Pànxing Cerdanya

7, octubre del 2024

Search
Close this search box.

7, octubre del 2024

Notícies – Cerdanya

Dia internacional de la dona treballadora – 8 de març

Cerdanya
dia-internacional-dona-

Font: Nati Balada – Presidenta Associació Dones de Cerdanya


És curiós com any rere any, quan arriba la data del 8 de març, Dia internacional de la dona treballadora, continuem parlant sempre del mateix: les dones som més de la meitat de la població i seguim suportant una situació de desigualtat estructural, econòmica, social i cultural, una bretxa salarial laboral, i una violència específica.

És molt costós aconseguir visibilitat, tot i que tenim organismes que ajuden en aquesta tasca, com poden ser l’Institut català de la dona, el Ministeri d’igualtat d’Espanya i ONU dones, entre d’altres, que promouen campanyes de sensibilització envers la igualtat i fomenten l’empoderament de les dones. No obstant això, ara per ara, la discriminació per raó de sexe, origen racial, religió, ideologia, orientació sexual, identitat de gènere, discapacitat o qualsevol altra circumstància personal o social, segueix planejant en tots els àmbits de la nostra vida.

Campanya “Dones i homes, corresponsables! #Som8deMarç #SomCorresponsables”
Campanya “Dones i homes, corresponsables! #Som8deMarç #SomCorresponsables”

Situació laboral

Més enllà de l’impacte provocat a la vida de milions de persones a tot el món, la pandèmia del coronavirus ha colpejat durament l’evolució de l’economia globalment. Aquesta situació ha fet enrederir les condicions laborals de milers de persones i per descomptat les dones han sigut i són les més perjudicades.

Segons un recent estudi del BBVA, la tassa de nous aturats en el segon i tercer trimestre del 2020 ha sigut bastant més alta en les dones que en els homes i això segueix ampliant la bretxa laboral de gènere, que mai ha deixat d’existir. En aquest informe s’ha destacat que sectors com el comerç, l’hostaleria, educació, activitats artístiques, i altres serveis, concentren més del 50% de l’ocupació de les dones i són precisament aquests sectors els que estan més implicats en l’impacte de la pandèmia i on s’ha generat més destrucció de llocs de feina.

Vull fer una incidència especial a la greu situació que pateix un col·lectiu que històricament ha estat ocultat, discriminat i abandonat per la societat en el seu conjunt, un col·lectiu que no alça la veu, que no es fa veure, que no reclama els seus drets, LES DONES DISCAPACITADES i les seves cuidadores.

Eliminem la discriminació!

El mercat laboral està gairebé vetat a aquestes dones, que pateixen una doble estigmatització: ser dones i a més discapacitades. Les poques que troben feina, per poder aconseguir ser l’escollida, han de demostrar més qualitats que una treballadora “normal”, han de suportar que els seus sous siguin més baixos que els “normals”, és a dir, han de lluitar més que les treballadores “normals” per trencar un seguit d’estereotips instaurats a la nostra societat.

Una dada significativa, segons un informe d’Autisme Europa, és que entre el 80 % i el 90% de les dones amb TEA (trastorn de l’espectre autista) en edat i en disposició de treballar, no tenen feina. Aquest col·lectiu és un dels que manifesta tenir les dificultats més grans, dins del grup de discapacitats, per poder accedir a una ocupació laboral.

Dia internacional de la dona treballadora
Font: ONU Mujeres/Yihui Yuan.

La clau per aquestes dones i per tot el col·lectiu de discapacitats en general, podria ser una formació continuada i adaptada a les seves necessitats, en tots els aspectes, escolar, laboral, lúdica, cultural, etc. Però per desgràcia, en la majoria de casos, també en aquests àmbits es veuen vulnerats els seus drets. Fins i tot associacions, ONG, fundacions, escoles i organismes de l’administració pública que encapçalen la lluita pels drets i els interessos de les persones amb discapacitat, acaben reduint la seva activitat reivindicativa al mínim.

Des de l’associació alcem la veu en favor d’aquest col·lectiu i reivindiquem que es tinguin en compte els seus drets, que tenen reconeguts a escala mundial en totes les institucions i que es vulneren de manera sistemàtica, sense cap mena de mirament.

26a edició del sopar de germanor

Per acabar, us informo que aquest any, a causa de la situació de pandèmia que estem vivim, el pròxim dia 8 de març, Dia Internacional de la Dona Treballadora, no es farà la nostra 26a edició del sopar de germanor que acostumem a fer les dones de Cerdanya. L’únic acte commemoratiu que es farà aquest any, serà la col·locació d’un panell amb fotos i textos reivindicatius a la porta exterior de l’Ajuntament i que serà visitable durant tot el dia per tots els ciutadans que hi vulguin passar.

Esperem que per l’any vinent tot hagi canviat i puguem reprendre les nostres activitats habituals.

Molta força a tots i totes i com diu la cançó, “resistirem”.

Dia internacional de la dona treballadora. We can do it!

Si t’ha agradat llegir l’article Dia internacional de la dona treballadora – 8 de març, també et pot interessar La Cerdanya vol tenir un centre d’FP de caire transfronterer per formar i ocupar els joves del territori.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp