https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

27, abril del 2024

Search
Close this search box.

27, abril del 2024

Entrevistes – Maresme

Maria Choya, directora de la Fundació Palau i Fabre

Maresme
c854a07bdd66930ac72e4b2099425eee.jpg
“A Caldetes, Palau va trobar el lloc ideal per a aquell somni”.

La Maria Choya és la directora de la Fundació Palau i Fabre de Caldes d’Estrac des del mes de febrer. Llicenciada en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i la de Sussex, i amb un màster en estudis de museologia internacional per la Universitat de Göteborg, la Maria era la responsable de les exposicions i de la col·lecció d’art de la mateixa Fundació des del 2011. En assumir la direcció ho va fer amb un dels reptes més importants de l’entitat: preparar i tirar endavant tot el programa d’actes de commemoració del centenari de Josep Palau i Fabre.
 
 Com neix la Fundació?
S’inaugura el maig del 2003, però s’ha de tenir molt en compte que Palau portava 20 anys buscant un lloc per a la seu de la seva fundació. Es tractava d’una cosa tan important com deixar tot el seu llegat, i el del seu pare. Ell buscava trobar algú que reconegués el projecte, que era de molta envergadura, i finalment, quan ja quasi havia perdut l’esperança de veure complert el seu somni, va trobar aquí, a Caldetes, el lloc ideal per a aquell somni.
 
 I per què Caldetes?
Doncs, com tantes coses, per casualitat. Li van presentar a Manel Royes, llavors president de la Diputació de Barcelona, que a la vegada li va presentar a l’alcalde de Caldetes, llavors Joan Rangel. Aquestes dues coneixences són les que creuen completament en el projecte i veuen en el llegat de Palau una aportació molt important al poble i a la comarca. De l’altra banda, Palau visita i investiga Caldetes i es troba amb un poble que li agrada, que té mar (fonamental per a ell) i que, a més, és terra de poetes
 
 Com es posa en marxa l’Any Palau?
La iniciativa surt del president de la Fundació, Joan Noves, amic de Palau i molt proper a ell. La seva presidència és la que fa l’aposta: es proposa declarar-lo commemoració oficial (la Generalitat fa una tria molt acurada d’aquestes efemèrides). Quan es va acceptar, vam buscar el suport també de l’Ajuntament de Barcelona.
 
 Què destacaria del que s’ha fet fins ara en l’Any Palau?
Hem estat coorganitzadors del Congrés Internacional sobre Picasso, amb experts de tot el món, tractant des de diferents vessants la figura del pintor, tenint la darrera sessió del congrés aquí a la Fundació amb la presència d’un dels néts de Picasso. Hem tirat endavant dues exposicions molt importants: “L’Alquimista”, dedicada a la poesia de Palau, i “Palau mira a Picasso”, coproduïda amb Màlaga, dedicada a la feina feta de Palau seguint les passes de Picasso.
 
 Com tancareu l’any Palau?
La clausura encara no està del tot clara perquè a mesura que trobàvem suport hem anat tancant actes. Al febrer tenim una gran exposició que havia estat un dels desitjos de Palau: exposarem amb Miquel Barceló a la Fundació “Pregon desig: Miquel Barceló a Josep Palau i Fabre”. I el 2 i el 3 de març tenim un Seminari Internacional sobre Palau i de clausura pròpiament. Encara no en volem parlar perquè ja veiem que s’estendrà més enllà del 21 d’abril.

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.