Pànxing Cerdanya

25, maig del 2024

Search
Close this search box.

25, maig del 2024

Cultura – Cerdanya

La capella sixtina cerdana a Talltorta

Cerdanya
Fig.-2.-Sant-Climent-de-Talltorta-Sandra-Adam-Auger-1024x681
Foto de Sandra Adam Auger
Tot sovint, tenim coses meravelloses ben a prop nostre i poca gent ho coneix. Recorrem molts quilòmetres per veure una obra d'art, quan a la nostra comarca tenim exemples més que notables que són gairebé desconeguts per tothom. Aquest és el cas de les pintures barroques de Talltorta.

Talltorta és un petit nucli cerdà, que té menys de 30 habitants, que pertany al municipi de Bolvir. Es troba al costat del riu Segre i té una església parroquial que data de l’any 1667, si bé hi ha referències d’altres construccions molt més antigues. Es tracta de l’església de Sant Climent de Talltorta.

talltorta

Quan passegem pel seu entorn, res et fa esperar que estàs tan aprop d’un trestor artístic com pocs tenim a la Cerdanya.

Un dels fets més notables d’aquesta església és que el seu interior està decorat per unes magnífiques pintures del segle XVIII, descobertes l’any 1985 i que van ser restaurades recentment i que són úniques a tot el Pirineu i han estat declarades Bé Cultural d’Interès Nacional.

Aquestes pintures són un exemple de la utilització de l’art com a element doctrinal per a persones sense coneixements teològics, com passa a la major part de les esglésies decorades. En aquest cas, l’element principal és el de tipus soteriològic, és a dir, que està relacionat amb la salvació de l’ànima humana i presenten diverses escenes de la història bíblica.

Les pintures, de colors molt vívids gràcies a la total restauració que han patit, a càrrec de la restauradora Meritxell Izquierdo, són certament instructives. A més a més, el clima sec de la vall ha permès que es conservin força bé.

Algunes escenes sobten en una església, com per exemple, la condemna a les flames de l’infern de personatges com bisbes o papes, cosa que no és gens habitual.

Decididament, us recomano que les visiteu, perquè no et deixen indiferent i són una de les mostres pictòriques més boniques i importants de què podem gaudir a la Cerdanya.

Si voleu complementar els vostres coneixements, us recomano el magnífic llibre de Francesc Miralpeix Vilamala, titulat Les Pintures Murals de Sant Climent de Talltorta.

Font: Enric Quílez i Castro. President del Grup de Recerca de Cerdanya.

Si t’ha agradat llegir l’article La capella sixtina cerdana a Talltorta, també et pot interessar llegir El Museu de Llívia s’obre als productors locals.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.