Pànxing Cerdanya

18, maig del 2024

Search
Close this search box.

18, maig del 2024

Cultura – Cerdanya

Setmana Santa, el respir d’abans l’estiu

Cerdanya
setmana santa
L'arribada de la primavera, a més de portar-nos el bon temps i les ganes d'anar ocupant els espais exteriors per fer-hi vida, ens obsequia uns dies de festa per fer l'espera per l'estiu una mica més curta. La Setmana Santa ens deixa, si no som dels que fem enginyeria de ponts i camins per allargar-ho, quatre dies de descans comptant el cap de setmana. Quatre dies de festa, tradició i dolçor.

Palmes, palmons i tradició festiva

La Setmana Santa (qui ho diria) és una festa que la rebem de la tradició festiva cristiana. Més enllà de ser creient o no, practicant o no, aquests dies ens plantegen tot un seguit de manifestacions culturals que apleguen molta gent, independentment de les seves creences. Sortir a passehar de petits, ben vestits, amb la palma o el palmó que el padrí ens havia obsequiat, forma part de la memòria de molts de nosaltres. Avui en dia no està tan estesa aquesta tradició, tot i que en molts pobles de la Cerdanya encara se celebra, sovint com un acte festiu més o menys deslligat de la tradició religiosa.

Qui canta els mals espanta

Una altra manera de celebrar la Setmana Santa és amb les caramelles. Si bé és cert que a la nostra comarca no s’han conservat tan vives com por ser a la veïna, al Berguedà, de mica en mica han anat tornant els grups de cantaires que intenten recuperar aquesta tradició. De fet, ens trobem en el mateix suposit que amb la palma i el palmó. Les caramelles són d’origen religiós, per lloar la resurrecció de Crist, però amb el pas del temps van anar adquirint tintures profanes fins a arribar als nostres dies.

De fet, a la nostra comarca, no entendríem un Aplec de talló complet sense la canta de caramelles. També són ja tradicionals les que podem sentir a la capital de l’Alt Urgell, a la Seu, de la mà de la germandat de Sant Sebastià. Sentir-los cantar amb la imponent catedral com a teló de fons, és força espectacular!

Dolça arquitectura

De segur que per molts de nosaltres, especialment pels menuts, quan sentim a parlar de la Setmana Santa el primer que ens passa pel cap són les delicioses mones de xocolata que els nostres padrins ens regalen cada Dilluns de Pasqua. Les més noves són autèntiques obres d’arquitectura dolça amb formes impossibles i els motius més actuals. Les tradicionals, les de tota la vida, són esponjoses i delicioses a parts iguals.

Si t’ha agradat llegir el reportatge Setmana Santa, el respir d’abans l’estiu, també et pot interessar llegir Calma i Aventura: Sant Jordi 2023.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.