https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

19, abril del 2024

Search
Close this search box.

19, abril del 2024

Entrevistes – Maresme

Blanca Arbell, alcaldessa de Canet de Mar

Maresme
2aebb15d1e90453d9af2bff2d0d03145.jpg
“Cal destacar l’entorn privilegiat del municipi i el seu patrimoni”

La seva veu imposa un punt de serenor a la conversa, una veu tranquil·la, relaxada, dolça però amb la fermesa suficient per ser convincent fins a graus impensables. La Blanca Arbell és l’alcaldessa del seu municipi natal, Canet de Mar, des del passat mes de juny. Apassionada de la política, i enamorada del poble que la va veure néixer, haver arribat a ser l’alcaldessa de Canet és, i serà, una de les seves màximes satisfaccions.
 
Per què Canet té un model turístic tan diferent al dels seus pobles veïns?
Per una simple raó econòmica. En el moment del gran boom turístic d’alemanys i britànics, que va provocar la gran explosió de construcció d’hotels a municipis com  Santa Susanna o Calella, a Canet teníem una indústria tèxtil potentíssima, la Pulligan, on pràcticament hi treballava les tres quartes parts dels seus veïns, sinó la meitat. Això va comportar que com la gent ja es guanyava bé la vida no li calia, i no volia, vendre les seves propietats i això ha tingut com a conseqüència que, avui, tinguem un casc antic bastant conservat, en el sentit de que en aquest centre no s’han construït blocs de pisos, apartaments, hotels…
 
Quins són els elements principals per vendre Canet com un bon destí turístic?
Primer de tot destacar l’entorn privilegiat del municipi. Canet està situat en una vall que li proporciona un microclima dins dels clima, ja privilegiat, de la comarca; tenim muntanyes; tenim dos quilòmetres i mig de platja de sorra gruixuda; gaudim del pas d’un GR (que va de Sitges al País Basc) i que passa per la Creu de Canet… Tot això unit a un patrimoni modernista importantíssim, lligat a la presència de Domènech i Montaner, d’impressionants cases d’indianos o del Castell de Santa Florentina.
 
Com s’explota tot aquest patrimoni arquitectònic – cultural?
Bé, per una banda hi ha en marxa una sèrie de rutes culturals que exploten el descobriment de tot aquest patrimoni, un patrimoni que ens permet apostar per un tipus molt determinat de turisme selecte. D’altra banda estem preparant una sèrie de packs turístics per aprofitar el visitant que pernocta a pobles veïns, i que tenen estades de mitjana de 7 dies, perquè vingui a passar un d’aquest dies a Canet i conegui les nostres riqueses. I d’altra banda hi ha fenòmens, absolutament fruits de l’atzar, com ha estat el rodatge d’algunes escenes de la sèrie Joc de Trons, gràcies al Castell de Santa Florentina, una construcció peculiar i molt ben conservada, i que ens ha permès, a part de tot el ressò mediàtic, muntar la Fira de Joc de Trons.
 
Podria marcar un projecte estrella pel futur cultural de Canet?
Si n’haig de triar un sense gaires dubtes és la rehabilitació de l’Odeó, un edifici que va néixer com la primera cooperativa de consum de l’Estat espanyol, i que després de molts anys de tancament, amb la seva degradació i un llarg procés de paralització judicial que va aturar les seves obres al 2007, finalment l’any passat es va aconseguir finalitzar una primera fase. La idea és buscar els recursos per tirar endavant el projecte i fer-ne un centre cívic que torni a ser el viver cultural de Canet.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.