Pànxing Cerdanya

18, abril del 2024

Search
Close this search box.

18, abril del 2024

Entrevistes – Cerdanya

Entrevista a Anna Civit de Rucs i Aventures

Cerdanya
rucs lligats
"Els rucs són animals molt intel·ligents"

Les activitats que es poden fer a la nostra comarca són infinites, hi ha oferta per a tots els públics i durant totes les èpoques de l’any. Activitats culturals i turístiques, activitats de relax, i també d’aventures. Rucs i Aventures ens ofereix un espai que engloba una mica totes les tipologies d’activitats, per aquest motiu, hem parlat amb l’Anna Civit, la fundadora i propietària de Rucs i Aventures per a poder conèixer millor els rucs i totes les activitats que ofereix.

No us ho perdeu!

1. Comencem per la base, com neix Rucs i Aventures?

Rucs i Aventures va sorgir arran de la meva passió pels animals, especialment pels cavalls. L’empresa va nèixer el 23 d’abril de 2016, coincidint amb Sant Jordi, i l’abril passat varem celebrar els cinc anys.

Quan vaig ser mare, amb els nens ja una mica grans, vaig sentir la necessitat de dedicar-me a treballar en l’àmbit dels infants i el món equí; els rucs era la millor opció perquè són animals molt tranquils i afables. A més, vaig pensar que era una manera de dona un carisma als rucs, treure-li la connotació negativa que té avui en dia i recuperar l’estima que se li tenien anys enrere, tot i ser animals de treball.

Anna Civit de Rucs i Aventures

2. Què hi podem trobar i fer a les vostres instal·lacions?

A Rucs i Aventures, el ruc és el protagonista, principalment fem passejos de 30-60 minuts pels nens, a partir dels 2 anys, acompanyats, però també fem altres activitats. Excursions de tot el dia per a nens petits i per a famílies, visites a la granja, on presento les gallines, els conills…explico què fan aquests animals, i com és la vida de granja en general, sempre posant èmfasi en les necessitats de cada animal i les diferències entre ells.

Animals de la granja de Rucs i Aventures

A més a més, també oferim teràpies amb els animals, fent un treball sensorial i cognitiu que és molt beneficiós i positiu per a infants amb espectre autisme, hiperactivitat, baixa-autoestima… I coaching per a adults. L’entorn en el qual estem, ajuda moltíssim a connectar i a relaxar-nos.

3. Què en podem aprendre dels rucs?

Els rucs són animals molt intel·ligents, i hi ha coses que li agraden i d’altres que no. Si nosaltres ens apropem de males maneres i li exigim coses que ell no vol fer, no ens acceptarà, però si hi anem de bones i li anem explicant tot allò que volem fer amb ell, acabaran cedint i acceptant-nos.

Els cavalls es domen, i els rucs s’eduquen i demanen respecte, són uns animals molt afables que no els pots mentir, perquè ho noten.

4. Quin públic en pot gaudir de les vostres activitats?

Infants i adults. Venen moltes famílies, i les activitats estan pensades per a infants de 2 anys fins als 12, perquè puguin realment gaudir del ruc, raspatllar-lo, acariciar-lo i pujar-hi a gust.

És un indret molt planer, molt ben adaptat per a tothom, sovint venen els avis amb els seus nets, i nadons amb cotxets, que acompanyen en els seus passeigs. És una experiència compartida perquè tots els membres de la família o amics en puguin gaudir.

5. Feu activitats especialment pensades pels dies d’hivern o les festes de Nadal?

A l’hivern, per les festes de Nadal, fem l’activitat de la recerca del Tió. Els rucs són els que ens ajuden amb les pistes per trobar aquests tions que han baixat de les muntanyes, i ens ajuden també a carregar-los fins als cotxes de cada família un cop ja els hem trobat.

6. I en podem gaudir tot l’any de les activitats?

Sí, i tant! Tot i que a l’hivern, els mesos de gener i febrer són mesos més complicats perquè ja fa fred, els camins es gelen i el dia s’escurça, però si el temps ens acompanya, intentem obrir totes les estacions de l’any.

Per Setmana Santa fem la recerca dels Ous de Pasqua, que és una mica la mateixa filosofia que amb els tions de Nadal, i a l’estiu, a les tardes entre setmana, oferim un espai de lleure per a infants de 6 a 12 anys, i durant el cap de setmana, seguim amb les activitats i excursions familiars.

7. Com us ha afectat l’aparició de la covid?

Ens ha afectat plenament, perquè som una activitat turística i el turisme en general ha patit molt. Amb el primer confinament, l’espai es va convertir en un lloc màgic. Els ocells se sentien, el riu era completament transparent, i pels rucs i els cavalls era fantàstic, però per a nosaltres ha estat dur i complicat, la veritat, els animals havien de seguir menjant igual.

A mesura que tot ha anat millorant, he anat tenint visites de la gent de la comarca, i això ha estat una conseqüència positiva per a mi, perquè m’han conegut i ara ja saben que estic aquí.

Jo espero que la normalitat acabi arribant, però penso que serà una mica diferent. Crec que tornarem a treballar amb força, la gent té moltes ganes de fer coses i ve molt més receptiva i agraïda, i això és l’important.

8. Com veus el futur de l’empresa?

Doncs ple de nous projectes! Un projecte en el qual estem treballant, en la última fase de gestació, és el de l’asinoteràpia a les residències geriàtriques i portar el ruc a les escoles. El ruc actua com animal coterapeuta, la seva presència, el contacte amb l’animal optimitza l’expressió emocional tant en grans com en petits, perquè està demostrat que és molt beneficiós, però com sempre el tema financer hi ha frenat i estem a l’espera de trobar una solució.

Com et comentava, el ruc és un animal molt carinyós i angelical, i m’agradaria poder encaminar el projecte cap a aquesta part més sensible. Acompanyar a persones grans que se senten soles, i als infants, perquè puguin expressar i sentir emocions, sensaciones físiques i psíquiques.

Si t’ha agradat llegir l’entrevista Anna Civit de Rucs i Aventures, també et pot interessar llegir l’Entrevista a Raül Capdevila, director tècnic d’Elit Cerdanya.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.