Pànxing Cerdanya

12, juliol del 2024

Search
Close this search box.

12, juliol del 2024

Notícies – Cerdanya

La festa de la Transhumància de juny, ajornada

Cerdanya
Ajuntament de Llívia
Ajuntament de Llívia
L’Ajuntament de Llívia i els ramaders estudien la possibilitat de fer-la a mitjans de juliol

La festa de la Transhumància de Llívia, que tradicionalment se celebra a primers del mes de juny, queda ajornada. Els organitzadors així ho han decidit, ja que el trasllat del bestiar, en el marc d’una activitat festiva i participativa, no pot fer-se tenint en compte el recorregut que es fa dins l’alta Cerdanya (administració francesa). Actualment, les autoritats franceses mantenen certes restriccions sanitàries a conseqüència de la Covid-19 fins al 30 de juny. Així, ni el recorregut ni el tradicional dinar popular a l’Hotel Bones Hores són viables tenint en compte aquesta situació.

Els ramaders i l’Ajuntament de Llívia estan estudiant, però, la possibilitat de traslladar la celebració de la festa de cara el mes de juliol, coincidint amb el trasllat del bestiar des del Pla de les Bones Hores fins a les pastures de Coma de Grava. En aquest moviment de bestiar, els ramats voregen alguns dels estanys de les Bulloses i pugen dels 2000 metres fins als més de 2.400 metres de la zona.

Una festa lligada al bestiar

La celebració d’aquesta festivitat està estretament lligada al moviment transhumant que s’ha produït des de temps remots a la nostra comarca. Aquest any, però, les autoritats sanitàries franceses van prohibir en un principi al bestiar de la Cerdanya a pujar a les pastures de les Bulloses, situades en territori gal. La raó, frenar l’expansió d’un altre virus, en aquest cas animal. En aplicació de la normativa europea que regula aquests supòsits, l’executiu francès va determinar que el bestiar, malgrat estar vacunats o haver donat negatiu en els tests per detectar l’IBR (rinotraqueïtis bovina infecciosa), no podien fer ús de les pastures en territori estranger.

Finalment, el Cap de Servei de “Sante Proteccion Animale, Environement et Abbatoirs”, de la Prefectura dels Pirineus Orientals de l’Estat Francès va comunicar a les autoritats catalanes i als ramaders de Llívia que el moviment dels ramats lliviencs quedava autoritzat.

Si has trobat interessant la notícia La festa de la Transhumància de juny, ajornada, també et pot interessar llegir França permetrà l’accés dels ramats de Llívia a les Bulloses.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.