Pànxing Pirineus

26, abril del 2024

Search
Close this search box.

26, abril del 2024

Cultura – Pirineus

Museu etnogràfic de Ripoll

Pirineus
90b304f34b806f55eaf1e940407f0f7d.jpg
El Museu etnogràfic de Ripoll ens proposa conèixer la història de la ciutat a través de diverses col·leccions on els protagonistes són els pastors, la pagesia, els oficis, la religiositat popular, la farga catalana, el ferro forjat i les armes de foc portàtils ripolleses.

Es tracta d’un recorregut molt visual, destinat a grans i petits, que els ajuda a entendre la societat actual a partir del patrimoni material i immaterial del qual disposa l’equipament. 
 
Aquest és el primer museu d’etnografia de Catalunya, fundat el 1929, tot i que des de 2011 es troba en una nova ubicació amb instal·lacions més modernes.
 
El Museu etnogràfic de Ripoll també ofereix activitats a dos equipaments més de la ciutat: l’Scriptorium i la Farga Palau. Scriptorium és una exposició permanent que ens mostra la història de Ripoll, el passat cultural de la ciutat i la importància del Monestir de Santa Maria de Ripoll durant els segles X, XI i XII des d’una altra perspectiva, des de la producció i còpia de manuscrits.  Aquí podeu aprendre com es fabrica un pergamí, com s’aconsegueix que escrigui una ploma d’oca i us podeu posar a la pell d’un monjo copista de l’època posant en pràctica tot allò après a l’exposició.
 
Per últim, la Farga Palau és el que constata el passat industrial de Ripoll, una de les ciutats bressol de la industrialització de Catalunya. La Farga va tenir un paper molt important per a l’obtenció del ferro durant els segles XVII i XVIII produint, sobretot, armes de foc, claus i reixes. Aquest autèntic taller, que va tancar les seves portes definitivament l’any 1978, ens permet conèixer la industrialització de la ciutat a través de la observació de diversos estris i maquinària utilitzada com ara dos martinets, trompes, una roda hidràulica… També ens permet conèixer el procés per a l’obtenció del ferro que posteriorment era apte per a ser treballat. 
 

Establiments de la zona:

 

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.