Pànxing Cerdanya

18, abril del 2024

Search
Close this search box.

18, abril del 2024

Entrevistes – Cerdanya

Entrevista a Isidre Chia, President del Consell Comarcal de la Cerdanya

Cerdanya
isidre chia 2
"Els principals reptes de futur que s'hauran d'afrontar a la Cerdanya i que des del Consell s'han de capitanejar són temes que tindran una repercussió crucial a la comarca"

El Consell Comarcal de la Cerdanya és un ens públic amb una activitat molt present a les nostres vides quotidianes, però que malauradament massa sovint desconeixem. Començant per la salut dels cerdans i cerdanes, passant per la gestió de residus i l’impuls de projectes educatius i pedagògics, són només alguns dels fronts que el Consell Comarcal té oberts i hi treballa intensament.

Per conèixer millor aquesta activitat cabdal pel conjunt de la comarca, hem parlat amb l’Isidre Chia, President del Consell Comarcal de la Cerdanya, que ens presenta els reptes de futur de l’entitat i les línies mestres d’actuació que seguiran.

consell comarcal
Isidre Chia,
President del Consell Comarcal de la Cerdanya

Com resumiria les tasques que desenvolupa el Consell Comarcal?

El Consell Comarcal de la Cerdanya és un ens públic que dona diversos serveis a la comarca, ja sigui en els ajuntaments com a la ciutadania. Hi ha un total de 12 àrees de serveis propis i 7 de serveis externs, tots ells treballant en diferents projectes per cobrir i millorar les necessitats de la població. 

Quina importància té el paper del Consell Comarcal en el global de la Cerdanya?

El Consell té com a principal funció ser una eina al servei del reequilibri territorial i assegurar la prestació de serveis als municipis que per les seves característiques no poden disposar-ne. Ha de vetllar pels interessos de la comarca i prestar serveis comarcals o supramunicipals. També pot coordinar serveis municipals entre ells i organitzar-ne de nous que no estiguin coberts pels governs locals.

Creu que és prou coneguda la feina que duu a terme?

Amb el pas del temps, la comunicació ha anat canviant a mesura que la tecnologia també ho ha fet. No obstant això, l’arribada d’Internet i posteriorment les xarxes socials, han propiciat unimportant  canvi  de  paradigma  que  ha  portat a les persones i les organitzacions  a interrelacionar-se mitjançant una comunicació més directa, multicanal i en temps real. Des del Consell valorem positivament la comunicació per tal de donar visibilitat a la feina realitzada.Hiha molts serveis que duem a terme que no són prou coneguts per la població, i millorant la comunicació apostem per donar a conèixer la feina feta fins al moment.

Quines modificacions hi ha hagut amb el canvi de direcció del Consell Comarcal?

Des de l’agost del 2021, moment en el qual vaig agafar el relleu a la presidència del Consell Comarcal de la Cerdanya, els canvis que hem tingut ha sigut la gerent del Consell. També a Serveis Socials estem en un moment d’actualització, amb la nova figura d’un director d’àrea. 

Quins són els objectius principals que es marca el Consell a curt termini?

Els objectius que ens marquem a curt termini des de l’ens són projectes que tenen una importància cabdal per la comarca i pel seu desenvolupament. Estem treballant per la recollida selectiva i millorar el reciclatge de la comarca amb un projecte comarcal però específic de cada municipi. Relacionat amb el tema i pensant en projecció pels pròxims 30 anys hem signat un conveni amb l’ajuntament de Bellver de Cerdanya per la millora i gestió del centre de tractament de transferència de residus municipals.

Paral·lelament, donem importància a la gestió del servei d’assistència domiciliaria a la Cerdanya amb SUMAR, entitat dels serveis públics d’acció social de Catalunya.

Impulsem també l’activitat a l’Aeroclub de la Cerdanya, on participem en la seva gestió i volem que sigui un punt de referència, que es tingui present les necessitats de la comarca i que totes les parts compleixin els acords marcats.

Tanmateix, per tal de poder activar l’economia de la comarca a través dels municipis, hem estat amb tots els ajuntaments de la comarca per poder ajudar-los amb una subvenció des del Consell de 25.000€ perquè puguin tirar endavant projectes que no tenien suficient liquiditat per dur-los a terme.

Quines creu que són les àrees en les quals cal dedicar més esforços?

Totes les àrees són importants, els tècnics dediquen molts esforços per a dur a terme els diferents projectes que tenen en marxa i els de nova creació per tal de poder cobrir les necessitats dels cerdans i les cerdanes i dels serveis que necessiten els municipis i EMD de la Cerdanya.

Quina àrea és en la que s’han fet més avenços?

Hi ha hagut un canvi substancial en l’àrea de serveis socials, una àrea molt gran amb molts serveis dins d’ella i que ara mateix està patint molts canvis, amb l’entrada de la figura d’un director de serveis socials.

L’àrea de medi ambient està treballant amb molts projectes de recollida d’escombraries i que ens donaran una millora en aquest àmbit a la comarca.

Quins reptes de futur haurà d’afrontar la Cerdanya i el seu Consell?

Els principals reptes de futur que s’hauran d’afrontar a la Cerdanya i que des del Consell s’han de capitanejar són temes que tindran una repercussió crucial a la comarca.

Per una banda, tenim les energies renovables i com aquestes es poden desenvolupar a casa nostra. Per altra, la candidatura dels Jocs Olímpics d’hivern Pirineus 2030, una oportunitat per afrontar els problemes i les solucions que necessitem a la Cerdanya i al Pirineu, que seran un accelerador dels canvis que necessitem per una millora comarcal i aconseguir una  prosperitat que ens beneficiarà com a territori.

Si t’ha agradat llegir l’entrevista a Isidre Chia, President del Consell Comarcal de la Cerdanya, també et pot interessar llegir l’Entrevista a Enric Bonet de la Taverna del Call.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.