Pànxing Cerdanya

25, maig del 2024

Search
Close this search box.

25, maig del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya

Gaudir de la muntanya amb el teu millor amic

Cerdanya
c6b60641f3244c3ebc1dcf98990df176.jpg
Els amants de l’esport, la muntanya i els gossos poden trobar en disciplines com el canicròs o el bikejoring una bona oportunitat per compaginar aventura i esport amb el seu animal de companyia.

El Pirineu s’ha convertit en el millor escenari per a la pràctica de diferents modalitats esportives, entre les quals algunes disciplines encara força desconegudes però que, poc a poc, van prenent força i es van donant a conèixer. No es tracta d’emular Kilian Jornet saltant de muntanya en muntanya, sinó de fer esport amb gossos. Amb el mateix gos que tenim a casa. Potser el gran referent en aquest sentit és l’esport del múxing i la mítica Pirena, que durant més de 20 anys va recórrer el Pirineu de punta a punta oferint imatges espectaculars de trineus tirats per gossos. Però Pirena demanava paisatges nevats, mentre que el denominant ‘múixing de petit format’ està superant aquestes limitacions per arribar cada dia a més indrets i a més practicants, sigui quina sigui la seva edat.
 
Parlem, principalment, de tres modalitats sobre terra -el canicròs, el bikejoring i el patinet- i una sobre neu -l’esquijòring-. 
 
Sabatilles i un arnés
En plena febre pel running, pren especial força el canicròs, que consisteix a córrer amb un gos lligat a la cintura amb un cinturó i una línia de tir que va fins a l’arnés del gos. Encara que, habitualment, es corre sobre terra, també es pot practicar sobre neu. Aquesta disciplina va arribar a Espanya fa una dècada, aproximadament, i des de llavors ha proliferat el nombre d’esportistes que se sumen a aquesta disciplina, ja sigui competint o de forma amateur, només pel plaer de córrer acompanyat. Les sensacions que es tenen en córrer amb un gos són molt diferents a les que habitualment s’experimenten en córrer sol, bàsicament per les sensacions emocionals, ja que córrer junts crea un vincle molt fort entre tots dos. Res fa més feliç al gos que sortir a córrer o entrenar amb el seu amo. Si bé és molt habitual veure gent corrent amb el gos per ciutat, el millor entorn per fer-ho és la muntanya, aprofitant els camins i corriols que ofereixen comarques com la de la Cerdanya, per exemple. Es produirà una comunió triple, entre el corredor, el seu gos i l’entorn natural.
 
Sobre dues rodes
Si més que córrer el que us agrada és anar amb bicicleta, cap problema. També podeu practicar el vostre esport preferit amb el vostre millor amic. Només cal afegir una línia de tir a la vostra bicicleta de muntanya, lligar-hi el gos i començar a passejar amb ell. Estareu entrant en la pràctica del bikejoring, una disciplina molt divertida i que darrerament ha trobat un fort competidor en el patinet de muntanya. En aquest cas, canviem els pedals per una plataforma sobre la qual podem anar-hi drets en els descensos, experimentant sensacions molt emocionants. Empreses catalanes com Gravity Scooters treballen en el disseny d’aquests scooters de muntanya que permeten experimentar el plaer de córrer i de lliscar per la muntanya acompanyat del gos.
 
 
Esquí de fons
I si el que us agrada és la neu, en plena competència amb el trineu però sense l’exigència que demana el múixing pel que fa a quantitat de gossos que es necessiten per tirar del trineu, aprofiteu les estacions d’esquí de fons del Pirineu català per iniciar-vos en la pràctica de l’esquijòring. En aquest cas, com en el canicròs, només us caldrà lligar-vos el gos a la cintura i deixar que us ajudi a recórrer les pistes marcades. 
 
De passeig
I si totes aquestes disciplines esportives es van consolidant a casa nostra, de França ens arriba una proposta que segurament anirà quallant en els pròxims anys també a les muntanyes catalanes. Es tracta del canirando, pensat especialment per als propietaris de gossos que tinguin ganes de fer activitat amb ells en un entorn natural però sense el punt d’exigència esportiva que demana el canicròs. És la marxa de muntanya amb un gos lligat a la cintura. En lloc de córrer, es camina i el poden practicar canalla des dels 8 anys, aproximadament. I per als infants més petits també hi ha opcions, ja que poden pujar en un carro –com els que es poden fixar en una bicicleta– que estiren els gossos i que empeny també un adult, emulant els famosos trineus de la neu. És una manera tranquil•la i molt especial de gaudir de la natura i de la companyia dels animals en família.
 
Competició
Més enllà de la pràctica amateur d’aquestes disciplines, sota l’empara de les federacions d’esports d’hivern, s’impulsen diferents competicions i campionats de l’esport amb gossos. Un bon exemple és la Copa Gos Àrtic (www.clubgosartic.cat) , una iniciativa que va néixer fa dos anys per promoure el múixing i les seves variants. En aquest sentit, han ideat una competició mixta -de terra i neu- que consta de 6 carreres al llarg de la temporada.
 
 
Recomanacions
Si us voleu iniciar en l’esport amb gossos, ateneu a un parell de recomanacions bàsiques. La primera és fer una visita obligada al veterinari perquè certifiqui que el vostre animal està en condicions de fer esport. A partir d’aquí, procureu-vos el material adequat, tant per a vosaltres com per a l’animal. Recordeu que per córrer els gossos mai han de dur collar, sinó un arnés. Tingueu cura també de la seva alimentació i hidratació i pareu atenció a l’estat de les seves potes, protegint-los els coixinets. 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.