Pànxing Cerdanya

12, abril del 2024

Search
Close this search box.

12, abril del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya

Porté Puymorens serà una festa el 17 de desembre

Cerdanya
porté
Parlem amb Eric Charre, director general de Trio-Pyrénées, al peu del retorn del nou telecadira de Porté Puymorens, quan falten molt pocs dies per obrir-se al públic. Amb ell també tractem diverses qüestions dels projectes i inversions que implementarà aquesta societat en els pròxims anys a les estacions de Formigueres, Cambre d'Ase i PortéPuymorens.

Un matí tranquil a Porté Puymorens. Sota un cel en lluita constant entre les nuvolades i les estones de sol, l’estació es prepara per a rebre els esquiadors en la recta final del pont de la Puríssima. Hi ha ambient, hi ha alegria, tot i que potser menys afluència que en altres “puríssimes”, en les quals la neu era més abundant. Enguany la neu es fa pregar. A mig matí quedem amb Eric Charre, director general de Trio-Pyrénées. Volem entrevistar-lo perquè ens doni més detalls del nou telecadira desembragable Dôme de la Mine, pocs dies abans d’obrir-se al públic.

Però també quedem amb ell perquè ens expliqui més coses de Trio-Pyrénées, la societat pública formada pel Consell General dels Pirineus Orientals, la regió d’Occitania i els Ajuntaments d’Eina, Sant Pere dels Forcats, Formigueres i Portè. O sigui, els municipis on se situen les estacions d’esquí de Cambre d’Ase, Formigueres i Porté-Puymorens.

Quan passen pocs minuts de les 10 del matí Eric Charre arriba somrient a les oficines de la Vinyola, on hem quedat. Se li nota que Porté passa, ara mateix, per un bon moment. I tot i que ara Charre és el director general de Trio Pyrénées, també és evident que la lluita pel nou telecadira la va viure intensament mentre era el màxim responsable directiu de Porté-Puymorens. Així doncs, després d’una breu salutació, anem per feina i pugem amb moto de neu cap al capdamunt de la nova cota alta de Porté Puymorens, a 2.500 metres, a la carena divisòria de la vall del Baladrà i la vall de la Mine.

Asseguts davant el retorn del nou telecadira, a 2500 metres, en companyia d’un aire fred de ponent, i mentre operaris de Poma treballen a la terminal del retorn del nou telecadira, al mateix temps que no paren de passar esquiadors de muntanya que foquegen per anar cap al Pic de la Mina, li pregunto pel primer balanç que es fa des de Trio-Pyrénées de la setmana de la Puríssima de 2022.

“Estem contents. Hem obert de diferent forma, segons ubicació geogràfica, i hem posat en marxa  diferents serveis.Ens ha anat bé per vendre el forfet de temporada de Trio-Pyrénnés” argumenta. Explica que, pel fet de ser tres estacions, els permet oferir una garantia de producte. Tot i que admet que la Puríssima de 2022 ha estat marcada per l’escassetat de neu, diu que les vendes dels forfets de temporada s’han incrementat en un 20%. Un inici de temporada “molt positiu”, conclou el director general de Trio-Pyrénées.

Una arrencada positiva, però que quedarà interrompuda a partir de dilluns. Les tres estacions, que ara estan obertes fins diumenge, tancaran i no obriran fins al proper cap de setmana. A partir d’aquesta data ja obriran de forma ininterrompuda. Els motius del tancament semblen ben raonables, ja que Eric Charre ho justifica pel fet que “aquests dies ja sabem, de cada any, que l’afluència d’esquiadors és molt baixa”. L’obertura, però, els haurà servit per a un primer contacte amb els clients i per posar a prova els serveis, instal·lacions i el personal que fa rodar les estacions.

Els orígens de Trio-Pyrénées

Però, quins són els orígens o els perquès de la unió d’aquestes tres estacions en concret i no unes altres en una sola societat? Aquesta és la pregunta que li plantejo al director general de Trio-Pyrénées. “Van ser les institucions les que ho van proposar” i van ser aquestes tres, i no unes altres, pel fet que “Formigueres, Cambre d’Ase i Porté tenien unes dimensions similars, un volum de negoci semblant, una freqüentació també molt similar, i les mateixes problemàtiques. Per contra, Font Romeu i Les Angles són estacions més grans i amb una visió de les inversions diferents”, aclareix el director general de Trio-Pyrénées.

Les inversions, pensades per fer-ne ús a l’estiu

Tal com va anunciar Eric Charre a la presentació de Barcelona el passat mes de novembre, les inversions properes als 30 milions d’euros, estan dividides en tres parts. Una per a cada estació. I es fan pensant en si aquestes també podran fer-se servir a l’estiu. És en aquest sentit que, per exemple, el telemix que s’ha de començar a construir a Formigueres l’any vinent, també es posarà en servei als mesos de l’estiu.

S’evitarà així que els turistes que volen accedir a la vall i refugi de Camporrells, pugin en cotxe fins al capdamunt de la serra d’en Mauri, des d’on s’inicia aquesta popular excursió per la zona del refugi esmentat. “A vegades, a l’estiu, s’hi poden acumular fins a 200 cotxes”, exposa, i d’aquesta manera es permetrà alliberar l’actual pista forestal per a l’ús de les bicicletes i per als practicants de senderisme.

A Cambre d’Ase, s’invertirà en la renovació dels teleesquís, un total de 10, i en la construcció d’un llac o punt d’aigua. “No serà una inversió tan espectacular, però serà una renovació integral dels teleesquís actuals i de les zones de debutants”, argumenta, que també planteja l’ús del telecadira de Sant Pere dels Forcats per a l’estiu i complementar-lo amb un restaurant d’alta muntanya a prop de la terminal d’arribada.

Aquest també és un objectiu comú en els serveis a oferir del nou telecadira de la Mine, que permetrà que, a l’estiu tingui un ús turístic i permeti crear nous models de negoci, com ara una ruta fins a l’edifici de les antigues mines i plantejar-hi un restaurant d’altura. “Volem crear noves activitats i oportunitats diferents de l’esquí”, conclou el director Eric Charre, que posa en èmfasi que “Trio-Pyrénées també és innovació en un context de canvi climàtic”.

L’obertura del Dôme de la Mine, una festa

L’obertura està prevista per al dissabte 17 de desembre. Ara com ara ja s’estan fent els darrers treballs de finalització, proves tècniques, de seguretat, etc, però per arribar a aquesta data, el camí ha estat llarg i costerut. “Deu anys”, en paraules textuals de l’exdirector de Porté. Reconeix que les ajudes de la regió, el departament dels Pirineus Orientals, i el posicionament a favor dels ajuntaments de la vall del Querol, a més dels de Formigueres, Eina i Sant Pere dels Forcats, va ser decisiu per fer la inversió a Porté.

A més, tot i que en el seu dia s’havia valorat la instal·lació d’un remuntador de segona mà, com ja s’havia fet 8 anys enrere amb el telecadira del poble fins a Font Frede, aquí es va comprovar que la inversió econòmica entre un de nou i un de vell no era tan elevada com podria semblar. I entre els avantatges que oferia apostar per un de nou hi havia, per tractar-se d’un remuntador molt pesat de sis places, poder allargar la línia més amunt i posar la terminal a 2500 metres d’altura, en una carena on el vent pot arribar a ser molt intens.

porté

Aturats força estona dalt del retorn del flamant nou telecadira, amb un airet gèlid que no ha parat de bufar, i mentre continuem escoltant el pas dels esquís amb pells dels skimo que pugen cap al Pic de la Mina rere nostre, li demano quin missatge voldria fer arribar als clients, proveïdors i amics de Portè Puymorens per al 17 de desembre.

El director de Trio-Pyrénees s’ho rumia uns pocs segons i conclou que “serà un punt de retrobament, per compartir les panoràmiques, per provar les noves pistes a les quals dona accés i… una festa”. Doncs sí, si la gestació del telecadira ha durat deu anys, està ben justificat que Porté Puymorens, el 17 de desembre, sigui una festa.

Font: Ivan Sanz Tusell

Si t’ha agradat llegir l’article Porté Puymorens serà una festa el 17 de desembre, també et pot interessar llegir Bones condicions a Les Angles per a la Puríssima 2022.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.