Pànxing Cerdanya

28, març del 2023

28, març del 2023

Esports – Cerdanya

Mecànica de bici: petits detalls que marquen la diferència

Cerdanya
WhatsApp Image 2022-07-24 at 18.46.14
És estiu i és temps de bici. Ja sigui de carretera, de muntanya, elèctrica o gravel hi ha alguns detalls imprescindibles que cal tenir en compte per tal que funcioni correctament i gaudir al màxim de qualsevol sortida.

Transmissió sempre neta i engreixada

Si ja de per si és bo tenir la bici sempre neta, la transmissió és l’element mòbil que més ho necessita. Durant les nostres sortides, agafem pols, brutícia, aigua… i això farà que el canvi acabi no funcionant correctament. Tant se val si el teu canvi és senzill o és el Di2 més modern!

És bo que després de cada sortida netegem el greix i brutícia de la cadena, del conjunt de plats, pinyons i roldanes. Ho podem fer amb aigua i algun producte desengreixant (als tallers i botigues n’hi ha d’específics per a bici). Tot seguit assecarem el conjunt i després el tornarem a lubricar. El tipus de lubricant dependrà de quin ús li donem a la bici, del clima i del terreny. Lubricant de tefló, de cera o ceràmic, hi ha una gran varietat de productes al mercat per escollir!

Tubelitzar” els pneumàtics

Aquesta operació permet utilitzar les cobertes sense cambra d’aire, evitant les punxades de manera que pots rodar a menys pressió per a una millor tracció i control. En el cas de punxada, el líquid tubeless segellarà la punxada i ens permetrà acabar la ruta sense haver de parar a canviar la cambra.

Per a fer-ho, cal que les cobertes i les llantes siguin Tubeless Ready (TLR). Necessitarem també un fons de llanta i una vàlvula especial i finalment el líquid segellant tubeless. Com més gran sigui el pneumàtic i més pesada sigui la bici, més recomanable és “anar” tubelitzat. Per E-bike i MTB és evidentment molt recomanable (totes les nostres E-bikes de lloguer i les que venem les tubelitzem des del primer dia, per exemple). Però en l’actualitat ja s’acostuma a tubelitzar els pneumàtics de gravel i també de carretera.

bici

Repassar el cargolam

Un altre aspecte a tenir en compte és repassar el cargolam bàsic de la bici. Aquesta operació no cal fer-la a cada sortida, però és interessant fer-la de tant en tant, ja que ens pot evitar algun problema seriós.

La bici és un element mòbil que es deforma i s’adapta al terreny a cada pedalada i per això els cargols que uneixen tots els elements es poden anar afluixant. Cal fer-ho sempre amb una clau dinamomètrica per tal d’ajustar la força amb què collem (N·m) a la que ens recomana el fabricant, especialment si el quadre i altres components són de carboni.

Estudi biomecànic

Tant si ets dels que es passa més hores sobre la bici que a la piscina o si la fas servir esporàdicament, fer-te un estudi biomecànic (bike fitting) és una gran opció. El professional ajustarà la teva posició sobre la bicicleta, el seient, la potencia, les cales, etc., per tal d’aconseguir la millor posició. Evitaràs lesions, augmentaràs el confort i el rendiment! 

Pertot Puigcerdà

Botiga – Taller – Lloguer

972 090 939 www.pertot.cat

Si t’ha agradat llegir Mecànica de bici: petits detalls que marquen la diferència, també et pot interessar llegir Benvinguts a una nova edició del programa Cerdanya Senderisme de Salut.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.