https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

19, setembre del 2024

Search
Close this search box.

19, setembre del 2024

Cultura – Maresme

Recomanacions de llibres per aquest Sant Jordi 2018

Maresme
ebcc50376ac6d5cca970e2fa361f6766.jpg
Qui no ha viscut un Sant Jordi a Catalunya mai sabrà que és viure un dia ordinari com si es tractés d’un festiu, ple de cultura i passió. La Diada de Sant Jordi és, segurament, la festa més viscuda pels catalans, tot i que mai ha estat una festa oficial al calendari. Una diada on els grans protagonistes són els llibres i les roses. Sense marge d’error, podem afirmar que Sant Jordi és pels catalans la festa de l’amor i l’amistat, i el bescanvi de llibres i roses durant la jornada n’és la mostra.

Des del Pànxing no gosem recomanar el color de la rosa a regalar, encara que personalment preferim el vermell passió. Pel que fa a llibres, un any més hem comptat amb la col·laboració del que ja és el nostre bibliotecari de capçalera, Joan Ramon Herrador, de la Biblioteca Municipal de Cabrils, qui ens apropa les novetats que enguany ompliran llibreries i parades per Sant Jordi.
 
I recordeu, “Llegir ens fa lliures”.

Valors segurs… 

Entre ells dos 
Richard Ford.
(Anagrama / Empúries).
Memòries d’infantesa d’un dels autors més rellevants de la literatura actual. Una reflexió sobre la família, la memòria i la pèrdua. En el seu llibre més personal Ford fa un emocionant retrat de la vida familiar a l’Amèrica de mitjans del segle XX. 
 

Las ocho montañas 
Paolo Cognetti.
(Random House)
Amb un llenguatge poètic es dibuixa un viatge vital, íntim i universal, en una novel·la poderosa que explora la fortalesa de les relacions entre amics, pares i fills.
 

La mujer del pelo rojo
Orhan Pamuk
(Random House)
Una història d’amor i parricidi en l’Istanbul de 1980. Novel·la d’idees que profunditza, entre altres temes, en la família i la figura paterna, reafirmant al premi Nobel com un dels grans escriptors de la nostra època.
 

Pesos pesants

Autorretrato sin mí
Fernando Aramburu
(Tusquets)
El text més personal d’Aramburu, i també el més arriscat i el més bell. Amb la seva lectura, el lector pot sospitar que l’autor parla de sí mateix però de seguida sentirà que parla de tots nosaltres. 
 

Un andar solitario entre la gente

Antonio Muñoz Molina
(Seix Barral)
Una fascinant novel·la que reconstrueix les passes dels grans caminants urbans de la literatura i de l’art que han volgut explicar l’època que els ha tocat viure. Un andar solitario entre la gente està feta de celebració i denúncia. 
 

Que nadie duerma 
Juan José Millás
(Alfaguara)

Barreja d’allò quotidià amb allò extraordinari en una novel·la d’amor i terror protagonitzada per un personatge femení inoblidable. Presents totes les claus de l’univers narratiu de Millás: la ironia, el desdoblament del jo, les diferents facetes que componen la realitat, la soledat i la constatació d’una veritat immutable, la de que el mirall en el qual mirem les nostres vides ens torna, indefectiblement, una perspectiva insòlita.
 

En clau femenina…

Visión binocular 
Edith Pearlman 
(Anagrama)

Antologia de 34 contes, prodigiosa combinació de subtilesa, elegància, ironia i una increïble capacitat d’exploració dels sentiments i conflictes humans.
 

La primera mano que sostuvo la mía 
Maggie O’Farrell 
(Asteroide / L’altra)

La vida de dues dones separades per algunes dècades: l’art, l’amor, la traïció, els secrets i la maternitat estableixen estranys paral·lelismes entre elles.
 

Las indómitas
Elena Poniatowska 
(Seix Barral)

Un tribut a les dones anònimes que varen lluitar a la Revolució, unes veus a contracorrent que es distingeixen entre la multitud. Amb aquesta recopilació d’assajos, el lector es submergeix en la vida de les indòmites, molts cops oblidades però mai silenciades.
 

Negra i criminal…

La transparencia del tiempo 
Leonardo Padura 
(Tusquets)

Una narració que barreja de manera magistral les investigacions del detectiu Mario Conde en una Havana que s’ensorra amb un increïble viatge en el temps i la història.

 

Mis rincones oscuros 
James Ellroy 
(Random House)

Barreja de crònica negra i memòries confessionals, que es converteix en un llibre fascinant que proporciona les claus autobiogràfiques de les novel·les de l’autor.

 

La reclusa 
Fred Vargas 
(Siruela / Amsterdam)

L’obra més ambiciosa de Fred Vargas, la reina indiscutible de la novel·la negra europea. Encreuament de tots els temes recurrents de Vargas: l’edat mitjana, l’arqueologia, els mites, el món dels animals i la descripció detallada dels obscurs laberints de l’ànima humana.

 

En català…

La fugitiva
Blanca Busquets 
(Proa)

Una exploració de les relacions entre pares i fills i el món de la maldat. Una àvia que fuig del passat que l’ha dut fins on és i que obre una porta inesperada.
 

Jo sóc aquell que va matar Franco
Joan-Lluís Lluís 
(Proa)

Lluís basteix un artefacte narratiu que conté una sèrie de reflexions ben oportunes sobre un tema tan actual com és la situació de Catalunya i de la llengua catalana.
 

El sindicat de l’oblit
Albert Villaró 
(Columna)

A la Catalunya ucrònica d’Els ambaixadors, Farràs s’ha fet gran: en un equilibri impossible entre l’experiència i la confiança en un futur incert haurà d’encarar una darrera missió, la més difícil de totes: corregir els errors del passat.
 

La novel·la de Sant Jordi
Màrius Serra 
(Amsterdam Llibres)
Àcida, negra, mordaç i irreverent, La novel·la de Sant Jordi és un retrat satíric del món literari que desvela amb ironia i habilitat l’engranatge que mou els fils de la diada.

 

Venjaré la teva mort
Carme Riera 
(Edicions 62)

Una novel·la d’intriga d’una de les autores més rellevants de la literatura catalana actual. Novel·la negra, amb un punt d’humor, en la qual el “qui” és més important que el “com”.
 
I… Maresme!
 

Els amors fan l’amor
Maria Català Serra 
(Voliana)

Molt més que una novel·la més sobre l’amor, l’amistat, la venjança, la traïció i les contradiccions de l’ànima humana. És un passeig agredolç i colpidor pels episodis més lluminosos i pels més obscurs que tot recorregut vital comporta.

 

Encara hi ha papallones al jardí
Emilia Illamola 
(Cossetània)

Recull de vint-i-dos textos, que van des del relat fins al monòleg, al voltant d’inquietuds explorades anteriorment per l’autora, com la necessitat d’aprofundir, d’anar més enllà de les aparences, buscant un encaix definitiu que doni sentit a un viure més lleuger i, alhora, més autèntic. 

 

L’amor i la lectura
Sílvia Tarragó Castrillón 
(Comanegra)

Llibre senzill i ràpid de llegir, amb una gran frescor. Un llibre que amaga idees molt profundes i ens recorda que cal fugir de la mediocritat i escollir el camí que vols seguir.

 

La casa de la Frontera
Rafael Vallbona 
(Edicions 62)

El segle XX a través de la història d’una família de la Cerdanya, amb una reconstrucció històrica ben travada, movent-se entre el present i el passat, i jugant amb una doble perspectiva de realitat i ficció. Rafael Vallbona ha escrit un fresc del segle XX. 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.