Pànxing Cerdanya

19, maig del 2024

Search
Close this search box.

19, maig del 2024

Cultura – Cerdanya

Aplec de Talló: el sentiment de tot un poble

Cerdanya
Talló
Imatge de l’Aplec 2016 – Nació Digital
L’Aplec de Talló és, per als bellverencs i bellverenques, una cita ineludible i una festa estimada com poques. Des de ben petits, les balladores i els balladors prenen part d’una tradició els orígens de la qual es perden en el temps. Per segon any consecutiu, la pandèmia ha obligat a suspendre l’edició 2021, a l’espera que l’any vinent la situació sanitària no ens privi, un cop més, de gaudir d’aquest aplec estimat i anhelat a parts iguals per molta gent.

I és que l’Aplec de Talló és el sentiment de tot un poble, on qui més qui menys s’hi involucra, sigui per ballar els Ballets, per acompanyar els seus fills i filles, nétes i néts, o simplement per gaudir-los. L’Aplec transcendeix el dilluns de Pasqua: durant els dies anteriors a aquesta data, els assajos dels Ballets són retrobaments amb els amics, les corredisses pel “poli” dels més menuts contrasten amb la xarrera d’adults i adolescents i amb la mirada tímida dels que, aquell any, fan el salt del grup de xics al grup de grans.

Els Ballets són la dedicació, l’esforç i la paciència de la Montse, l’Eva, el Xavi, el Marcelino i de tots aquells i aquelles que fan possible que noves fornades de canalla de Bellver aprenguin el pas, senzill en aparença, però costós d’arribar a la perfecció rítmica que requereix.

Cultura i festa a Talló

L’Aplec és cultura i tradició viva. És el vestit de les balladores, autèntiques obres d’orfebreria tèxtil, algun d’ells heretat d’àvies, mares o germanes. És la peregrinació fins a la Font de Talló, que esquitxa de color blanc, vermell i negre els camps que rebroten a les costes de Monterròs. És l’Eva i la seva egua engalanada, que amb paciència estoica carrega al seu llom petits i no tan petits. És música i cobla, part indispensable de la festa, igual que les caramelles, cantades amb passió i acompanyades per l’acordió del Pep i els seus deixebles.

Els Ballets són rauxa, festeig, són la coca i el traguinyol del porró de moscatell. Els ballets són la complicitat teixida entre les parelles, que tot ballant al voltant de la taula de pedra sota l’atenta mirada de la Mare de Déu de Talló, es consolida a cada any que passa. Els ballets són les corrandes, ràpides, frenètiques, divertides, que posen punt i a part a la festa. El que passa després és patrimoni exclusiu dels protagonistes, dels balladors i balladores. Sant Joaquim gloriós, patró de…

L’Aplec i els Ballets de Talló formen part del nostre passat com a poble. Són, avui, un present manllevat a contracor, però són, per damunt de tot, futur. La festa ha de ser un llegat que, amb la força de tot un poble, hem de saber conservar i cuidar, perquè les generacions de bellverencs que han d’arribar en puguin gaudir tant o més del que ho vam fer nosaltres. Llarga vida als Ballets de Talló!

Oriol Bombardó Rosiñol

Si t’ha agradat llegir l’article Aplec de Talló: el sentiment de tot un poble, també et pot interessar llegir “L’Escola Balla”, el curs pioner de danses tradicionals a les escoles de la Cerdanya.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.