Pànxing Cerdanya

24, juliol del 2024

Search
Close this search box.

24, juliol del 2024

Cultura – Cerdanya

El calendari cerdà

Cerdanya
Captura de pantalla 2023-11-28 a les 12.46.18
Avui, aprofitem l'espai que ens ha cedit el Pànxing per tal de donar a conèixer i divulgar el Calendari Cerdà. El d'aquest any acull un interessant monogràfic que sota el nom de "Usos i costums dels arbres de Cerdanya" pretén acostar el lector a alguna de les tradicions referides als arbres del nostre entorn.

I és que el Calendari Cerdà, des de la seva creació fa quaranta-cinc anys, ha estat i és un suport molt vàlid per mantenir i donar a conèixer els nostres costums i les nostres tradicions. Per aquells que encara no han llegit la lletra menuda, els direm que el calendari l’editen amb il·lusió i perseverança dues entitats, l’Institut d’Estudis Ceretans i Amics de Cerdanya.

Durant aquesta colla d’anys el calendari ha acollit monogràfics tan suggerents i atractius com les esglésies romàniques, els altres animals de companyia, l’hort, els estanys, els castells i les cases fortificades, els bolets, les feines del camp… Per a aquells que encara no el coneixen, dir-los que cada full del calendari o el que és el mateix, cada mes de l’any, ve acompanyat d’una anotació i d’un dibuix temàtic i que, quan el tema ho permet, aquesta informació s’intenta fer coincidir amb el mes de l’any o l’època en què es porta a terme l’activitat.

Pel que fa al santoral, a més de comptar amb força al·lusions a les vides dels sants relacionats amb casa nostra, s’hi assenyalen els patronatges més destacats. Així, hi podem trobar un recull exhaustiu de totes les festes majors, aplecs, fires i d’altres festivitats que se celebren pels pobles de la Cerdanya. També, com és costum en aquest tipus de calendaris, hi tenen cabuda uns recordatoris pels pagesos i pels hortolans. Es recorre a les dites populars o bé al simple recordatori per informar de quan s’han de portar a terme les activitats més importants a pagès o bé quan s’han de plantar les diferents varietats de verdures de l’hort.

El nostre calendari està agermanat amb altres publicacions similars de l’àmbit lingüístic català. El Calendari dels Brillants de la Marina Alta, el Calendari Porrerenc de Mallorca i el Calendari Terra Nostra del Conflent. Tots ells són promoguts per gent del territori que estimen les tradicions més arrelades del país i han adquirit el compromís de donar-les a conèixer.

Dir, per acabar, que els beneficis de la venda d’aquest calendari es destinen a la programació d’activitats culturals, bàsicament presentacions d’estudis i xerrades d’actualitat.

Font: Amics de Cerdanya

Si t’ha agradat llegir El calendari cerdà, també et pot interessar llegir Nou curs de “L’escola balla”.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.