Pànxing Cerdanya

20, abril del 2024

Search
Close this search box.

20, abril del 2024

Notícies – Cerdanya

El Consell Comarcal tanca les dues sessions de la Jornada Energètica amb més de 150 participants

Cerdanya
jornada energètica
Entre els assistents cal destacar representants de la Generalitat de Catalunya, de les Diputacions de Girona i de Lleida, del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) i dels Consells Comarcals de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i el Conselh Generau d’Aran, així com representants d’ajuntaments i arquitectes tècniques de la Cerdanya

Els divendres 29 de gener i 12 de febrer van tenir lloc les dues sessions virtuals impulsades pel Consell Comarcal de la Cerdanya i englobades dins la Jornada Energètica a Cerdanya, sota els títols “Transformem el sol al Pirineu: autoconsum fotovoltaic a Cerdanya” i “Els recursos de la forest i del subsòl al Pirineu: biomassa i geotèrmia”, respectivament.

Ambdós esdeveniments eren oberts al públic, però dirigits als ens públics, tècnics i tècniques municipals i a les empreses sensibles amb el medi ambient i la transició energètica, amb l’objectiu d’avançar cap a una transició energètica a través de la sostenibilitat i la resiliència de la comarca.

En aquesta línia, les dues sessions oferien una diagnosi actual del sistema energètic de la comarca, així com els coneixements legislatius actuals per poder agilitzar i facilitar la implantació de les energies renovables com a nou model energètic i al voltant de les ajudes associades en el marc autonòmic i de demarcació. A més, al final d’ambdues els ponents van resoldre els dubtes que havien anat plantejant els participants.

Al llarg de les dues jornades van intervenir-hi les següents entitats i grups de treball:

  • Ateneu Cooperatiu de l’Alt Pirineu i Aran, en suport i col·laboració en les plataformes de les jornades.
  • ICAEN (Toni Campanya, Francesc Vidal i Laia Sarquella).
  • Diputació de Girona (Anna Camp i Remei Aldrich).
  • Diputació de Lleida (Judit Rodríguez).
  • UNEFCAT (Marc Romero).
  • Pinergia Cerdanya (Xavier Duran i Josep Cordomí).
  • DARP, Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi (Francesc Cano).
  • Clúster de la Bioenergia (Marc Cortina).
  • Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, ICGC (Ignasi Herms).
  • Clúster de l’energia Eficient de Catalunya, CEEC (Albert Pujades).

Aquest projecte s’emmarca en el Pacte Nacional per a la Transició Energètica de Catalunya, nascut de la necessitat de generar un diàleg entre l’administració pública i els representants de les empreses i la societat civil per consensuar un nou model energètic del Pirineu renovable, net, descentralitzat, democràtic i sostenible, en línia amb els objectius de la Unió Europea en matèria d’energia.

jornada energètica
A la segona Jornada Energètica es va parlar del potencial dels boscs i la biomassa

Més de 150 participants a la Jornada Energètica

La inscripció a la primera jornada energètica (a través de formulari) va ser de 44 persones, tot i que l’assistència final va ser de més de 80 persones, inclosos els ponents. D’altra banda, en la segona jornada hi va haver 67 inscrits, amb una participació final de 69 persones.

Entre els assistents a la JOrnada Energèticacal destacar representants de la Generalitat de Catalunya, de les Diputacions de Girona i de Lleida, del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) i dels Consells Comarcals de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i el Conselh Generau d’Aran, així com representants d’ajuntaments i arquitectes tècniques de la Cerdanya (alcaldies d’Alp, Bellver de Cerdanya, Das, Ger, Llívia, Puigcerdà i Urús) i d’altres territoris del Pirineu (ajuntaments d’Alins, Llavorsí, Vall de Cardós, Soriguera, Rialp, La Seu d’Urgell, Alt Àneu, Vielha, Tremp i l’EMD d’Isil i Alós).

Així mateix, també han participat a la jornada energètica representants d’entitats com Pallars Actiu, l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, l’Agència de Desenvolupament del Ripollès o Integra Pirineus; empreses tècniques energètiques com Cerdanya Solar, PEUSA o Pinergia; empreses agroalimentàries i de serveis; i arquitectes, tècnics i tècniques independents.

Amb tot, la valoració global del Consell Comarcal de la Cerdanya respecte a l’acollida i resposta de les dues jornades ha estat molt positiva. Així, davant de la necessitat d’informació i d’un impuls cap a un model energètic sostenible, de qualitat i local, es preveu convocar més trobades en col·laboració amb altres entitats del Pirineu, amb la finalitat de fomentar el treball en xarxa i cooperatiu i avançar en la transició energètica com a conjunt de territori natural i de muntanya, sense fronteres geogràfiques, de demarcació o delimitacions polítiques.

Font: Consell Comarcal de Cerdanya

Si has trobat interessant la notícia El Consell Comarcal tanca les dues sessions de la Jornada Energètica amb més de 150 participants, també et pot interessar Comencen les obres al Museu Cerdà de Puigcerdà.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.