Pànxing Cerdanya

24, maig del 2024

Search
Close this search box.

24, maig del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya

La font del Cristall – Pic de la costa Cabirolera (2.604 m)

Cerdanya
f2e24a2c8bc62f9b2c72ef19152c5821.jpg
Fent Camí amb el Russi… Josep Maria Rossinyol.

Amb els seus 2.604 m d’altitud, el pic de la Costa Cabirolera, situat a la serra del Cadí, és el cim més alt de la comarca del Berguedà i de la província de Barcelona. El més interessant d’aquesta ruta és el contrast de paisatges que anirem trobant: zones de pastura, indrets feréstecs i salvatges, parets rocalloses…
 
Itinerari i crònica
 
6 h 45’.- Berga – Sortim de Berga amb cotxe, direcció Saldes, i un cop en aquest poble, agafarem la pista que puja al mirador del Pedraforca. Ara la pista flaqueja la paret nord del “Pedra”, i nosaltres seguim endavant fins a arribar al coll de les Bassotes, situat entre el Pedraforca i la serra del Cadí. 
 
7 h 50’.- Les Bassotes – Aquí deixem el cotxe i comencem la nostra ruta a peu. Pugem per una pista de terra, herbada en molts trams, que, fent esses, ens situa al prat Berló. Aquí la pista es perd. Seguim el nostre camí decantant-nos cap a l’esquerra, pujant suaus lloms herbats, en direcció a la serra Pedregosa. Aquí cal trobar el pas dels Cortils; unes fites de pedra ens ajuden. Aquest grau ens permet creuar aquesta serra per un pas realment feréstec. Cal estar alerta, ja que el nostre objectiu és baixar per l’altra cantó fins al fons de l’olla que formen les muntanyes. Baixem per un estret corriol que marxa en diagonal cap a la dreta i que ens situa, un cop a baix, a la font del Cortils, on uns cóms recullen l’aigua. 
 
10 h 00’.- Font dels Cortils – Parem per menjar una mica al costat de la font, i poc després prosseguim el nostre camí. 
 
10 h 15’.- Reprenem el camí – Seguint ara un corriol que marxa cap a l’esquerra. Aquest, tot pujant, va flanquejant l’olla, i ens situa just a sota del pic de la Costa Cabirolera. Veiem ara una llarga tartera davant nostre, i com el camí que hem de seguir puja per aquesta amb un fort desnivell. 
 
 
11 h 00’.- Base de la Tartera – Ens ho prenem amb molta calma. A mitja pujada el camí va girant cap a l’esquerra per anar a trobar el pas del Cabirol. 
 
11 h 40’.- Pas del Cabirol – Quan arribem a aquest, podem contemplar uns quants d’aquests animals. Tot seguit, girem 90 graus a la dreta i encarem per un pendent ja més suau l’últim tram de camí.
 
12 h 00’.- Cim del Pic de la Costa Cabirolera – Un cop aquí dalt, un espectacle meravellós s’obre davant dels nostres ulls. El Cadí trenca bruscament i cau en vertical sobre la Cerdanya. Les seves parets, a més a més, presenten tot un seguit de franges de colors diversos. És realment impressionat.
 
 
Ens aturem una estona en aquest lloc per gaudir d’aquest paisatge i, de pas, aprofitem per esmorzar.
 
Després continuem cap a l’esquerra, resseguint la serra del Cadí per dalt. Passem pel salt del Sastre fins a arribar al coll de la Canal de Cristall. 
 
12 h 45’.- Coll de la Canal del Cristall – La baixem pel cantó esquerre. La pedra solta ens fa anar amb precaució. Aviat veiem a la dreta la insinuació d’un camí penjat a la meitat de la paret d’una gran roca. Sí, aquell és el camí a seguir. Alerta els que patiu de vertigen. Just a la meitat del recorregut, hi ha una cova al fons de la qual es troba la font del Cristall. 
 
13 h 00’.- Font del Cristall – Per casualitat, trobem allà dintre un niu amb uns quants ous encara per esclatar, els fem una fotografia i ens apartem d’ells, no sigui que la mare torni, i pensi malament de nosaltres. 
 
 
Després d’una estona reprenem el camí de retorn. 
 
Per pujar fins al coll de la Canal del Cristall ho fem ara pel cantó dret, i un cop a dalt, desfem el camí que havíem fet.
 
13 h 30’.- Som de retorn al coll de la Canal del Cristall.
 
A partir d’aquí el temps no compta, a causa de les inclemències del temps.- Petita sorpresa, quan érem a prop de la font del Cortils va començar a ploure a bots i barrals, i a continuació, a pedregar. Les pedres no eren pas petites, i quan et picaven al cap feien mal. Si a això, hi afegim el fort vent que va començar a fer, que ens aixecava les capelines i no servien per a res, us podeu imaginar com vam arribar al cotxe. Per sort, no van caure llamps, perquè dalt del Cadí no hi ha ni un arbre i la cosa que sobresurt més de terra ets tu.

 

FITXA TÈCNICA
Punt de sortida i arribada: Coll de les Bassotes
Durada total aprox.: sense comptar les parades, es pot fer en unes 6 h (Nota: el temps que consta en l’itinerari que explico és l’invertit per nosaltres aquell dia). Algú segur que en menys.
Dificultat: No apta per a tothom.  Cal estar molt alerta en el tram que baixa a la font del Cristall i també a la tartera que hi ha al Pas del Cabirol, sobretot a la baixada.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.