https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

27, abril del 2024

Search
Close this search box.

27, abril del 2024

Entrevistes – Maresme

Entrevistem Fina Serrat llevadora de l’ICS. El Masnou

Maresme
La llevadora Fina Serrat

Per Georgina Font


Entrevistem Fina Serrat, llevadora de l’ICS i destinada en un centre de la zona de Montcada i Reixac.

Si quan estàs embarassada, o ja has parit, tens el cap ple de dubtes i incerteses, imagineu-vos com ha de ser viure-ho en plena pandèmia de Coronavirus. Són moltes les dones que estan passant per aquesta situació i les seves preocupacions s’han vist augmentades exponencialment. Tenim més o menys risc? Podré fer-me revisions? Estaré sola al part? Entrevistem Fina Serrat, llevadora de l’ICS, resident al Masnou des de fa més de vint anys. Actualment treballa a l’Institut Català de la Salut (ICS), a la zona de Montcada i Reixac. I parlant amb ella esperem mitigar moltes d’aquestes angoixes i pors envers la Covid-19 i a la situació actual als centres de salut.

 

Com actua el vostre ambulatori i quines mesures de protecció adopta en aquests moments? 

Des del primer moment la nostra prioritat ha estat protegir a les dones que visitem i, alhora, continuar l’atenció per tal que se sentin acompanyes. D’aquesta manera hem adaptat els protocols per fer atenció telefònica i evitar al màxim l’assistència als centres de salut. I quan ens cal visitar-les presencialment, llavors utilitzem equips de protecció i mesures de distanciament.

 

Heu hagut de fer molt suport emocional i psicològic?

Sí, molt, perquè som conscients que per a elles és una situació que els pot generar angoixa i molts més dubtes dels habituals. Per això tenim contacte telefònic directe amb totes aquelles dones que vulguin parlar amb nosaltres sobre temes obstètrics i ginecològics no demorables.

 

Com a llevadora, com feu el seguiment de les embarassades?

A causa de l’alt risc de contagi, hem canviat la manera de treballar.  Hi ha una part presencial quan és inevitable, com ara gestants que els hi cal fer ecografies, cultius, posar vacunes… o dones que volen fer una interrupció de l’embaràs.

Però la major part la fem per telèfon: parlem amb les embarassades per valorar el seu estat, les informem dels resultats de les proves, resolem dubtes i fem suport psicològic i de contenció. També els enviem per mail tant els resultats, com les receptes i noves proves que els calguin.

 

I de les que ja han parit?

Quan rebem la informació diària de les altes dels puerperis des de l’hospital, consultem els informes d’alta des de la història clínica informatitzada, telefonem a la dona per veure com està, quines necessitats específiques creu que té i anem a casa seva a fer el puerperi a domicili. Allà fem la valoració del seu estat físic i emocional, valorem el nadó i la instauració de la lactància, i prenem la mostra de sang per la prova del taló del bebè.

També els hi facilitem un mail de contacte per dubtes de lactància i els hi recordem que estem treballant al centre com sempre, on pot trucar per contactar amb nosaltres.

Posteriorment, si tot ha anat bé, fem seguiment telefònic segons la seva necessitat fins al tancament del puerperi a la quarantena.

Tenim la sort que les dones ja ens coneixen i ens tenen confiança, i això facilita molt la nostra tasca!

 

És cert que les embarassades i els recents nascuts no són perfils de risc davant la Covid-19?

No tenim encara una evidència concloent, però el que s’està veient és que les dones gestants tenen les mateixes possibilitats d’infecció que la resta de la població adulta.

Pel que fa als fetus i als nadons tampoc tenim dades fiables, haurem d’esperar a tenir més casos. Però el que sí que sabem, és que una embarassada amb símptomes lleus pot passar la malaltia a casa seva, controlada per l’equip sanitari.  I, si cal, ingressen uns dies i quan milloren tornen a casa a seguir l’embaràs amb normalitat.

 

Fina Serrat, llevadora de l’ICS, a la dreta de la imatge.

 

Volem recalcar que NO ESTAN SOLES. Nosaltres seguim al peu del canó, procurant que la seva gestació segueixi i acabi de la millor manera, amb un preciós nadó als braços!

Com ha d’actuar una embarassada o dona que acaba de parir si és positiva de Coronavirus?

Si una dona és positiva quan es posa de part, dependrà del seu estat. Si està prou bé, el part es produeix com qualsevol altre, però l’equip sanitari anirà amb equips d’alta protecció. Si és greu, s’actuarà en funció de la necessitat amb altres mesures de protecció tant per la mare com per al nadó.

 

Recomaneu donar el pit?

Pel que fa a la lactància materna, de moment no s’ha trobat el virus en la llet de la mare, així doncs de moment no es contraindica, sempre que les condicions de la mare i el nadó ho permetin. Tanmateix, sempre cal seguir totes les mesures de protecció: mare amb mascareta, bon rentat de braços i mans i, si no és possible, es recomana treure’s la llet amb extractor i que una altra persona la doni al nadó perquè tingui els beneficis de la llet materna fins que la mare pugui alletar amb normalitat. Cada cas s’haurà d’individualitzar i fer la recomanació corresponent.

 

Vols enviar un missatge a les embarassades preocupades per la situació greu de pandèmia?
Entenem perfectament que per la seva situació particular estiguin més amoïnades que la població en general. Jo els hi diria que prenguin les mesures que es recomanen per tota la resta de la gent: un bon confinament, rentar-se sovint les mans i fer-ho bé, exercici dins de casa, cuidar la seva alimentació i cultivar un estat d’ànim positiu, amb converses amb la família, els amics i lectures que afavoreixin la seguretat i el benestar.

I recalcar que NO ESTAN SOLES. Nosaltres seguim al peu del canó, procurant que la seva gestació segueixi i acabi de la millor manera, amb un preciós nadó als braços!

Per Georgina Fonts

Altres articles

Si t’ha agradat llegir Entrevistem Fina Serrat, llevadora de l’ICS també et pot interessar llegir Pat Villanueva supera la Covid-19.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.