Pànxing Cerdanya

24, juliol del 2024

Search
Close this search box.

24, juliol del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya

Prullans, un passeig per descobrir

Cerdanya
46d60f6b3d6086461a0177d3429dbbbf.jpg

Prullans, a la Baixa Cerdanya, se situa a la dreta del riu Segre, i s’expandeix des de Bellver de Cerdanya a Martinet. Aquest darrer poble de la subcomarca del Baridà, havia estat el límit fronterer entre el comtat de la Cerdanya i les terres dels vescomtes de Castellbò, en l’època medieval. 

El seu terme s’estén amb una extensió de 21 km2 i entre 950 m i 2.230 m d’altitud sobre el nivell del mar, pel declivi de les muntanyes de la Serra de Santa Anna, del Serrat de Sant Quintí i del Serrat dels Coronals.
 
Es tracta d’un territori molt accidentat, per la banda de la muntanya, que millora a mesura que s’acosta a la ribera i li permet integrar ecosistemes molt diversos, localitzats als diferents estatges de vegetació, que van des dels camps de conreu i els prats dels regants fins als boscos, on estan representats el roure martinenc, l’alzina carrasca i el pi negre, aquest últim en la Serra de Santa Anna.
 
L’enlairament de Prullans, i la seva ubicació, a l’altra banda de la vall del Segre, li permet gaudir d’una gran panoràmica sobre la serra del Cadí, per la qual cosa se l’anomena el mirador de la Cerdanya.
 
Prullans està ple de senders que corresponien a antics camins de connexió entre masos, pobles, riberes, molins… que des de 2007 l’Ajuntament està adequant per recuperar i conservar el patrimoni històric. L’adequació d’aquests senders, ha confegit una oferta turística de qualitat, que aproxima el visitant a la natura i a indrets de gran valor com són les Riberes del Segre i la Vall de la Llosa, i a més fomenta la canalització de visitants i un ús racional del medi, permetent coordinar els usos tradicionals existents amb el senderisme.
 
Des de Pànxing us en volem deixar unes quantes propostes que segur gaudireu!!
 
 
>De Prullans a Orèn pel Solà i Vedrun d’Orèn: Camí de connexió entre tots dos nuclis, ascendeix per la solana de Prullans amb unes magnífiques vistes del poble i el seu voltant. 
>De la Bastida a Orèn pel Torrent de la Borda: Antic camí recuperat des de la masia de Can Orèn fins al camí de connexió entre la Bastida i Talltendre. Camí al límit de camps seguint el torrent de la Bastida. 
>Als Dòlmens d’Orèn: Des d’Orèn s’ha adequat el camí d’accés als dòlmens. 
>D’Ardòvol a Sant Quintí per Canques: Antic camí de connexió entre la bastida i Ardòvol, passant per Sant Quintí. El tram final segueix un camí antic, creuant el Rec Gros. El tram inicial discorre per un vial transitat per cotxes. 
>De Prullans a Ardòvol per Satanut: Camí de connexió entre tots dos nuclis, discorre entre prats i alguns trams de parets de pedra. 
>De Prullans a la Bastida per Travesseroles i Sant Quintí: Camí de connexió entre Prullans i la Bastida, el tram inicial coincideix amb el sender de Prullans a Orèn pel Solà, travessant el Rec Gros i recorrent la solana fins a Sant Quintí. 
>De Prullans a les Coves d’Anes per Rocafesa: Camí de connexió entre Anes i el nucli de Prullans, segueix un tram del torrent d’Anes i posteriorment passa per sobre de la pedrera. 
>A les Coves pel Camí del Tossal i el Fornas: Camí de connexió entre tots dos indrets que discorre per la part baixa del municipi, per damunt de la carretera nacional, travessant una part de les repoblacions. 
>De Prullans al Segre pel Pedró, Camp d’Àvia i La Riberola: Camí de connexió entre el sector dels Cirerots i el nucli de Prullans, discorrent per l’oest del terme. 
>D’Ardòvol al Càmping pel Camí del Bac: Camí de bast que ressegueix la carena del serrat. 
>Camí de la Serra a Martinet i Camí d’Ardòvol a la Serra pel Camí de les Collades: Camí que discorre per Turó Negre. El primer tram des de Martinet discorre pel camp resseguint una traça fins a connectar amb el camí de la Serra i des d’aquí segueix per la vessant de la Vall de la Llosa fins a Ardòvol. 
 
Altres llocs d’interès a Guils:
 
Dòlmens d’Orèn
Coves d’Anes (1.230 m)
Cova Meravelles
Església romànica de Sant Esteve (segles XI-XII)
Torre dels Barons de Prullans
Museu Diocesà de l’Església de Prullans
Mirador de la Cerdanya
 

Festa Major de maig: Consulta el programa aquí
 
Festes a Bolvir:
5 de gener: Cavalcada de Reis
6 de gener: Parc de Nadal
20 de gener: Sant Antoni Abat
Setmana abans de Carnaval: Carnaval
26 i 27 de maig: Festa Major
25 i 26 d’agost: Fira Arreu
6 d’octubre: Festa de la Gent Gran
Pont de desembre: Fira del Pessebre i Pessebre Vivent
26 de desembre: Sant Esteve (festa petita)
 
Festes locals:
15 de gener: Sant Antoni
28 de maig: Festa Major
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.