Una coberta de 18 de les d’abans o 23 mm (ja gairebé en desús) permetia arribar a pressions molt altes d’inflat i, en teoria, això es traduïa en una menor fricció amb l’asfalt, el que a priori implica més velocitat de rotació. Amb el pas a les cobertes de 25 mm, podem inflar a una pressió relativament alta, però s’amplia la superfície de contacte i, per tant, guanyem en confort i estabilitat de la bicicleta. Són les més utilitzades en la competició
En els dos últims anys, les cobertes de 28 mm s’estan imposant en el mercat del gran públic, ja que milloren encara més en estabilitat. La geometria de les bicicletes d’avui en dia ja estan pensades per muntar aquesta amplada. Tot i que s’han d’inflar a menys pressió, aquestes cobertes són molt més segures per al ciclista sobretot en carreteres on l’asfalt no és perfecte i reduint molt el risc de caiguda en les baixades.
A quina pressió hem d’inflar?
D’entrada cal recordar que és important repassar la pressió dels pneumàtics abans de cada sortida, ja que estiguin tubelitzats o anem amb càmera, tendeixen a perdre una mica. Com hem vist, els fabricants ens definiran quin rang de pressions d’inflat és l’òptim, però a grans trets passarem d’anar a 8 bars amb cobertes de 23 mm a 6,5-7 bars en cobertes de 28 o 25 mm.
Un altre aspecte que s’ha de tenir molt en compte és la pressió que aguanta la llanta quan aquesta és de carboni. Aquesta condició sempre és més restrictiva que la de les cobertes i sempre ve especificada pel fabricant.
Menys pressió = menys rendiment?
Doncs al contrari del que pugui semblar, no. En terrenys mínimament irregulars un pneumàtic molt inflat provoca un “efecte rebot” que fa reduir la velocitat d’avanç i la transferència d’energia. L’alta pressió també provoca més transmissió de l’impacte amb la consegüent desviació de la trajectòria del ciclista.
En canvi, una pressió més baixa fa que el pneumàtic absorbeixi el terreny i no torni enrere. I com ja hem comentat, cobertes més amples i menys inflades permeten assolir velocitats més altes en baixada amb major seguretat.
Tubeless o càmera?
És un bon debat. Així com en MTB i Gravel, es recomana sempre tubelitzar les rodes, ja que el terreny és molt canviant i la possibilitat de punxar és major, en bicicleta de carretera no és tan habitual.
Així i tot, ja hi ha moltes llantes i cobertes de carretera que són TR (tubellesready).
Font: Pertot Puigcerdà
Si t’ha agradat llegir la notícia Mecànica de Bici: Pressions i dimensions dels pneumàtics, també et pot interessar llegir Tot a punt per a una nova edició del programa Cerdanya Senderisme de Salut.