Pànxing Pirineus

19, setembre del 2024

Search
Close this search box.

19, setembre del 2024

Cultura – Pirineus

Espais museístics del Pallars Jussà, un viatge en el temps

Pirineus
f169ff21c6ea91c9285b31125ca4b7ba.jpg
El Pallars Jussà, una terra rica i plena en història, tradicions i festes populars dóna a conèixer el seu paper en la història i refresca la memòria del que va ser. Si us deixeu caure per aquestes contrades durant els mesos d’hivern, a més de contemplar els paisatges, la boira que cobreix les valls i tastar una gastronomia exquisida, no us perdeu els espais museístics del Jussà, uns veritables temples de memòria històrica!

Els espais museístics del Pallars Jussà són un recull de la historia i de les tradicions que configuren el tarannà dels pallaresos. Els diferents espais que us presentem a continuació volen revifar i donar a conèixer la memòria popular de la comarca.
 
En primer lloc, a Tremp hi trobareu un espai de visita imprescindible: l’Epicentre, el centre de visitants del Pallars Jussà (www.pallarsjussa.net/epicentre/). Es tracta d’una primera visita recomanada, doncs us permetrà fer-vos una excel·lent idea del conjunt de l’oferta turística de la comarca. A més d’acollir l’oficina comarcal de turisme, l’Epicentre mostra i dóna a conèixer de forma visual i interactiva el ric patrimoni natural i cultural del Pallars. Els més de 700 m2 d’espais expositius formats per una sala 3D, audiovisuals, panells expositius i altres elements físics, us transmetran els valors de la comarca i les històries anònimes que han forjat la tradició pallaresa. Així, a l’Epicentre podreu conèixer el pas de les cultures per aquesta zona (coves prehistòriques, castells medievals, trinxeres…), veure com eren els dinosaures que habitaven aquestes terres o meravellar-vos amb les imatges del cel nocturn que ha rebut el certificat de qualitat Starlight per la UNESCO.
 
D’altra banda, sabíeu que al Pallars hi vivien uns autèntics mariners d’aigua dolça? El raiers, un símbol de la història d’un passat de riquesa al Pirineu, quan les explotacions forestals utilitzaven el riu per al transport de la fusta. Probablement, és un dels oficis més antics del món. Els rais són embarcacions formades per trams de troncs ajuntats que, antigament es construïen per a transportar la fusta dels Pirineus a les terres planes del litoral, aprofitant el corrent del riu. Mentre que els raiers eren els encarregats de conduir aquestes embarcacions riu avall, desafiant el perill de les roques i els corrents de l’aigua. En homenatge a aquest antic ofici fluvial, a l’Espai Raier de la Pobla de Segur (www.elsraiers.cat) hi descobrireu moltíssims secrets sobre la història i la duresa d’aquest ofici.
 
 
Entre els pobles amb més tradició raiera hi trobem la Pobla de Segur, el Pont de Claverol i Coll de Nargó. A més, si voleu viure en directe l’experiència de veure baixar els rais pel riu, cada primer diumenge de juliol a la Pobla de Segur se celebra anualment la popular Diada dels Raiers, declarada Festa Tradicional d’interès Nacional, on es rememora aquest antic ofici.
 
Una altra visita que no us podeu perdre és el Museu Hidroelèctric de Capdella, un espai clau per entendre la historia de la Vall Fosca. Al Museu s’hi expliquen els canvis socials que es van viure a principis del segle XX arran de la construcció de la central: la primera gran central hidroelèctrica de tota Catalunya.
 
Així, l’espai del Museu de la Central de Capdella permet al visitant fer un recorregut, des que va sorgir la idea de la central hidroelèctrica fins que es va posar en funcionament l’any 1914. Passant també pels canvis econòmics, socials i d’infraestructura que aquesta obra va suposar. Una veritable obra faraònica, on el factor humà va ser determinant per a tirar-la endavant i fer les infraestructures necessàries: carreteres d’accés, funiculars, carrilets, canalitzacions d’estanys, campaments per a treballadors, entre d’altres. Tot això, en un temps rècord, tot just en dos anys, es va posar en marxa la primera gran central hidroelèctrica de Catalunya.
 
 
Un museu que és, sens dubte, una bona manera de retre homenatge a les 4.000 persones que van treballar-hi i, que de manera anònima, van contribuir al benestar dels ciutadans de la resta de Catalunya.
 
Mentre que si sou amants de la paleontologia…. heu d’anar a conèixer el Museu de la Conca Dellà d’Isona! La Conca Dellà està considerada una de les zones més riques d’Europa pel que fa a restes dels darrers dinosaures. Al entrar al Museu els vostres rellotges s’endarreriran 65 milions d’anys, fins a l’època del Cretaci per tal de conèixer els fantàstics animals que van trepitjar aquestes terres. Les restes paleontològiques que hi trobareu us permetran entendre com era la vida i l’entorn dels dinosaures. 
 
A més a més, podreu visitar els jaciments on s’hi han conservat petjades i ous d’aquests mítics animals. El Museu també explica el passat de l’Aeso romana i la importància del període medieval que ha deixat castells com el de Llordà, al qual s’organitzen visites guiades (www.parc-cretaci.com). 
 
 
D’altra banda, a Salàs s’hi ofereix una proposta museística ben peculiar: les botigues museu. El Centre d’Interpretació de l’Antic Comerç de Salàs presenta tot un seguit d’establiment propis del comerç del país ambientats amb els elements característics de mitjans del s. XX. D’aquesta manera, a partir de visites guiades us permetran reviure i visitar com era una botiga d’ultramarins i colonials, una barberia, una farmàcia i un cafè de l’època. (http://www.salas.cat/). L’ambientació d’aquests espais s’aconsegueix a partir del mobiliari, de l’exposició dels productes més representatius de cada període i de l’exhibició de cartells i altres elements publicitaris.
 
 
És un projecte que proposa al visitant un recorregut per cent anys de vida quotidiana a través  d’uns escenaris, uns productes i unes imatges que ja formen part de l’imaginari col·lectiu. La visita és una bona manera de conèixer com han canviat i han evolucionat els productes i  la publicitat. Així, us permetrà veure la evolució d’aliments com el iogurt, ara de consum absolutament quotidià, que va començar a vendre’s a les farmàcies; o com es va passar de la navalla d’afaitar a la maquineta d’un sol ús.
 
Mentre que a Lliminia hi ha la Casa Bonifaci, Museu de Llimiana. La casa, propietat de la família Bonifaci, una nissaga de metges rurals, a més de preservar el llegat històric de la localitat, explica l’esdevenir d’aquesta família i especialment del metge Josep Bonifaci Mora (www.llimiana.cat). I a Tremp hi trobareu el Casal Pare Manyanet, la casa natal de Josep Manyanet que va ser l’inspirador de la construcció del temple de la Sagrada Família de Barcelona, beatificat el 1984 i canonitzat el 2004 (www.manyanet.org).
 
La diversitat de l’oferta turística del Pallars Jussà fa que sigui un destí apte per a tot tipus de públic, i especialment per al turisme familiar, amb tot tipus d’iniciatives que us permetran conèixer de primera mà… el Pallars més autèntic! Com ara festes populars com el Ball del Contrapàs, que se celebra Tremp el dia de Sant Antoni, o la festa de la Guixa que té lloc cada dimarts de Carnestoltes a Isona, entre moltes d’altres. 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.