Pànxing Cerdanya

14, abril del 2024

Search
Close this search box.

14, abril del 2024

Notícies – Cerdanya

El món rural vol prendre decisions de país

Cerdanya
Gerent del Consorci Leader Alt Urgell – Cerdanya

L’objectiu és que la nova Agenda inclogui propostes per fer front a la despoblació i la pèrdua de competitivitat de les empreses

El món rural vol prendre decisions de país. Acabar amb la desconnexió que hi ha entre àrees urbanes i rurals i buscar solucions a les problemàtiques que pateixen aquests darrers entorns és l’objectiu de la nova Agenda Rural Catalana. Podria veure la llum el pròxim mes de juny. Els diversos agents que participen en la seva redacció, tant del sector públic com empresarial i social, volen reivindicar l’espai que ha de tenir aquesta part del territori dins els òrgans de decisió del país. Així, es pretén que surtin propostes concretes i que l’eina ajudi a fer front al despoblament o la pèrdua de competitivitat de les empreses. També s’aprofita el camí recorregut pels grups Leader, que des dels anys 80 s’impliquen en les polítiques locals de la mà de la col·laboració público-privada.

El món rural vol ser present en els òrgans de decisió del país

L’Agenda Rural és una proposta que neix “des de baix” i “de la necessitat que hi ha en els mateixos territoris rurals per poder opinar”. Com detalla la gerent del Consorci Leader Alt Urgell – Cerdanya, Mireia Font. En aquest sentit, destaca que la idea és que sigui una eina de participació que aplegui a tots els actors i on s’exposin els problemes del “dia a dia” d’aquestes àrees, a més dels avantatges que presenten aquests entorns.


Enquestes per integrar la visió de diversos agents

L’objectiu és que a partir d’un primer esborrany que s’està redactant, extreure’n conclusions i elaborar un nou document, el qual s’avaluarà abans de l’aprovació per part de la Generalitat de Catalunya. En tot aquest procés, explica Font, es duran a terme diverses enquestes per integrar la visió de diversos agents del sector públic, entitats empresarials i societat civil. L’objectiu és que surtin propostes concretes i que aquestes s’integrin en una llista de mesures, seguint el model que s’ha fet en l’agenda rural francesa.

L’Agenda s’està confeccionant per encàrrec de la Comissió Interdepartamental del Despoblament Rural, depenent del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. L’equip que està elaborant-ne el contingut està format per representants de:

  • Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA).
  • Associació Catalana de Municipis (ACM).
  • Federació de Municipis i Comarques de Catalunya (FMC).
  • Associació de Micropobles de Catalunya.
  • Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS).

Precisament, algunes d’aquestes entitats també han participat en l’elaboració de l’Agenda Urbana de Catalunya.

Centrada en el desenvolupament de les ciutats i els punts on s’hi concentra molta població. Per aquest motiu, consideren que cal complementar els seus plantejaments amb els dels entorns rurals i, fins i tot, impulsar accions conjuntes que beneficiïn totes dues realitats. De fet, cal tenir en compte que les àrees urbanes necessiten dels diferents recursos que hi ha als pobles. En sentit contrari, els petits municipis viuen dels serveis, el turisme i el potencial econòmic que hi ha a les ciutats.

Aquesta eina es considera clau per disposar d’un model consensuat que faci canviar la visió que hi ha sobre aquests territoris. Tot plegat, a més, per seguir l’estratègia de desenvolupament rural a escala europea i complementar els objectius de l’Agenda 2030. D’aquesta manera, també es vol entre d’altres, promoure la transversalitat en la presa de decisions, garantir la producció agroalimentària per a una alimentació sostenible i millorar la qualitat de vida dels habitants de les zones rurals.


Si t’ha agradat llegir la notícia El món rural vol prendre decisions de país, també et pot interessar La Cerdanya contra la Covid-19

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.