Pànxing Cerdanya

25, juny del 2024

Search
Close this search box.

25, juny del 2024

Eco – Cerdanya

Instal·len a Llívia una estació de mesura de paràmetres físics del sòl, la primera a la Cerdanya

Cerdanya
L’institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya la ubica a la finca vitivinícola de Llivins

Aquest dilluns, tècnics de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya han instal·lat a Llívia la primera estació automàtica de mesura de paràmetres físics del sòl a la Cerdanya. A Catalunya hi ha actualment 11 estacions d’aquestes característiques, ubicades bàsicament a les zones del Prepirineu i Pirineu i sempre en espais cultivats amb conreu de vinya en alçada. En aquest sentit, l’estació de l’empresa pública de la Generalitat de Catalunya s’ha instal·lat a un punt de la finca vitivinícola de Llivins.

La geòloga de l’organisme públic, Lola Boquera, ha explicat que el projecte consisteix a crear una xarxa d’estacions de paràmetres físics del sòl que estaria formada, a finals d’aquest 2021, per 14 estacions. La de Llívia és la número 11 i la primera que es va instal·lar va ser en el 2015, a la Conca de Tremp.

Logo Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya

“És una xarxa que a banda de tenir els tradicionals sensors i mesuradors meteorològics mesura també la temperatura i la humitat del terreny a diferents profunditats. I per fer-ho es posen quatre sensors a 5, 20, 50 i 100 centímetres”, ha dit Boquera. Les dades tindran diferents utilitats com ara classificar el tipus de sòl segons la humitat i la temperatura del terreny.

També es podran fer estudis hídrics i controlar aquests nivells durant tot l’any. I quan es tinguin dades d’uns 10 anys, es podran fer valoracions de l’impacte del canvi climàtic, per exemple.

Paràmetres físics instal·lació
Instal·lació de l’estació de mesura de paràmetres físics del sòl

A banda, és clar, l’estació disposa dels sensors necessaris per a mesurar la radiació solar, la quantitat de pluja, humitat relativa i temperatura de l’aire. L’estació porta plaques solars que carreguen la bateria que fa funcionar els aparells de forma sostenible.

El projecte va començar en terrenys de vinya en alçada i s’ha mantingut així amb el pas dels anys “perquè volem continuïtat en el tipus de cultiu”, ha manifestat Boquera.

Paràmetres físics instal·lació
Instal·lació de l’estació de mesura de paràmetres físics del sòl

Les dades de l’estació estaran accessibles per als tècnics i/o els gestors de la finca vitivinícola. “Més endavant seran accessibles per a tothom a través d’una xarxa internacional però això és encara un projecte que no està confirmat”, ha indicat Boquera.

Font: Ajuntament de Llívia

Si t’ha agradat llegir la notícia Instal·len a Llívia una estació de mesura de paràmetres físics del sòl, la primera a la Cerdanya, també et pot interessar llegir Com reduir els plàstics d’un sol ús.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.