Pànxing Cerdanya

25, maig del 2024

Search
Close this search box.

25, maig del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya

Senders d’Alp

Cerdanya
3bfa5a7e41ccb228078a88e28d2b13ec.jpg

D’un temps ençà, hem pogut apreciar grans transformacions en els espais naturals. Antigament, la riquesa d’una població estava íntimament relacionada amb els recursos que li proporcionava l’entorn. Amb el temps, però, l’ús que se li ha atorgat s’ha diversificat i transformat, i el que eren pastures, camps de conreu o boscos, tan necessaris per a l’extracció de productes, han esdevingut grans espais dedicats, parcialment, a l’esport i a l’oci.

El major atractiu d’Alp és, indubtablement, el seu entorn natural, el qual ha conservat, des de temps ancestrals, un extens entramat de camins, actualment senyalitzats i adequats, que ens permeten gaudir de magnífics paisatges i conèixer part de la petjada de l’home, ja que constituïa el pas per anar a tallar llenya, a caçar, a recollir fruits, a acompanyar el bestiar a les seves pastures, a cultivar el camp, etc. 

Si ens deixem seduir per aquests indrets plens d’història, Alp ens oferirà més de 50 km de senders en xarxa, una opció molt pràctica i amb moltes possibilitats, ja que permet a cada usuari crear-se el seu itinerari a la carta, segons les pròpies expectatives i possibilitats: des d’una simple passejada pels voltants del poble fins una, més complicada, ascensió al cim de la Tosa d’Alp, passant per innumerables recorreguts de nivell mitjà en format lineal o circular. Independentment de la dificultat d’aquests senders, tots són de gran bellesa paisatgística i es configuren en l’ampli i majestuós mantell de boscos de coníferes, de pi negre, de pi roig o d’avetoses, que contrasten amb les zones de pastures, amb els paisatges típicament alpins o amb les variacions cromàtiques que ens ofereixen les formacions de planifolis més pròxims a les zones de riera. 

El municipi presenta unes magnífiques condicions de relleu i de riquesa natural, una esplèndida climatologia i tots els ingredients necessaris per posar en pràctica el senderisme, activitat que es pot complementar amb altres de tan plaents com la recollida de petits fruïts —com els nabius o els gerds—, la recollida de bolets segons temporada o l’observació de la rica flora i fauna autòctona.

En aquesta xarxa trobem també àrees d’esbarjo en espais privilegiats, com ara el pla d’Escobairó, el pla de la Baga o la font dels Ocells. Equipades amb taules de granit, jocs per a la mainada, miradors i fonts, ens permetran gaudir en família d’aquest indret natural de bellesa incomparable. 

PINZELLADES D’ALGUNS SENDERS:

732 – Camí de la Ribera

Sender que remunta per la vall de la riera d’Alp fins a arribar a la Molina. Es tracta d’un recorregut suau de 7,5 km que travessa, primerament, un sector de prats vora la riera i que després s’endinsa en el bosc. El caràcter obac d’aquest vessant de la muntanya, la passejada vora la riera, els densos boscos i els petits torrents que es travessen fan que a l’estiu sigui especialment agradable recórrer aquest camí. És un itinerari bastant obac, així que, a l’hivern, s’ha d’anar en compte amb les plaques de gel. Un desnivell molt suau el fa un camí molt agradable de recórrer en els dos sentits.

743 – Sender al coll de PalEl camí de Coll de Pal ascendeix des del pla de Masella cap a pleta Castany i el coll de la Mola. Durant els mesos d’estiu és fàcil trobar bestiar pasturant en aquestes pletes. A pleta Castany es pot prendre el sender que duu fins a la Tosa d’Alp. Un cop passat el coll de la Mola, el camí continua planejant fins a l’encreuament amb el sender núm. 737, que davalla fins el poble d’Alp. A partir d’aquest punt, comença una suau ascensió fins al coll de Pal.

ZONES D’ESBARJO:

Pla d’Escobairó:

Situat al costat de la carretera asfaltada que uneix el pla de Masella amb coma Oriola, és una zona oberta de pastures amb pineda neta per passejar i unes bones panoràmiques de la vall i de Masella per contemplar. Disposa de taules, de jocs per a la mainada, d’un mirador i de pàrquing.

Font dels Ocells:

Situada en un pla boscós en un important pas de camins, disposa d’una font, d’un parell de taules de granit i de 12 tamborets, en una zona força ombrejada. També hi trobem un refugi.

Dolmen de Paborde:

El dolmen de la Paborde està situat en un petit collet elevat, a la confluència de la vall de la Molina i de la vall de les Pletasses. S’hi accedeix molt fàcilment des del barri de l’Estació. Fou construït vers el 2000-1800 aC, al final del calcolític. Es tracta d’una cambra simple que conserva dues cupuletes rituals i tres incisions esculpides a les lloses.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.