Pànxing Cerdanya

15, juny del 2024

Search
Close this search box.

15, juny del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya

Gaudir de l’esquí nòrdic a la Cerdanya

Cerdanya
82ce1676b3801af67fce44d4ad7d352e.jpg
No hi ha dubte l’esquí nòrdic està de moda i cada cop compta amb més adeptes, corrent afavorida aquesta temporada pels gruixos de neu acumulats en poques setmanes. Comparat amb l’esquí alpí, és una modalitat molt menys coneguda i popular però no per això menys divertida.

L’esquí nòrdic és un esport molt complert i saludable, és relaxant, no es força cap part del cos, i molt més harmònic que l’alpí. El fet de no ser una pràctica encara molt massificada permet gaudir-lo en un ambient més distés.
 
El gran complement que aporta aquesta modalitat a l’activitat física és el gaudir de la natura ja que es tracta de lliscar entremig de boscos i camins nevats de gran bellesa natural. Les estacions d’esquí nòrdic ofereixen circuits marcats o senyalitzats per fer excursions amb raquetes de neu, una altra manera de viure la neu i passar per indrets que d’una altra forma no podríem trepitjar.
 
Avui les estacions d’Aransa, Lles de Cerdanya, Guils Fontanera, Estació d’Esquí Nòrdic Altiservice Font-Romeu i Communauté de Communes Capcir-Haut Conflent ofereixen la possibilitat de practicar aquesta modalitat a la Cerdanya i al Capcir. Les estacions d’esquí nòrdic van arrencar aquesta temporada amb la voluntat de reforçar el seu contacte directe amb els aficionats a l’esquí de fons a través de les noves tecnologies i les xarxes socials, per això han instal·lat estacions meteorològiques vinculades a les càmeres web, instal·lades l'any passat, per informar en temps real de l’estat de les pistes.

 
L’Estació d’Aransa compta cada cop amb un públic més familiar que busca a l’Estació la tranquil·litat i qualitat que ofereix aquesta zona de la Cerdanya, el servei personalitzat i el tracte que ofereix aquesta estació, elements que provoquen que es respiri un ambient acollidor i de confiança. Aransa disposa de circuits que transcorren entre frondosos boscos de pi negre i travessen prats d’alta muntanya. A part de fer esquí nòrdic, activitat principal, també podreu fer excursions amb raquetes, passar un dia a la neu en família o gaudir d’un àpat típic de muntanya al restaurant de l’estació. 

 
 
Una altra estació, amb una situació i una orientació privilegiada és Lles, el perfil de les seves pistes la converteixen en l’estació ideal per a famílies que vulguin fugir de les grans massificacions d’esquiadors. Responsables de l’estació manifesten la idoneïtat d’aquesta modalitat per practicar-la en família ja que permet gaudir d'un dia de neu a tota la família completa sense problemes. A més l'esquí nòrdic és dels pocs esports aptes per a totes les edats i qualsevol condició física, és pot practicar des de que es comença a caminar fins a la tercera edat. Cadascú pot anar al seu propi ritme i el fet que sigui un esport molt complet, i molt poc agressiu amb les articulacions, fa que millori la nostra condició física i la qualitat de vida.
 
L’Estació de Lles es connecta amb la d’Aransa convertint-se en el major domini esquiable de nòrdic de l’Estat amb 68km de pistes.

 
 
A Guils de Cerdanya trobarem l’estació de Guils Fontanera, situada en un vessant d’influència atlàntica, té més temps d’innivació cosa que la converteix en una àrea ideal per fer esquí nòrdic. Els 40km de pistes de diferents nivells que serpentegen pel mig del bosc estan intercomunicats, cosa que permet que l’esquiador triï el recorregut més adequat al seu nivell tot contemplant unes magnífiques vistes a la Cerdanya.
 
Ja a la zona del Capcir trobem l’Espai Nòrdic Communauté de Communes Capcir-Haut Conflent on es pot practicar l'esquí nòrdic en un domini privilegiat que combina neu i sol excepcional. Gràcies a la lleugeresa i la flexibilitat del material, l’esquí de fons s'ha convertit en un esport múltiple, tonificant i accessible, font de benestar, de condició física i de descoberta. El Coll de la Llosa, al perímetre del Madres Coronat, a 2.000m, destaca per la seva riquesa en flora i fauna. De la seva banda l’Estació d’Esquí Nòrdic Altiservice Font-Romeu – Pyrénées 2000 ofereix 111km de recorreguts traçats i marcats amb quilometres 22 itineraris per l’esquí de fons i raquetes de neu. Una de les seves principals característiques són els seus bons equipaments per els principiants gràcies a la pista Martin Fourcade que té zona d’aprenentatge. 
 
 

I abans d’arrencar… a equipar-me

Encara que pugui semblar que l’equipament necessari per practicar esquí nòrdic és el mateix que el d’esquí alpí, això només és una sensació, des Nòrdic Esport insisteixen que l’elecció del material per l’esquí de fons es complexa. En primer lloc, cal tenir en compte que existeixen dues modalitats: el clàssic i el patinador, i a partir d’aquí cal tenir clares les expectatives. Amb l’esquí de fons podem simplement gaudir de l’entorn, fent una passejada per les pistes, o podem arribar a fer una activitat  d’una gran intensitat física. Una vegada tinguem clars aquests conceptes, es quan podrem escollir el material que més s’adapti a les nostres necessitats. Es important deixar-se aconsellar per professionals,  ja que d’una bona elecció depèn poder gaudir plenament de l’activitat o avorrir-la per sempre. Malgrat l’augment de practicants d’aquesta modalitat d’esquí, segons en Paco Beltrán d’Ski Bike Llívia, botiga especialitzada en esquí nòrdic, la crisis ha afectat molt la venda de material i actualment només es ven allò estrictament necessari, però Ski Bike insisteix que és un tema en el que no s’hauria d’escatimar, sobretot en la roba d’abric.
 
I segurament també ha estat la crisi la que ha provocat el que des de La Boite a Fond titllant com “zapping”, el fet de saltar d’una modalitat a un altra, per un tema econòmic, i practicar un dia esquí nòrdic, un d’esquí alpí, un altre de raquetes. Pel responsable de La Boite a Fond el principal valor afegit per a la pràctica de l’esquí nòrdic, sobretot a la zona del Capcir, és el fet, sobretot en temporades òptimes de neu com la d‘enguany, de poder sortir directament dels pobles ja amb els esquís posats. 
 

Han col·laborat en l’elaboració d’aquest reportatge: 

Estació d’esquí Nòrdic d’Aransa.
Estació d’esquí Nòrdic Altiservice Font-Romeu – Pyrénées 2000.
Estació d’esquí Nòrdic de Lles de Cerdanya.
Estació d’esquí Nòrdic Communauté de Communes Capcir-Haut Conflent.
Botiga La Boite a Fond.
Botiga Ski Bike.
Botiga Nòrdic Esport.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.