també coneguts com Bons Homes i Bones Dones, tenien una moral molt rígida, rebutjaven les riqueses i repudiaven l’Església catòlica. Per això foren considerats heretges per l’església catòlica, la qual, amb l’ajut del rei i de la noblesa francesa, va iniciar la seva persecució i extermini, acció que va obligar els càtars o “bons homes” a marxar cap a l’exili, fugint de la Inquisició i la Creuada catòlica.
 
El Camí dels Bons Homes és un record de l’itinerari que seguiren aquells homes en la seva fugida entre el Santuari de Queralt, a Berga (Catalunya) i el castell de Montsegur (Arièja, França). Avui aquest s’ha convertit en un itinerari turístic de 189km que travessa els Pirineus a través del GR-107.
 

Primera etapa de la ruta, al Berguedà

Arranquem amb una passejada per Berga, la seva part vella permet descobrir carrers i patis medievals. Destaquen el call vell i l’únic portal de les antigues muralles, així com una façana del palau dels Peguera, ambdós gòtics. Dominant la ciutat destaca el castell de Sant Ferran i al nord-oest el santuari de Queralt. Des del santuari, un monòlit assenyala el començament del Camí. Cap a l’oest seguirem fins arribar a Gósol, on finalitza aquesta primera etapa.
 
 
A l’antic poble, ara enrunat, destaca la torre del castell, situat sobre un tossal, el castell dominava un dels passos entre la Catalunya central, l’Alt Urgell i la Cerdanya pels camins que coronaven la serra del Cadí. Gósol ofereix altres atractius, com les vistes al Museu Picasso, on s’explica l’estada del pintor en aquesta població l’estiu de 1906 o al Museu de la Vida Rural, que conté una col·lecció d’eines,estris del camp i utensilis domèstics relacionats amb la vida a la muntanya del segle passat.
 
 
De Gósol pel GR 107-3, direcció Tuixén, arribarem al Collell, i des del santuari de Gresolet, camí Bagà anant cap al coll de la Balma. Abans d’arribar a Bagà, a la font Nostra, podem arribar-nos als Empedrats i pujar directament al refugi de Sant Jordi, per finalment entrar a Bagà. Després d’aquestes etapes bergadanes la ruta ja s’endinsa a terres cerdanes on s’anirà fent camí fins arribar al final del Camí al Castell de Montsegur, a l’Arièja francesa.
 
 
El Camí dels Bons Homes compta amb una entitat de coordinació, el Consell Regulador, que manté els camins ben senyalitzats, resol dubtes i coordina serveis com allotjaments, guies de muntanya, transport d’equipatge, agències de viatges i taxis.
 

Camí dels Bons Homes:
Distància: entre 189 i 205,2km (segons variants).
 
Etapes:
1. Berga – Gósol 29,36km
2. Gósol – Bagà 23,8km
3. Bagà – Bellver de Cerdanya 23,21km
4. Bellver de Cerdanya – Porta 35,52km
5. Porta – Mérens-les-Vals 21,90km
6. Mérens-les-Vals – Orgeix 17,97km
7. Orgeix – Comús 22,65km
8. Comús – Montsegur 16,10km

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.