Pànxing Cerdanya

29, maig del 2024

Search
Close this search box.

29, maig del 2024

Notícies – Cerdanya

La Molina celebra el 75è aniversari del primer telecadira de l’Estat: el Turó de la Perdiu

Cerdanya
la molina
Inaugurat a La Molina pocs dies abans del Nadal de 1946, sortia de la cota 1.436m i arribava fins a la zona del Turó de la Perdiu, i va suposar un abans i un després en el transport per cable a les estacions d’esquí. Per commemorar l’efemèride, aquest dissabte, 9 d’abril, se celebra una cursa ambientada en l’esquí de la primera meitat del segle XX i es podrà visitar una exposició històrica sobre els telecadires.

El Telecadira Turó de la Perdiu apropava les persones usuàries a un dels punts més alts de l’estació de La Molina sense necessitat d’agafar el teleesquí. 

Han passat 75 anys des de la inauguració del primer telecadira de l’Estat espanyol: el Telecadira Turó de la Perdiu, a l’estació de muntanya de La Molina. Una fita històrica que va tenir lloc el 22 de desembre de l’any 1946 i que va suposar un abans i un després en el transport per cable a les estacions d’esquí. Per commemorar aquesta efemèride, l’estació gestionada per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), organitza aquest dissabte, 9 d’abril, una cursa ambientada en l’esquí de la primera meitat del segle XX així com també una exposició històrica sobre la trajectòria dels remuntadors com a transport comercial.

El Telecadira Turó de la Perdiu va suposar un important avenç per a La Molina, ja que apropava les persones usuàries a un dels punts més alts de l’estació sense necessitat d’agafar el teleesquí. El punt de partida es trobava a la zona del ‘Bar Bona Sort’, un punt de restauració molt concorregut i estimat pels esquiadors, a la cota 1.436 m i arribava fins al Turó de la Perdiu, zona on s’estava treballant per habilitar noves pistes d’esquí. Aquest remuntador, que es va batejar amb el nom de la muntanya Turó de la Perdiu, de 1.733 metres, va facilitar l’accés a les pistes Standard, Trencacames, Costa Rasa i Pista Llarga.

El telecadira, que comptava amb 140 cadires monoplaça, va ser producte de l’enginyer suís Karl Weisse, que tres anys abans també havia fet l’obra del remuntador de Fontcanaleta. Per a la seva construcció, es va inspirar en l’aeri de Sun Walley dels Estats Units, ja que l’havia vist en una pel·lícula. El 21 de desembre de l’any 1995, aquesta instal·lació es va tancar al públic per donar pas a infraestructures més modernitzades.

La Molina, l’estació pionera de l’esquí

La Molina sempre s’ha caracteritzat pel seu esperit innovador i pioner. L’any 1943, el món de l’esquí va viure un moment històric sense precedents amb la posada en funcionament del primer remuntador de l’Estat, un teleesquí a la pista de Fontcanaleta. Aquest fet va convertir La Molina en la primera estació d’esquí de tot l’Estat amb un remuntador comercial.

L’any 1948, l’estació de muntanya va assolir una nova fita amb un segon telecadira, que connectava el Telecadira Turó de la Perdiu amb l’estació de tren del municipi de La Molina. Aquesta construcció, que va estar operativa fins als anys 90, feia un recorregut de més d’un quilòmetre i va facilitar l’accés des de l’estació de tren fins a les cotes més altes de La Molina. Cinc anys més tard, La Molina va començar a agafar forma. El 1953 es va aconseguir arribar fins a més 2.000 metres amb un tercer telecadira que connectava la zona de Coll Sisè (a tocar del Turó de la Perdiu) amb la de Costa Rasa (a 2.043 m). Amb tot, La Molina al llarg dels anys ha demostrat que és una estació capdavantera en la modernització de les seves instal·lacions.

la molina

II Cursa Retro amb motiu del 75è aniversari del telecadira

Dissabte, La Molina organitzarà una cursa ambientada en l’esquí de la primera meitat del segle XX. Durant la jornada, es mostrarà als visitants una exposició històrica situada a la base de Pista Llarga sobre la trajectòria dels remuntadors com a transport comercial, sobretot amb referències als primers telecadires del continent americà i d’Europa. També es podran veure imatges antigues de l’estació, entre altres elements històrics.

Seguidament, se celebrarà la 2a edició de la Cursa Retro, en què totes aquelles persones que hi vulguin participar han d’anar disfressades d’època o esquiar amb material antic i competir en aquesta baixada tan especial. La cursa es disputarà a partir de les 17.45 h i les persones interessades es podran inscriure fins a les 15.00 h a través d’un enllaç web o a la carpa situada a la base de Pista Llarga. Una jornada emotiva que conclourà amb premis i sorteigs.

Font: Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya

Si t’ha agradat llegir la notícia La Molina celebra el 75è aniversari del primer telecadira de l’Estat: el Turó de la Perdiu, també et pot interessar llegir La Colla Castellera de Cerdanya reprèn l’activitat a la Tor de Querol.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.