Pànxing Cerdanya

25, maig del 2024

Search
Close this search box.

25, maig del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya

Menys de 60 dies per començar una nova temporada

Cerdanya
f525928d26841a773893302587c8b9b0.jpg

Ja hi tornem a ser! Els dies en el calendari passen inexorablement i sense adonar-nos-en ja ens trobem a les portes d’una nova temporada de neu. L’estiu, tot i que calorós, ha passat prou de pressa i arribats a la tardor una nova temporada d’esquí ja és a la cantonada. És el moment en què ens hem de plantejar algunes qüestions per encarar millor la temporada i estar a punt per a quan comencin a aparèixer les primeres nevades o freds i obrin les estacions d’esquí. 

Així que som-hi? Us donem uns consells i una previsió estacional per començar amb bon peu i amb més ànims que mai una nova temporada.
 
Treure el material de l’armari
Toca treure esquís i botes de l’armari. El mes d’octubre és un moment propici per portar els nostres esquís al taller o al professional de confiança que tinguem. Sense presses, és hora de què ens hi facin una posada a punt. Repassar la sola i el cantell, així com l’estat de la fixació o revisar amb antelació l’estat de conservació de botes, guants, bastons, ulleres i equip en general, ens permetrà esquivar la saturació que poden tenir els tallers i botigues el mes de novembre. O trobar molt d’equip per escollir a les botigues, si és el cas. Així doncs, tan bon punt arribi la neu, que a vegades arriba a mitjans o finals de novembre, ja ho tindrem tot a punt per començar a lliscar sense les típiques presses de darrera hora.
 
M’apunto a un club d’esquí o escola?
A la Cerdanya en general, i a les estacions d’esquí en concret, el ventall de clubs o escoles d’esquí és elevat. Tots els clubs i escoles tenen programes de diferent nivell i tecnificació, amb varietat d’horaris i tarifes per així poder inscriure’ns al que més ens interessi per diferents qüestions. Participar en els programes o activitats de clubs i escoles té molts avantatges, i no només a pistes. Sovint també ens ofereixen la possibilitat de participar en la vida social que s’organitza al seu entorn, relacionar-nos i compartir afició amb altres persones, de totes les edats i condicions, amb qui compartim afició i fer nous amics i amigues. Arriba el moment de consultar i comparar que ens ofereix cadascun dels clubs o escoles i escollir quin s’adapta millor a les nostres inquietuds o necessitats. Fer-ho ara també ens permet garantir-nos una plaça per a nosaltres o els nostres fills.

 
 
Serà un bon hivern?
Cada any, quan entrem a la tardor, també comencen les primeres interpretacions, o especulacions, sobre com serà l’hivern. Farà fred? Nevarà molt? I l’anticicló? Hi haurà gaires onades de fred? O tindrem sol, molta neu i bon temps en general?
 
Al Pànxing hem volgut saber més sobre aquesta qüestió. Tot i el risc que suposa fer un pronòstic meteorològic més enllà de tres dies, imagineu-vos la poca seguretat que pot tenir un model estacional a tres mesos vista. Però de models n’hi ha, els hem consultat i per això ens atrevim a fer una interpretació i síntesi del model que ens ha agradat més. Però que vagi per endavant que la seva fiabilitat és com una “loteria”.
 
Aquest pronòstic estacional apunta al fet que, conseqüència de l’escalfament global que cada vegada és més evident i intens, cosa que ja hem patit aquest estiu a la Cerdanya, el clima al Pirineu derivarà cap a una inestabilització més acusada a la tardor però que, curiosament i a mesura que avanci l’estació, aquest mateix escalfament tindrà una derivada que sembla contradictòria. El cas és queaquest model estacional consultat apunta a què les masses d’aire polar i les pertorbacions que circulen per l’Atlàntic nord baixin de latitud i s’apropin amb més freqüència de l’habitual al Pirineu. Això s’hauria de traduir amb una lleugera tendència a l’increment de precipitacions i a la baixada de temperatures a mesura que avancin les setmanes de la tardor. O sigui, que com més avanci la tardor i ens apropem a l’hivern, hi haurà més possibilitats de precipitacions i més fred del que normalment apunten les estadístiques.
 
Pel que fa als models estacionals del que pot fer a l’hivern, sobretot gener, febrer i març, haurem d’esperar a fer una previsió i pronòstic al mes de desembre.

 
Les novetats a les estacions d’esquí
Pel que fa a les estacions d’esquí podem avançar que la majoria d’elles han estat invertint en la ampliació i millora d’equips de producció de neu i altres qüestions, com perfilats de pistes o renovació de paravents. Encara, però, hi estan treballant. Així doncs ens convé esperar a donar-ne més detalls per no deixar-nos-en cap. En el proper Panxing us informarem amb més concreció de les novetats a pistes. Mentrestant, preparem-nos amb temps per a un gran hivern i que res es quedi sense resoldre el primer dia que pugem a esquiar. Som-hi, i ens veiem a pistes ben aviat: falten menys de 60 dies!
 
 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.