Pànxing Cerdanya

12, juny del 2024

Search
Close this search box.

12, juny del 2024

Entrevistes – Cerdanya

Jaume Rabassa d’Arrels Ecobotiga

Cerdanya
arrels_2
Al bell mig de Bellver, rodejada de botigues amb una llarga trajectòria, n’hi trobem una de més recent creació. Fent un cop al seu aparador, de seguida ens adonem que és molt més que una tenda on comprar productes naturals i ecològics. Que també! L’Ecobotiga Arrels és un establiment on entrar a demanar consell, on conèixer i gaudir de teràpies i activitats que ens omplen el cos i l’ànima, on descobrir artesania local i on aprendre a viure d’una manera diferent, més plena i conscient. Per saber-ne una mica més de tot el que tenen per oferir-nos, que és molt, hem parlat amb el Jaume Rabassa, que juntament amb l’Irma, va engegar fa quasi quatre anys aquest projecte tan interessant. Ens hi acompanyeu?

Com neix l’ecobotiga? Quina història hi ha darrere?

El pare de la meva dona, l’Irma, és d’aquí i ja des de petita ha estat molt unida amb la Cerdanya. Nosaltres vivíem a Barcelona i va sorgir l’oportunitat de muntar aquesta botiga. Teníem ganes de sortir de la capital i vam mirar d’enfocar el nostre projecte cap a l’alimentació ecològica, complements alimentaris i oferir també una petita mostra d’artesania. Tanmateix, vam voler donar un servei de teràpies i activitats, ja que tant l’Irma com jo practiquem i ens agrada el ioga i el Taichi-Chikung.

Com ha sigut l’evolució des dels inicis?

El fet que la família de l’Irma sigui d’aquí, ens va facilitar una mica l’entrada a la comarca en general i a Bellver en particular. És un poble que té una mica de tot i això ens agrada molt. Vam inaugurar la botiga el juliol de 2017 i fins ara, no podem dir que hagi sigut un camí molt fàcil, perquè no hi ha res senzill, però a poc a poc hem anat fent la botiga més bonica i oferint més productes.

Amb el temps hem anat aprenent i també ens ajuda el fet que ens agrada molt la feina que fem i tot el projecte en global, no només l’ecobotiga. D’igual manera, intentem ajudar la gent en tot el que podem, assessorant-los i resolent dubtes. El que sempre hem tingut clar és que ens havíem de deure a la gent del poble.

Ecobotiga Arrels
Imatge actual de l’Ecobotiga Arrels

Què ha suposat per vosaltres l’aparició de la pandèmia? En què us ha afectat?

Ens ha afectat, com a tothom. Potser no tant com a la gent que ha hagut de tancar els seus negocis, evidentment. Al ser considerats de primera necessitat, hem pogut mantenir-nos oberts. El que sí que hem notat molt és que abans, els divendres i dissabtes eren dies bons i això ha canviat.

Els dissabtes, ara mateix, és dels dies més fluixos. La gent del poble compra entre setmana. Sí que mantenim la botiga oberta, però realment ha disminuït molt la feina el cap de setmana. És ara que ens adonem que dóna fruits el fet d’enfocar la nostra ecobotiga a la gent que hi viu cada dia. Al cap i a la fi, són els que ens ajuden a tirar endavant, i això ho teníem molt clar des del principi.

La importància de tenir una clientela fixa.

Exacte. I això vol temps. Hi ha gent que els ha costat conèixer-nos. Encara avui en dia, que ja fa tres anys i escaig que treballem, vénen i ens comenten “ostres, no sabia que hi hagués aquesta botiga aquí!”, i això ens ho diu gent que viuen als pobles del voltant de Bellver. Et quedes una mica sorprès.

Llavors, però, entren, els atens bé i surten contents. Al final es tracta d’això: per nosaltres és primordial aquest vessant d’assessorament i d’ajuda. No ens interessa vendre per vendre, sinó mirar què és més convenient pel client, què li pot anar bé. Sempre prioritzem les necessitats de la persona.

El divendres, els clients trobaran fruita i verdura ecològica

Així, què trobaran els clients quan entrin a l’ecobotiga?

Doncs hi trobaran alimentació ecològica fresca, com podrien ser hamburgueses vegetals, iogurts, formatges, fins a tot el relacionat amb els cereals, pans, pasta, i un gran assortit de productes a granel com galetes, llegums, una mica de tot. De fet, tot el que poden trobar en una botiga d’alimentació, però ecològic.

Els divendres ens arriba fruita i verdura ecològica, que els clients poden encomanar, si és menester. També trobaran tot l’apartat de complements alimentaris, vitamines, minerals, cosmètica natural i un bon assortit d’herbes remeieres: també fem la funció d’herbolari. Finalment trobaran la secció d’artesania, on tenim peces i objectes fets amb cuir, joieria artesana, colls i tubulars i també un petit apartat de llibres especialitzats, centrats en diferents matèries com poden ser l’alimentació i la salut.

Això és l’apartat de productes, però també oferiu molt més, com ens comentaves.

Sí. Generalment oferim dues classes de ioga i de Taichi-Chikung per setmana. A més a més, sobretot en dates assenyalades com poden ser l’estiu, fem taller de meditació, hipopressius o alguna presentació d’un llibre, per exemple. Ara hem patit aquest “parón”, però la nostra voluntat és tornar-hi i reprendre l’activitat tan bon punt ens sigui possible. Tanmateix, estem oberts a les peticions i a les inquietuds dels nostres clients.

L’Ecobotiga Arrels ofereix també teràpies alternatives

Canviant una mica de tema: creus que la societat en general està prou conscienciada o informada sobre el que consumeix o com consumeix?

Jo crec que de mica en mica anem evolucionant pel que fa al pensament de consum. És un camí que no és fàcil, perquè els productes ecològics són una mica més cars que els convencionals. Aquesta situació, però, és transitòria i, de fet, es van equiparant els preus a mesura que més i més gent pren consciència sobre els productes ecològics i per extensió hi ha més demanda.

Tampoc hi ha massa ajuda als productors ecològics, però tot i això, cada vegada n’hi ha més que aposten per aquest model. Sí que noto que la gent, de mica en mica, considera i adopta el producte ecològic com a normal. I pel que fa als complements naturals, a poc a poc, també es fan un lloc a la vida de molts. Al final, l’alimentació és salut.

Si t’alimentes bé i ho acompanyes amb un seguit d’activitats i teràpies, com poden ser el Taichi, el Chikung o el ioga per exemple, ja ho tens tot fet, no cal gaire més. Per això penso que cada vegada més, la gent pren consciència de la importància que té l’alimentació.

Jaume Rabassa propietari de l'Ecobotiga Arrels
Jaume Rabassa, propietari de l’Ecobotiga Arrels

Quin futur li augures a la botiga?

Per la meva experiència i el que m’explica la gent, que ho valoro molt, crec que un negoci, després de tres anys, ha de funcionar. Per consolidar-lo, però, han de passar uns cinc anys. Ara al juliol complirem els quatre anys i veig ben encaminada la botiga. Si quan en fem cinc ja ens consideren com a la botiga ecològica de referència a Bellver i voltants, doncs jo ja ho donaria per bo.

Per mi la botiga és molt important, però el que ens atrau més és el projecte en general: volem poder seguir amb l’activitat cultural, amb les classes i amb els tallers, sense perdre la nostra essència d’ajudar i assessorar a qui ho necessiti. Si amb tot això podem viure i ens podem guanyar la vida, no ens farem rics (riu), ja en tenim prou. Al final crec que hem de valorar molt més l’equilibri personal i la felicitat. Els diners ajuden, però no t’ho donen tot, hi ha altres coses molt més importants.

Si t’ha agradat l’Entrevista a Jaume Rabassa d’Arrels Ecobotiga, també et pot interessar llegir l’entrevista a Núria Aragüés, d’Alimentació Conscient.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.