Pànxing Cerdanya

25, maig del 2024

Search
Close this search box.

25, maig del 2024

Notícies – Cerdanya

Neix l’Associació de Varietats Locals de la Cerdanya

Cerdanya
eixarcolan2
En el marc del projecte de recuperació i divulgació de varietats agrícoles tradicionals de la Cerdanya i la cara nord del Parc Natural del Cadí-Moixeró, s'ha creat l'Associació de Varietats Locals de la Cerdanya. Agrupa persones del territori amb voluntat de participar de les tasques de conservació i difusió d'aquestes varietats i tot el coneixement relacionat.

Al llarg del 2021, des del Col·lectiu Eixarcolant amb el suport del Parc Natural del Cadí-Moixeró i el Consell Comarcal de la Cerdanya, es va dur a terme la primera fase de prospecció etnobotànica per tal de recuperar les varietat agrícoles i ornamentals tradicionals del territori, juntament amb el coneixement associat a aquestes.

Es van realitzar més de 30 entrevistes i, gràcies a aquest procés, s’han obtingut més de 150 entrades de llavors de varietats tradicionals. Actualment, s’està treballant en la creació d’un banc de llavors al territori per a què les diferents varietats puguin ser conservades allà on pertanyen.

Paral·lelalement, des de l’inici del projecte, s’ha treballat amb aquelles persones del territori que estan interessades en la temàtica i amb ganes de col·laborar en el projecte. A finals de 2021, aquest grup de persones va decidir formar una assoiació per tal de poder sumar esforços per preservar i divulgar aquestes varietats. Serà l’associació, acompanyada d’experts, la que gestionarà aquest banc de llavors.

Des de l’Associació de Varietats Locals de la Cerdanya i el Col·lectiu Eixarcolant, es vol fer una crida a totes aquelles persones de la Cerdanya i el Baridà que tinguin un hort i vulguin participar en la tasca de multiplicació d’aquestes varietats.

Si hi esteu interessats, només cal que escriviu un correu a recerca@eixarcolant.cat. Ben aviat ens posarem en contacte amb vosaltres per tal que pugueu formar part de l’associació i ajudar a cultivar aquestes varietats tradicionals, per evitar que es perdin i així poder retornar-les al conjunt de la població.

Font: Associació de Varietats Locals de la Cerdanya

Si t’ha agradat llegir la notícia sobre Neix l’Associació de Varietats Locals de la Cerdanya, també et pot interessar llegir El Museu de Llívia s’obre als productors locals.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.