Pànxing Cerdanya

21, maig del 2024

Search
Close this search box.

21, maig del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya

Fa 50 anys es posava en marxa Masella

Cerdanya
302b9c227c50b8734e7b50eb908ed9ff.jpg
Va ser el 3 de gener de 1968. Aquell dia s’inaugurava el telecadira biplaça entre el Pla de Masella i La Pleta. El mateix dia s’inaugurava el teleesquí destinat als debutants. Fins llavors, el que avui coneixem com a Masella, era una zona explotada com a mineria a les cotes altes, mentre que el Pla de Masella era ocupat per uns pocs camps de cultiu de patata.

Va ser a mitjans de la dècada dels seixanta quan l’Ajuntament d’Alp va impulsar la creació d’una nova estació d’esquí a la Cerdanya. Salvador Pous, alcalde del poble, i Enric Sirvent, tinent d’alcalde, estaven convençuts que els vessants orientats al nord i protegits pel bosc de la muntanya de La Tosa conservarien molt bé la neu i serien un indret idoni per crear-hi noves pistes d’esquí. A més, la materialització d’una segona estació d’esquí a la Baixa Cerdanya seria un impuls econòmic i turístic per al poble i la comarca, així que van apostar-hi fort.
 
El maig del 1966 es va constituir, doncs, l’empresa promotora Teleesquís de la Tossa d’Alp, S.A. per propiciar l’aprofitament d’aquesta zona com a espai per a l’esquí. Per tirar endavant la iniciativa, van recórrer a la inversió d’un grup d’accionistes privats encapçalats per l’empresari i arquitecte Josep Maria Bosch i Aymerich, que anys després n’acabaria sent el soci majoritari. Actualment, Masella és propietat de la Fundació Privada Bosch i Aymerich i ha esdevingut una de les poques estacions d’esquí del Pirineu de gestió encara en mans privades. L’estació cada any obté beneficis i aquests es reinverteixen en noves infraestructures a la mateixa estació. Fets els 50 anys, sembla un bon moment per recordar la seva història.
 
La tardor del 1967 es van instal·lar al Pla de Masella els dos primers remuntadors, un teleesquí de debutants i un telecadira biplaça que s’enfilava fins a La Pleta. Els ginys es van posar en marxa el dia 3 de gener del 1968. L’estació de Masella esdevenia realitat.
 
El 1969 es va inaugurar un tercer remuntador, un altre teleesquí, a la zona de La Pleta, però va ser dos anys després, el 1971, quan Masella va fer un salt qualitatiu en assolir el seu desnivell màxim de 935 metres, vigent encara avui. El telecadira de Cap del Bosc i el teleesquí de La Tosa transportaven els esquiadors fins als 2.535 metres del cim de La Tosa, des d’on podien baixar esquiant fins al Pla de Masella, a 1.600 metres. Aquell mateix any es va adquirir també la primera màquina trepitjaneu, una SV Ratrac 71.
 
 
El 1972, l’estació es va ampliar cap al sector de Coma Oriola amb la construcció del telecadira biplaça homònim. Amb aquesta ampliació cap a Coma Oriola i la Tosa, als termes municipals de Das i Urús, la societat va passar a anomenar-se Teleesquís de la Tossa de Alp, Das i Urús, S.A. (TTADUSA), raó social que ha perdurat fins a l’actualitat. L’hivern del 72, Masella va acollir també els Campionats d’Espanya Absoluts d’Esquí Alpí, en què Francisco Fernández Ochoa, flamant campió olímpic, va aconseguir la victòria tant en eslàlom com en eslàlom gegant.
 
A banda dels remuntadors, ja des dels primers anys, Masella volia oferir una experiència turística completa, i per això es van construir grans infraestructures hoteleres. L’Alp Hotel Masella, inaugurat l’any 1977 i encara en funcionament, i els primers apartaments van permetre als esquiadors allotjar-se a peu de pista. També tenien la possibilitat d’aprendre a esquiar amb els monitors de l’escola, que en aquell moment depenien de la “Escuela Española de Esquí”.
 
Durant la dècada dels 70 i dels 80, es van incorporar contínuament nous teleesquís i telecadires, cosa que va situar Masella entre les estacions d’esquí capdavanteres al Pirineu Català.
 
L’any 1994 es van instal·lar a l’estació els primers canons de neu produïda, sent de les més tardanes del Pirineu a fer-ho. Des d’aleshores, cada temporada s’ha invertit en la millora de la xarxa de neu, que cada vegada té més capacitat de fabricar neu i fer-ho amb un consum d’energia cada vegada menor. Avui Masella és una estació referent i en aquest sentit ha estat motiu de visita per estacions alpines i fins i tot asiàtiques.
 
La inauguració el 1995 del primer remuntador desembragable, el telecadira de quatre places Masella Jet, va marcar un abans i un després. A partir d’aquesta data, una sèrie de remuntadors nous van anar substituint els antics telecadires biplaça i teleesquís fins a crear la moderna xarxa de remuntadors de la qual presumeix actualment Masella. 
 
 
El 1997 es va substituir el telecadira de pinça fixa biplaça Coma Oriola per un telecadira de pinça fixa amb cinta d’embarcament i de 4 places. El 1998 es va construir el desembragable de 6 places Jumbo Tosa; el 2004, el telecadira de 6 places TGV i, el 2009, el de 6 places de La Pia Express, que va suposar l’obertura d’un nou sector esquiable amb l’ampliació de Masella cap a l’est.
 
A part del creixement físic del domini, Masella també ha destacat en l’última dècada per l’ampliació d’hores d’esquí. El desembre de l’any 2013 es va inaugurar l’Esquí Nocturn, una innovadora aposta de l’estació per oferir noves experiències als esquiadors, que a partir d’aquesta data han pogut lliscar per les pistes il·luminades els vespres dels dijous, divendres i dissabtes. Amb 10 quilòmetres i 13 pistes il·luminades, Masella ofereix el domini nocturn més ampli del sud d’Europa, cosa que li ha valgut el denominatiu de “la capital de l’Esquí Nocturn dels Pirineus”. L’any 2014, amb la instal·lació de canons a la pista Coms de Das i al sector més oriental de La Pia, es va completar la innivació del 100% dels sectors.
 
Masella ofereix, des de fa anys, la temporada més llarga d’esquí al Pirineu i acostuma a ser la primera a obrir la temporada i la darrera a tancar-la. El rècord es va batre la temporada 2008-2009, en què l’estació va romandre oberta més de sis mesos, des del 8 de novembre fins al 10 de maig.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.