Pànxing Cerdanya

26, abril del 2024

Search
Close this search box.

26, abril del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya

Excursió al cim de Comabona

Cerdanya
64264a7a13de7835e0e55d7d8115fa48.jpg

El pic de Comabona (2.545m) està situat a la serra del Cadí. L’excursió proposada té un recorregut circular de gairebé 13 quilòmetres, 750m positius de desnivell i unes 5,30 hores de caminada. És una sortida d’estiu apta per a tot tipus de públic que es trobi en bona forma física. Inici i arribada al refugi de Prat d’Aguiló (2.020m).

Excursió d’itinerari circular per l’extrem de llevant de la serra del Cadí, amb sortida i arribada al refugi de Prat d’Aguiló. L’excursió al pic de Comabona, dins del Parc Natural de Cadí-Moixeró (declarat l’any 1983), permet gaudir d’algunes de les millors panoràmiques de la Cerdanya i d’una perspectiva poc habitual del massís del Pedraforca.
 
A cavall de les conques hidrogràfiques del Llobregat i el Segre, i de les comarques de la Cerdanya, Alt Urgell i Berguedà, l’excursió té l’al•licient de ser un dels 100 cims referents de la FEEC, però sobretot té l’atractiu d’oferir molt bones perspectives de la cara nord del Cadí, coneguda per les seves formes escarpades i verticals, combinació d’imponents parets de pedra i canals estretes.
 
Un itinerari circular amb sortida i arribada a Prat d’Aguiló
 
L’excursió s’inicia al refugi de Prat d’Aguiló (2.020m), batejat amb el nom de “Cèsar August Torras”, al qual podem accedir per una pista forestal de 12 quilòmetres des de Montellà. El vehicle, molt recomanable que sigui un 4×4, es deixa a no més d’un quilòmetre del refugi. 
Sobre aquest refugi cal dir que es tracta d’un dels 8 de la travessa Cavalls del Vent.
 
Des del refugi prendrem el sender PR C-124 senyalitzat amb marques blanques i grogues el qual es dirigeix, molt costerut, cap al mític Pas de Gosolans (2.445m). Un cop assolit aquest pas és fàcil observar ben a prop grups d’isards i marmotes. Aquest pas deu el nom a ser el lloc per on passaven els segadors de Gósol que accedien a la Cerdanya per anar a fer temporada als pobles de la ribera del Segre.
 
Assolit el Pas, i ja dins la comarca del Berguedà, cal seguir la carena en direcció llevant, seguint el sender GR 150.1, que ens portarà cap fins al pic d’Aguiló, coll de Comabona i finalment el pic del Comabona (2.545m). Per la carena gaudirem de panoràmiques poc habituals del Pedraforca, el qual observarem cap al vessant sud, i una panoràmica excepcional sobre la Cerdanya pel vessant nord. La carena, en el seu trencant cap a la cara nord, ens ofereix racons ideals per a la captura fotogràfica dels penya-segats, amb alguna canal coronada per minúscules plataformes de pedra a l’estil “preikestolen”.
 
 
Un cop superat el pic de Comabona el corriol inicia un descens continuat per la carena, lleugerament desplaçat cap al vessant de solana, o cosa que és el mateix, pel vessant del Berguedà. El sender ens fa passar pel pas de Tancalaporta (anomenat així per una antiga tanca que evitava el pas de bestiar) i es desvia per sota el serrat de Terrers, punt des del qual ja podrem observar al fons de la vall de la Muga -vessant de sud-est- el poble de Bagà. Arribarem al coll del Bou. 
 
A partir d’aquest coll el sender deixa de venir marcat pels senyals GR 150.1, abandona la carena i pren una lleugera orientació nord-est, en ràpid descens per la capçalera del Torrent de Pradell, fins a recuperar la línia de bosc.
 
Quan el sender entra de ple en el bosc aquest fa un gir de gairebé 180 graus i de clar retorn cap a ponent, i ho fa combinant trams planers amb altres de suau descens per la cara nord de la serra. El camí s’endinsa cada vegada més pel bosc a la zona de Coll de Prat Rodó i Pla de les Creus, alternant amb clarianes de gespa verda, però també travessant alguna tartera i barrancs eixuts sota la mirada de les imponents parets de pedra de la cara nord del pic de Comabona.
 
 
En aquest tram el sender segueix les marques de la ruta Cavalls del Vent. Travessant la cara nord no ens serà difícil observar les conseqüències de les allaus sobre el bosc, i vist el nombre d’arbres abatuts o, literalment escapçats a mig tronc, ens podem fer una idea del gruix de neu que hi havia a la zona abans de les allaus i la força d’aquestes.
 
Caminant pel sender en direcció a ponent el refugi de Prat d’Aguiló ja es deixa veure a cada passa amb més proximitat, de manera que el camí de retorn serà ben fàcil i sense possible pèrdua.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.