Pànxing Cerdanya

29, maig del 2024

Search
Close this search box.

29, maig del 2024

Notícies – Cerdanya

Manifest de l’Associació de Dones de Cerdanya

Cerdanya
dona
El 8 de març, Dia Internacional de la Dona, és una data que serà celebrada per milions de dones d'arreu del món. És un dia en què dones de diferents nacionalitats, ètnies i cultures, s'uneixen en una lluita en favor de la igualtat de gènere, la justícia, la pau i el desenvolupament.

A finals dels anys quaranta les teories feministes van tenir una aportació essencial en la vida de la comunitat, tot i que el moviment feminista ve de molt més enllà. El creixement del moviment feminista actual, té com a base la històrica lluita d’aquelles primeres dones que van posar sobre la taula la seva condició existencial en igualtat de drets amb els homes.

Des d’aleshores, han sigut moltes les veus de dones que s’han alçat i els avenços han estat singulars en matèries com educació, treball, vida política i polítiques de gènere, sent aquesta última la que genera més controvèrsies en la societat.

Però, amb tot, hi ha un àmbit on els avenços es continuen resistint i aquest no és un altre que el de les tasques domèstiques i de les cures. Són feines que continuen totalment invisibilitzades dins de les llars i que realment són el motor que mou el món. I sabeu perquè estan infravalorades i no es veuen? Senzillament perquè no són un “lobby o grup” organitzat, però són tantes, tantíssimes, que serien imparables. I les cures, qui s’encarrega de la majoria de les persones dependents? Sí, efectivament, les dones. Per tant, crec que la gran revolució feminista ha de ser domèstica. El treball a la llar i de cures, és treball, tot i que no estigui remunerat i justament per això es mantenen i es reprodueixen les desigualtats de gènere.

A tu mare, germana, filla, amiga, cuidadora de persones i treballadora de la llar, a tu que dorms poc, a tu que prepares menjar especial cada dia, a tu que et lleves amb dolor d’esquena, a tu que has après sense estudis a ser infermera, psicòloga, mestre, secretaria en tràmits administratius, i tantes coses més, a tu et veig, et valoro i faig un reconeixement de la teva tasca. Malauradament, la lluita feminista ha de continuar, va per llarg. De fet, a vegades sembla que fem un pas endavant i tres enrere. Com està passant ara amb la llei del “sólo sí es sí”, que està molt bé en algunes qüestions, de fet en moltes va per davant del clam popular, però que a la pràctica està permetent escorçar les condemnes d’alguns agressors sexuals.

Per tot això i molt, molt més, el pròxim dia 8 de març us esperem per celebrar totes i tots juntes, els actes que estem preparant.

Pots consultar totes les activitats del Dia Internacional de la Dona a l’agenda de març!

Font: Nati Balda – Associació Dones de Cerdanya

Si t’ha agradat llegir l’article Manifest de l’Associació de Dones de Cerdanya, també et pot interessar llegir L’obra ‘El cant de la natura’ és la imatge del FeMAP 2023.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.