Transmissió sempre neta i engreixada
Si ja de per si és bo tenir la bici sempre neta, la transmissió és l’element mòbil que més ho necessita. Durant les nostres sortides, agafem pols, brutícia, aigua… i això farà que el canvi acabi no funcionant correctament. Tant se val si el teu canvi és senzill o és el Di2 més modern!
És bo que després de cada sortida netegem el greix i brutícia de la cadena, del conjunt de plats, pinyons i roldanes. Ho podem fer amb aigua i algun producte desengreixant (als tallers i botigues n’hi ha d’específics per a bici). Tot seguit assecarem el conjunt i després el tornarem a lubricar. El tipus de lubricant dependrà de quin ús li donem a la bici, del clima i del terreny. Lubricant de tefló, de cera o ceràmic, hi ha una gran varietat de productes al mercat per escollir!
“Tubelitzar” els pneumàtics
Aquesta operació permet utilitzar les cobertes sense cambra d’aire, evitant les punxades de manera que pots rodar a menys pressió per a una millor tracció i control. En el cas de punxada, el líquid tubeless segellarà la punxada i ens permetrà acabar la ruta sense haver de parar a canviar la cambra.
Per a fer-ho, cal que les cobertes i les llantes siguin Tubeless Ready (TLR). Necessitarem també un fons de llanta i una vàlvula especial i finalment el líquid segellant tubeless. Com més gran sigui el pneumàtic i més pesada sigui la bici, més recomanable és “anar” tubelitzat. Per E-bike i MTB és evidentment molt recomanable (totes les nostres E-bikes de lloguer i les que venem les tubelitzem des del primer dia, per exemple). Però en l’actualitat ja s’acostuma a tubelitzar els pneumàtics de gravel i també de carretera.
Repassar el cargolam
Un altre aspecte a tenir en compte és repassar el cargolam bàsic de la bici. Aquesta operació no cal fer-la a cada sortida, però és interessant fer-la de tant en tant, ja que ens pot evitar algun problema seriós.
La bici és un element mòbil que es deforma i s’adapta al terreny a cada pedalada i per això els cargols que uneixen tots els elements es poden anar afluixant. Cal fer-ho sempre amb una clau dinamomètrica per tal d’ajustar la força amb què collem (N·m) a la que ens recomana el fabricant, especialment si el quadre i altres components són de carboni.
Estudi biomecànic
Tant si ets dels que es passa més hores sobre la bici que a la piscina o si la fas servir esporàdicament, fer-te un estudi biomecànic (bike fitting) és una gran opció. El professional ajustarà la teva posició sobre la bicicleta, el seient, la potencia, les cales, etc., per tal d’aconseguir la millor posició. Evitaràs lesions, augmentaràs el confort i el rendiment!
Pertot Puigcerdà
Botiga – Taller – Lloguer
972 090 939 www.pertot.cat
Si t’ha agradat llegir Mecànica de bici: petits detalls que marquen la diferència, també et pot interessar llegir Benvinguts a una nova edició del programa Cerdanya Senderisme de Salut.