https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

6, desembre del 2024

Search
Close this search box.

6, desembre del 2024

Cultura – Maresme

L’Exposició Catifes de ciment arriba a Vilassar

Maresme
54da80b3ee183019a4781301439616e2.jpg
La col·laboració de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Sitges i el Consorci de Patrimoni de Sitges permet la producció de l’exposició “Catifes de ciment. El món de la rajola hidràulica” que es pot visitar a la Biblioteca de Can Manyer, de Vilassar de Dalt, fins el 31 d’octubre.

Visitant Can Manyer meravella la catifa de rajola que ofereix el segon pis de la Biblioteca, aquesta catifa també havia estat present a la planta baixa com es pot comprovar als peus de la màquina de vapor. La “catifa” de Vilassar, un cop reparada i polida, ha donat un grau més de valor a l’espai industrial de Can Manyer, ara reconvertit en espai cultural. Aquest terra hidràulic, tan característic de l’arquitectura modernista, en aquest cas té una explicació molt funcional: la reutilització de restos de sèries, de peces mal cuites o d’estocs en desús per reforçar els terres de la nau nova de la fàbrica de Can Manyer vers el 1910.
 
 
Ara, cent anys després, des del Museu Arxiu de Vilassar es vol acostar els vilassarencs al món de la rajola hidràulica mitjançant aquesta exposició que està dividida en cinc apartats:
 
Els paviments anteriors a la rajola hidràulica
Totes les cultures des d’antic han tingut la necessitat de vestir les seves llars, ja sigui des del punt de vista estètic o funcional. En aquest context neixen els terres ceràmics en forma de rajola, terres de pedra en forma de mosaic o paviments continus. 
 
 
La tècnica
La rajola hidràulica es fa a partir del morter de ciment hidràulic, emmotllat i premsat, cal mencionar que l’afegit hidràulic prové de la reacció d’enduriment del ciment en contacte amb l’aigua. Les rajoles, generalment de 20 x 20 cm, s’elaboren mitjançant un motlle metàl·lic, combinant una tècnica molt artesanal amb un procés de mecanització.
 
 
Un món de formes i colors
A partir de la dècada del 1880 els paviments hidràulics deixen de banda l’aspecte funcional dins els edificis i comencen a prendre un protagonisme decoratiu. En un primer moment els paviments reproduiran un dibuix central i una sanefa perimetral, s’afegiran elements d’iconografia medieval, i cap a finals de segle, amb l’esclat del modernisme, els terres seran un element destacat amb la representació d’elements vegetals.
 
Sabies que? 
En aquest apartat l’exposició acosta al visitant a elements de vida quotidiana amb base de rajola hidràulica com els panots de carrer o a peces icòniques com les dissenyades pel gran arquitecte Antoni Gaudí.
 
La rajola hidràulica, un material viu
Aquest material constructiu, amb una reinterpretació de formes i colors, recupera la seva vigència en l’arquitectura contemporània. Un mateix material per a nous usos i nous espais.
 
 
L’Exposició clou els seus àmbits donant l’opció al poble que l’acull a explicar  el seu patrimoni vinculat a la rajola hidràulica en un darrer espai expositiu. A Vilassar de Dalt  s’ha singularitzat el paviment de Can Manyer, que per si sol ja seria tot un mostrari de motius i colors. Fruit de la reforma de la fàbrica, per convertir-la en Biblioteca, els arquitectes Lluís Dilmé i Xavier Fabré ja van fer notar que algunes de les rajoles del terra de Vilassar havien estat dissenyades per arquitectes de renom a principis del S.XX… però al mateix temps van treure a la llum un enigma: la Barcelona de Vilassar.
 
Amb aquest nom s’anomena a un conjunt de peces de rajola hidràulica repartides per tot el terra de la fàbrica que, un cop unides, donen com a resultat una al·legoria a la ciutat de Barcelona, no se sap si era un encàrrec fallit o una prova de color ja que no s’ha localitzat que aquest mosaic existeixi en algun altre lloc que no sigui el terra de Vilassar…. una Biblioteca amb enigma hidràulic….
 
L’exposició il·lustra de manera didàctica, mitjançant panells expositius i mostres de rajola, el món de colors, simetries i combinacions que ofereix la rajola hidràulica. En aquest sentit cal mencionar la publicació recent del llibre “L’art del mosaic hidràulic a Catalunya” de Jordi Griset.  
 
 
La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament, el Museu Arxiu de Vilassar de Dalt i la Biblioteca de can Manyer han unit esforços per apropar als vilassarencs aquesta exposició, que ajuda a interpretar ì a valorar els terres de Can Manyer, una de les superfícies més grans del país amb paviment hidràulic.  
 
Els treballadors de la fàbrica més gran de Vilassar trepitjaven cada dia aquest terra enmig del soroll eixordador dels telers, avui cent anys després, la fàbrica s’ha convertit en un lloc de cultura, de creació i de contemplació, cal aprofitar aquesta oportunitat i gaudir de l’exposició.
 
Lloc: Biblioteca Can Manyer. 
Entrada: lliure.
Horari: Dilluns, dimarts i dijous, de 16 a 20.30h. Dimecres i divendres, de 9.30 a 13.30h i de 16 a 20.30h. Dissabte, de 9.30 a 13.30h. 

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp