Pànxing Cerdanya

24, juliol del 2024

Search
Close this search box.

24, juliol del 2024

Entrevistes – Cerdanya

Entrevista a Xavi Fanlo d’Altitud Extrem

Cerdanya
altitud
"El que ens faria molt feliços ara és poder aportar més coses positives al territori"

Més d’un quart de segle enrere, quan les activitats esportives al medi natural quedaven gairebé relegades exclusivament al gaudi personal, introspectiu, un seguit de persones van decidir apostar per la seva passió i convertir-ho en el seu modus vivendi.

Entre elles hi trobem el Xavi Fanlo, un enamorat de la muntanya i entusiasta divulgador de les bondats experiencials que ens aporta. Amb ell repassarem la trejectòria d’Altitud Extrem i ens aventurarem a descobrir cap a on avança l’empresa.

altitud
Xavi Fanlo, d’Altitud Extrem

1. Quina història hi ha darrere d’Altitud Extrem? Com neix?

Nosaltres, tots els que formem part d’aquest projecte, som uns enamorats de la muntanya, i vam descobrir en les activitats que es duen a terme en aquest medi natural la manera de gaudir-ne encara més i d’apropar-la a la resta de gent.

Jo personalment vaig començar en aquest món a través d’una associació excursionista i posteriorment vaig crear l’empresa, l’any 2000, com una eina per poder dedicar-nos professionalment a la nostra passió.

Hem sigut pioners en algunes iniciatives. Per exemple, vam ser els primers que vam començar a oferir activitats de muntanya a les universitats per donar resposta als crèdits de lliure elecció. També vam ser pioners a Catalunya i a Espanya pel que fa a la instal·lació dels parcs d’aventures. I de fet, és curiós, perquè ho vam descobrir gairebé per casualitat. Jo estava als Alps francesos fent un guiatge amb uns clients i per culpa del mal temps vam decidir visitar un dels primers parcs d’aventura als arbres d’Europa. Veient com de bé s’ho passaven els meus clients, vam decidir que era una activitat amb molt potencial que havíem d’importar a casa nostra.

2. M’imagino que a vegades aquesta innovació costa de ser acceptada al principi.

Des dels nostres inicis ens hem caracteritzat per llançar i proposar idees una mica boges (riu). És així, i en algunes ocasions ha suposat una barrera a l’hora d’engegar projectes.

La gent et diu, “innova, fes coses originals i creatives”, però quan no es coneix allò que suggereixes, costa més d’arribar a bon port. Has de picar molta pedra per convèncer al públic que el que els estàs proposant és quelcom bo.

Precisament això és el que ens va passar amb els parcs d’aventures, que en un principi eren vistos amb certa reticència i que finalment s’ha demostrat que són un gran encert, funcionen molt bé.

3. De fet, són una manera més d’apropar la gent als boscos i al territori.

Exacte. És una via per fer arriba a la gent els valors que nosaltres defensem mitjançant la diversió i, molt important també, el contacte directe amb la natura.

No ensenyem el bosc directament des d’una perspectiva educativa, però la gent s’abraça als arbres, s’hi enfila i s’ho passa d’allò més bé amb ells, i això és una bona eina per incorporar el medi natural al dia a dia de la gent. I passa exactament el mateix amb tota la resta d’activitats que oferim, que són moltes. Quan algú fa, per exemple, un barranc amb nosaltres intentem que sigui molt conscient d’on estan i de la sort que tenim de poder gaudir de la natura d’aquesta manera.

4. La vostra zona principal de treball és la Cerdanya, nord del Berguedà i Catalunya nord i Pirineu oriental francès, però també us atreviu amb terres més llunyanes.

Sí. En molta menor mesura oferim viatges guiats a l’estranger. Són expedicions molt artesanals, fetes a mida totalment i que ens permeten descobrir nous territoris al mateix temps que fem extensiva la nostra voluntat d’aprendre sempre.

Els guies aprenem molt de les maneres de fer d’altres territoris i importem idees al nostre territori que un cop adaptades al nostre públic funcionen molt bé.

5. I a l’inrevés? Vénen els turistes a casa nostra?

Aquesta és potser la nostra gran batalla i frustració a la vegada. Ens costa una mica de captar aquest públic estranger. Igual com nosaltres fem descobrir als clients d’aquí indrets meravellosos d’arreu del món, ens agradaria molt poder mostrar aquesta comarca i la seva zona d’afluència al turisme internacional.

Creiem que la Cerdanya i els seus voltants suposen una magnífica destinació amb moltíssim potencial i atractius, però que encara no ha acabat de fer-se veure a la resta del món.

6. Cap on avança el negoci? Quines fites us agradaria assolir?

La feina de fer-nos coneguts i de consolidació d’Altitud Extrem ja la tenim ben acomplerta, i sense adormir-nos ni deixar de treballar com hem fet fins ara, ens podem permetre el luxe de créixer emocionalment, amb noves idees, noves motivacions.

El que ens faria molt feliços ara és poder aportar coses molt positives al territori i seguir amb les nostres idees originals: plantejar un turisme més responsable, més conscient, més sostenible, cap a un model econòmic, productiu i saludable.

Jo hi crec en el turisme, m’ha aportat moltíssim. Viatjar, moure’t, conèixer noves terres, noves maneres de fer i de pensar, activitats que no coneixies en escenaris preciosos, etc. A mi m’encantaria poder transmetre tot això a la gent que ens visita i participar d’aquest turisme conscient i sobretot sostenible. Volem deixar rastre a la nostra comarca, i que sigui el més positiu possible.

Si t’ha agradat llegir l’entrevista a Xavi Fanlo d’Altitud Extrem, també et pot interessar llegir l’Entrevista a Oriol Baró, fundador de Liken Skis.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.