Pànxing Cerdanya

30, abril del 2024

Search
Close this search box.

30, abril del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya

El renaixement de Puigmal 2900

Cerdanya
PUIGMAL 2900-21 01 22-SKI-DSC06329
El passat divendres 21 de gener, vam visitar l'estació d'esquí de Puigmal 2900, que enguany ha reobert després d'estar vuit anys tancada. La seva directora, Maurain Bérangère, va fer un bañanç sobre com han estat les primeres setmanes d'obertura i quina és la previsió per als mesos vinents. Us expliquem quin és l'ambient a l'estació en els seus primers dies de "renaixement".

Que esquiar entre setmana acostuma a ser sinònim de fer-ho amb poqueta gent és una qüestió ben sabuda per tothom. Però fer-ho gairebé en família, en un doa de sol i neu pols, ja és un fet que es pot qualificar d’excepcional. Així és com em vaig trobar el divendres a l’estació d’esquí de Puigmal 2900, que enguany ha recobert després de vuit anys d’estar tancada.

Arribo a Cotzé, espai lúdic i comercial situat a la cota 1850 de l’estació de muntanya de Puigmal 2900, quan tot just falten uns pocs minuts per les 10 del matí. Només una vintena de cotxes a l’aparcament.

He quedat a les 10 del matí amb Maurain Bérangère, directora de l’estació d’esquí de Puigmal 2900, perquè faci una valoració de com ha estat l’arrancada de la temporada i quines són les perspectives de cara a les setmanes vinents.

puigmal

Ens trobem al restaurant La Casota, acabat de reformar. Es nota que és una persona atrafegada i que va per feina. De seguida em proposa pujar fins al sector de Les Planes, uns dos quilòmetres més amunt per la mateixa carretera acabada de pavimentar que uneix el poble de Santa Llocaia (Sante Leocadie) amb l’estació d’esquí. Quedem a peu del ja famós telecadira Combe des Rameaux, el qual ha estat notícia en els darrers mesos per diversos motius.

A peu del telecadira, a l’aparcament de Les Planes, hi ha estacionats una vintena més de vehicles. Anem per feina i en pocs minuts ja em veig amb la Maurain i en Patrick, un dels pisters de l’estació, compartint cadira. Remuntem pel telecadira fins a la carena, a 2.350m tot travessant un bosc frondós de pi negre.

A l’arribada d’aquest remuntador s’obre una plataforma que esdevé un bon mirador de la Cerdanya. Però inevitablement, i com passa a tots els bons miradors naturals, també és un espai natural exposat als vents. Són 2/4 d’11 del matí i el vent de nord, que ja hauria d’anar a la baixa, continua bufant amb ganes.

La Mauraine, cara al vent molest i davant de càmera, fa una valoració de l’arrancada de la temporada i explica que “va anar molt, molt bé. Vam obrir el 18 de desembre, amb la nostra zona lúdica i van venir un bon nombre de famílies. Després vam obrir el telecadira Combe des Rameaux el 25 de desembre. Tot anava bé i amb moltes sensacions i emocions per la reobertura. Malauradament, vam tenir un problema tècnic i el vam haver de tancar. Ara ja torna a funcionar sense més problemes”.

La directora avança que de cara a les setmanes vinents la previsió és que s’obrin més pistes i més remuntadors. Està previst que es posi en marxa el teleesquí de Credells, que remunta fins a la cota 2.600 i amb el qual es podrà obrir un ventall de noves pistes blaves, vermelles i negres i, molt important, l’àrea destinada a l’esquí forapista. En el mateix sentit es preveuen oferir noves activitats a la zona lúdica de Cotzé.

Pel què fa a la procedència del client que aquests dies està visitant Puigmal 2900, Bèrangére calcula que “aproximadament un 60% és català i el 40% francès”. En general es tracta d’un tipus de client molt variat, amb dos col·lectius que destaquen per sobre els altres i que són “grups d’amics que practiquen l’esquí de muntanya en els nostres itineraris abalisats” i les “famílies que venen a practicar l’esquí alpí”, conclou.

Pensant també en l’estiu i en la propera temporada

També he parlat de les perspectives per a l’estiu i la temporada vinent. I recorda que “Puigmal 2900 és un centre d’activitats quatre estacions i que de cara a la primavera, estiu i tardor, l’estació estarà oberta amb activitats pròpies per a cada època”.

De cara a la temporada 2022-2023 ha avançat que s’està treballant per obrir nous remuntadors i pistes al sector de Cotzé. I fa una crida i convida a “veniu a Puigmal 2900 i veureu un equip entusiasmat i implicat en el renaixement de l’estació. Tenim bones pistes, amb bona neu, hi ha activitats per fer, també tenim el restaurant La Casota obert. Veniu, i ens fareu estar contents de poder acollir-vos!”.

Així ens trobem Puigmal 2900

Ara com ara l’estació té oberts un telecorda i el telecadira Combe des Rameaux. Pel què fa a pistes hi ha obertes la pista blava Dura Neu, la pista verda de connexió amb Cotzé (el retorn fins a les Planes es fa amb bus o navette), una pista vermella i una pista negra. De cara als pròxims dies està prevista l’obertura del teleesquí Credells i més pistes, tal com ha informat la seva directora.

Esquiar en família

Acabada l’entrevista em disposo a enregistrar unes imatges de vídeo i fotografies. Hi ha molt pocs esquiadors. Potser una trentena, no pas més, als quals es fàcil interceptar perquè tots fan ús del mateix remuntador. 

Gairebé tots són catalans. Quan els demano per les seves sensacions, tots coincideixen en quatre qüestions: tenien moltes ganes de tornar a esquiar a Puigmal, admeten que han encertat un bon dia (el vent per fi comença a anar a la baixa), s’han trobat bona neu i tenen la sensació d’esquiar en una estació particular, seva, pròpia.

Però les hores passen ràpid entre captures fotogràfiques i baixades gas a fons amb la GoPro perseguint la família Oller, que s’han avingut a deixar-se enregistrar per poder complementar la meva feina a Puigmal. (Moltes gràcies Ana, Marc i Andrea!).

I no me n’adono que ja són les tres de la tarda. Gairebé estic sol a les pistes, i ja no queda ningú per fotografiar. Quedem els pisters, els conductors del telecadira i un operari amb una ratrac. El vent ha afluixat fins a quedar-se en calma.

El sol va de baixa i les pistes, gairebé totes encarades a nord-est, van quedant sota l’ombra blavosa pròpia de les tardes de gener a l’alta muntanya. Si la feina està acabada, vol dir que és l’hora de marxar.

Mentre em trec les botes a l’aparcament de Les Planes el fred és intens. En contrast i darrere meu, el Puigmal continua ben il·luminat pel sol. Venen ganes de pujar allà a dalt.

A les Planes ja només hi queden quatre vehicles. L’ambient ha estat tan familiar amb els esquiadors que avui hem coincidit a pistes que, sense conèixer-nos de res, ens acomiadem com si fóssim coneguts des de fa temps. Així és Puigmal 2900 entre setmana: el màxim exponent i exemple del concepte d’esquí familiar.

Font: Ivan Sanz – Diaridelaneu.cat

Si t’ha agradat llegir la notícia El renaixement de Puigmal 2900, també et pot interessar llegir Formiguères espera una bona temporada que li permeti ampliar el domini esquiable.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.