Pànxing Cerdanya

20, abril del 2024

Search
Close this search box.

20, abril del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya

Posem la bicicleta a punt per a l’estiu!

Cerdanya
Els dies que s’allarguen, les temperatures perfectes, les vacances, són ingredients per fer que les ganes d’agafar la bicicleta vagin en augment. Després d’un temps d’inactivitat o de no poder sortir a pedalar tant com ens agradaria, és el moment idoni per posar la nostra joguina preferida a punt. Amb aquests consells que ens donen els professionals de la bici podreu deixar-la a punt per pedalar de valent i sumar quilòmetres durant l’estiu.

Quins problemes podem trobar pel que fa a la transmissió?

Els principals i més freqüents problemes que ens podem trobar amb la transmissió de la nostra bicicleta fan referència a la dessincronització dels canvis de marxes. L’ús continuat fa que el cablejat es pugui destensar, les beines que els recobreixen estiguin malmeses o que algun cop fort al desviador posterior el desalinei respecte al casette.

De manera més excepcional, també ens podem trobar que les dents dels plats i els pinyons estiguin tan desgastades que no suportin la tensió de la cadena. Referent a aquest element indispensable per a poder gaudir de les pedalades, és important que estigui ben lubricada i que les baules estiguin en bon estat: ens estalviarem ensurts en forma de trencaments.

En quins supòsits és millor portar la bicicleta al taller que intentar fer-ho nosaltres?

Tkers

Aquests últims mesos hem viscut una explosió de les activitats físiques a l’exterior, donada la situació pandèmica.

Els carrers, carreteres i camins s’han omplert d’esportistes amb les seves bicicletes.

És habitual que les bicicletes, tant les noves com les rescatades del fons de garatge, necessitin alguna reparació. No tothom té les eines ni els coneixements necessaris per a poder dur a terme aquestes reparacions.

Alguns tenen més ànima de Brico Heroes i s’atreveixen a fer a casa petites actuacions, moltes vegades amb resultats no del tot prometedors.

És millor portar la bicicleta al taller que intentar fer-ho nosaltres?
És millor portar la bicicleta al taller que intentar fer-ho nosaltres?

En general canviar una càmera, posar oli i apretar algun cargol són tasques fàcils, però per a casos més complicats és millor adreçar-se a un mecànic especialitzat, tant per tenir èxit com per seguretat. Quins casos o supòsits serien els aconsellats per acudir a un mecànic? Canvi d’alguna peça de la transmissió (cadena, cassette, canvi…), sagnar frens hidràulics, canviar peces d’un amortidor o forquilla, manteniment de rodaments… De fet és aconsellable sempre que es compleixin un o dos dels següents supòsits:

  1. No tenir les eines adequades.
  1. No saber què fer per solucionar el problema.

Quan aquesta sigui la situació, acut al mecànic!

Què no pot faltar a la nostra bossa per solucionar problemes menors quan sortim a pedalar?

Esports Carles Adserà

Quan sortim a pedalar o a practicar qualsevol esport és de vital importància hidratar-nos bé, especialment durant els mesos de més calor que coincideixen amb l’estiu. Així doncs, a la nostra motxilla no hi pot faltar mai aigua, ja sigui en els tradicionals bidons que podem ancorar al quadre de la bicicleta o les modernes motxilles d’hidratació que ens permeten una hidratació directa i senzilla. I parlant d’aigua, el que tampoc pot faltar al nostre material a les sortides és un impermeable: a ningú li agrada arribar a casa xop per culpa d’una tempesta d’estiu.

Què és el més important que hem de tenir en compte pel que fa als frens?

Velo Monkey Cerdanya

Els frens, són l’element més important en qualsevol vehicle amb rodes pel que fa a la seguretat.

En l’actualitat les bicicletes van equipades generalment amb frens de disc, aquests en el 90% dels casos són hidràulics, sigui amb líquid de fre o oli mineral.

Aquest tipus de frens s’han imposat als tradicionals frens de llanta, ja que els avantatges superen als inconvenients. Això vol dir: millor frenada en totes les condicions, menys manteniment i menys problemes mecànics, a més les llantes no es desgasten amb les frenades.

Cal controlar el desgast dels frens de la bicicleta
Cal controlar el desgast dels frens de la bicicleta

A l’hora d’utilitzar la nostra bici amb frens hidràulics hem de tenir en compte algunes pautes: quan la roda no està posada cal vigilar de no pitjar la maneta de fre, ja que els pistons, al no tenir posat el disc s’aniran ajuntant i després no podrem fer encaixar la roda amb el disc. Cal no tocar els discs amb els dits i vigilar de no contaminar-los quan lubriquem la cadena, ja que si succeeix això perdrem la potència de la frenada i començaran a ser sorollosos quan frenem.

Cal controlar el desgast, tant de les pastilles com dels discs i canviar-ho quan sigui necessari segons el gruix d’aquests, normalment la majoria de fabricants recomanen canviar els discs a partir d’1,4 mm, amb un peu de rei podrem prendre la mesura. Tingueu en compte que per obtenir una bona frenada, també és imprescindible un bon neumàtic amb bones condicions.

Per acabar, recordeu que si voleu gaudir d’un descens relaxat o apurar al màxim les corbes són imprescindibles uns bons frens, amb un bon manteniment i ben ajustats!

Com d’important és un bon estat de les cobertes? Què podem fer per cuidar-les?

Sports

  1. Molt important, és l’element que connecta la bicicleta amb el terreny on ens desplacem. 
  1. Revisar visualment “NO escardada, l’alçada i la distribució dels tacs”. Fer un bon ús amb la conducció de la bici.

Com és el rentatge perfecte? Per què és important fer-ho de manera regular?

Sports

  1. Hauria de ser sense aigua i sense productes abrasius.
  1. Per fer la revisió visual de tots els components de la bici, i no trobar sorpreses en les sortides.

Si t’ha agradat llegir l’article Posem la bicicleta a punt per a l’estiu!, també et pot interessar llegir Marxem de càmping!

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.