Pànxing Pirineus

20, abril del 2024

Search
Close this search box.

20, abril del 2024

Turisme Actiu – Pirineus

Al Puig de Coma d’Or: 2.826 m.

Pirineus
e2ead9c1349a48396463990fe7b55a21.jpg

No és que pretenguem descobrir ara i aquí el magnífic Puig de Coma d’Or, però en les 38 col·laboracions que portem en aquesta secció, encara no l’havíem visitat. Certament, és un cim molt freqüentat pels muntanyencs esquiadors i, fins i tot, pels amants de les excursions amb raquetes de neu. L’accés és còmode i la zona ben afavorida per l’abundància de neu però, al marge d’això, es tracta d’una muntanya esvelta, amb marcat caràcter pirinenc i que, fins i tot, té un nom ben bonic. L’itinerari que proposem avui és un circuit molt complet que, de ben segur, no deixarà indiferents ni els muntanyencs de pedra picada.

ACCÉS

Des de Puigcerdà i la Guingueta d’Ix sortiu per la carretera N-20 per arribar al coll del Pimorent, a 28 Km.

1.910 m. COLL DEL PIMORENT
Més enllà dels edificis que hi ha dalt del coll entreu, ja pel vessant de l’Arièja, a l’ampla vall de la Coma d’en Garcia, que s’enfila al nord-est. El relleu és planer, pràcticament sense vegetació i permet escollir la traça segons la quantitat i disposició de la neu.

2.140 m. REGISTRE DE LA GALERIA HIDROELÈCTRICA DE LANÓS
Antigues construccions al cap de la pista que ascendeix pel marge dret de la vall. Supereu un repetjó més inclinat i, després, travesseu el fons planer de l’olla al peu del coll per encarar la pala final. Eventualment, cornisa fàcil de superar.

2.534 m. PORTELLA DE LA COMA D’EN GARCIA

Collada entre la Tossa Rodona i la punta de la cresta dels Llosers. Descendiu lleugerament en biaix (SE) fins l’ampla Portella del Cortal Rossa, a tocar de l’estany de Coma d’Or (S).

2.501 m. PORTELLA DE COMA D’OR O DEL CORTAL ROSSA
Àmplia depressió a la carena divisòria entre la Cerdanya i l’Arièja. Des de prop de l’estany, encareu (E) una definida pala, sovint ventada, deixant a l’esquerra el Roc Gros de Coma d’Or (2.580 m) i, tot seguit, flanquegeu (E) pel vessant nord del Cap de Llosada fins arribar a la carena.

2.810 m. REPLÀ CARENER AL PEU DEL CIM
Des d’aquí només us cal seguir (N) un curt tram de l’aèria carena que us separa del punt culminant. Podeu descalçar els esquís tot i que, amb neu abundant i estable, no és complicat accedir al mateix cim.

2.826 m. PUIG DE COMA D’OR
Vasta panoràmica a totes bandes. La visió detallada de la conca de Lanós, presidida per l’altiva mola de la pica del Carlit, és realment irrepetible. Retorneu a la portella (2.810 m) i preneu com a referència una estreta valleta, el Rec de Fe, que albirareu al fons, després d’uns replans al capdavall del tram inicial del descens. Supereu eventualment una petita cornisa i inicieu el descens pel vessant est, davallant prop dels contraforts del mateix cim.

2.600 m. ESTANYOLS
En arribar a aquesta zona planera que fa de base a la magnífica pala que baixa del Puigpedrós de Lanós, heu de deixar a la vostra esquerra (N) uns estanyols i girar gradualment la vostra traça al sud per situar-vos sobre els pendents que s’aboquen sobre el gran estany de Lanós i que van conformant el Rec de Fe. Aquí el relleu esdevé més obligat, però la baixada no presenta dificultats. Quan el terreny s’eixampla de nou, abandoneu el descens sobre l’estany i inicieu un flanqueig a la vostra dreta (S) que us conduirà a una zona planera amb alguns pins. Des d’aquí heu de superar (S) la lloma que us separa d’una propera valleta força més evident.

2.270 m. REC DE LA PORTELLA DE LANÓS
Remunteu (O) aquesta bonica vall de relleu variat i amb el coll ben marcat al capdamunt, entre el Pic de Cortal Rossa i el Fontviva.

2.468 m. PORTELLA O COLL DE LANÓS
Si aneu a bona hora i la neu és estable, teniu l’opció de retornar per l’estany de Coma d’Or i la Coma d’en Garcia, efectuant (NO) un flanqueig força llarg i per terreny escabrós. En cas contrari, baixeu (O) en magnífic descens pel curs de la vall.

2.170 m. GALERIA HIDROELÈCTRICA DE LANÓS
La trobareu poc abans d’arribar a una bonica esplanada solcada per rierols. Dirigiu-vos al sud de la mateixa per anar a trobar la llarga pista de Coma Rossa que, planejant pel solell de la Serra de Lloses, us retornarà al punt de sortida.

1.910 m. COLL DEL PIMORENT
Punt de sortida.

FITXA TÈCNICA FITXA TÈCNICA
Desnivell: 1.147 m.
Altitud màxima: 2.826 m.
Dificultat: mitjana.
Temps: 7-8 hores.
Cartografia: Andorra-Cadí. 
Esc. 1/50.000. Institut Cartogràfic de Catalunya & Rando Editions. nº 21
Cerdagne-Capcir. Esc. 1/50.000. IGN & Rando Editions nº 8 
Bourg Madame-Col de Puymorens. Esc. 1/25.000. 
IGN 2249 OT.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.