https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

19, abril del 2024

Search
Close this search box.

19, abril del 2024

Turisme Actiu – Maresme

Alella, un municipi marcat pel vi

Maresme
7f3ec2bb5ced977873d44cef97ed776a.jpg

Alella és un gran balcó sobre el mar Mediterrani, la seva situació entre el mar i els vessants de la Serralada Litoral, ha determinat de sempre la seva idiosincràsia. Grans extensions de vinyes, plantades molt a prop del litoral, caracteritzen el municipi, unes vinyes de valor incalculable pel sol fet d’haver aconseguit sobreviure, en producció, tot i l’enorme pressió urbanística que ha patit el litoral mediterrani des de fa més de 30 anys. És un municipi que dóna nom a la Denominació d’Origen Alella i que ofereix al visitant grans i diverses opcions de gaudir dels seus paisatges, les seves vinyes, els seus cellers i d’una multitud d’activitats relacionades sempre amb l’univers del vi.

La història dels vins d’Alella és llarga, molt llarga. La seva tradició ja arrenca de l’època dels romans amb cites de Plini i Marcial com a vins laietans. A l’edat mitjana aquests mateixos vins eren els preferits a la Seu barcelonina i anys després, ja cap el primer terç del s.XX, gràcies a la creació al 1906 de la cooperativa Alella Vinícola, el vi d’Alella inicia la seva època d’or, passant a estar entre els vins de qualitat més exportats des de Catalunya a la resta del món, sobretot a les colònies d’ultramar, on la població catalana era molta.
Entre aquests vins va ser especialment conegut el Generós Dolç, popularment anomenat Violeta, i el blanc abocat envellit amb roure, el Marfil semi.

Aquesta llarguíssima tradició vitivinícola ha portat Alella a concentrar els seus esforços en magnificar tot el món del vi per arribar a convertir-se en un dels referents europeus de l’enoturisme. Això va comportar la creació, l‘any 2010, del Consorci DO Alella, amb l’objectiu de promocionar el territori DO Alella com a destinació enoturística de gran qualitat. 
 
 
Les iniciatives a l’hora de promocionar Alella com a centre neuràlgic de la DO, els seus vins i la DO Alella en general són moltes i diverses. Ja al 2012 s’inaugurava l’Enoteca, un servei on es donen a conèixer i es tasten vins de la DO Alella per entendre millor les seves peculiaritats i aplicacions a la gastronomia. Les dues activitats estrelles de l’enoteca són l’enotast, un esdeveniment obert a totes les persones que tinguin interès per conèixer i tastar els vins de la DO Alella. Són unes trobades mensuals en les que es passa una estona tot parlant i tastant vins de la DO. A cada sessió es degusten dos vins escollits d’acord a cadascuna de les èpoques de l’any i s’acompanyen dels productes gastronòmics de temporada més adients als vins. L’altra activitat és l’enomost, uns tallers didàctics de tast de most adreçats a infants de 4 a 12 anys, en els quals s’ensenya a la canalla a experimentar amb els cinc sentits el fruit d’aquesta terra.
 
Però el millor aparador de la cultura del vi i de la qualitat del municipi com a centre de referència de l’enoturisme és la Festa de la Verema, la més important del municipi, tant des del punt de vista popular com del turístic. Popular perquè se celebra des de fa més de 40 anys de manera ininterrompuda i es basa en l’element que més ha marcat la vida social, econòmica i cultural del poble (el vi), i perquè conjuga el vessant tradicional i festiu amb la promoció econòmica del municipi. La Festa és també, i cada cop més, un dels principals aparadors de promoció turística d’un municipi que des de fa anys ocupa un lloc al mapa de les destinacions enoturístiques de Catalunya.
 
La Festa de la Verema cada any atrau més visitants de fora del municipi, la major part procedents de Barcelona i d’altres municipis propers. Però també són cada vegada més les persones que es desplacen a Alella aquests dies de Festa des d’altres demarcacions catalanes.
 

Can Magarola, la recuperació d’un espai històric

Can Magarola és una de les masies més antigues d’Alella. Ubicada dalt de tot de la Riera Coma Clara, ha estat testimoni mut de la història del municipi des de fa quasi 700 anys. La seva rehabilitació ha regalat un nou espai al municipi, un exemple de masia tradicional amb el seu celler per fer actes en un entorn magnífic.
 
 
Des del passat 5 de novembre, Can Magarola ha assolit un lloc destacat en el mapa de l’enoturisme de la DO Alella amb la recuperació de l’antic celler i l’arranjament dels espais exteriors de la masia. Les obres han donat com a resultat l’arranjament de l’antic celler i la recuperació d’un espai exterior annex, la consolidació dels murs perimetrals i el reforçament i l’estabilització de la façana nord de la masia. A banda de l’arranjament de l’antic celler i la sala d’accés, els treballs també han recuperat un pati extern que estava en estat ruïnós i han habilitat un nou accés i una zona exterior d’estada, complementària al de l’entrada principal. El conjunt es converteix, així, en un escenari molt adient per a la realització d’activitats enoturístiques i culturals.
 

Més enllà del vi

A banda del vi, dos festivals destaquen per sobre de moltes altres de les activitats d’Alella. A la primavera el municipi s’omple de poesia amb el festival ESPAISDEPOESIA, que va néixer amb l’objectiu de promoure i difondre la creació literària i perquè tothom pugui gaudir de la lectura poètica i de la poesia musicada. Aquest festival s’ha convertit amb els anys en un dels pocs referents de poesia de la comarca.
 
 
Cal destacar també el Festival d’Estiu d’Alella, nascut el 2005 amb l’ànim de convertir-se en un referent musical de la comarca del Maresme i en una cita destacada dins dels cicles de concerts que s’organitzen arreu del país coincidint amb l’època estival. El Festival d’Estiu d’Alella està promogut exclusivament per l’Ajuntament, tot i que compta cada any amb aportacions de patrocinadors i la col•laboració dels propietaris dels dos magnífics jardins privats que cedeixen els espais com a escenaris musicals. La qualitat i la diversitat han estat una constant en totes les seves edicions, acollint espectacles de música i dansa de diferents i variats estils amb l’objectiu de satisfer les preferències de tot tipus de públic.
 
I com no una de les característiques que diferència aquest festival de la resta decicles musicals, és que després de cada espectacle s’ofereix al públic assistent la possibilitat de tastar un dels vins blancs de la DO Alella.

 

Agenda vitivinícola

Dissabte 4 de març
De 13 a 14.30h EnglishMostast. A càrrec d’Eli Vidal. Sala Gran Can Lleonart 
Preu: 3 euros
Cal inscripció prèvia a l’Oficina de Turisme alella.ofturisme@alella.cat
 
Dissabte 11 de març
De 13 a 14.30h EnglishEnotast. Proposta de degustació de vins DO Alella en anglès, a càrrec d’Eli Vidal, per descobrir curiositats sobre el tast i les harmonies. Pati de Can Lleonart
Preu: 7 euros
 
Dissabte 25 de març  
De 13 a 14.30h Enotast ‘Ha arribat la Primavera’. Proposta de degustació de vins DO Alella, a càrrec d’Arnau Marco, per descobrir curiositats sobre el tast i les harmonies.
Pati de Can Lleonart.
Preu: 7 euros
 
Divendres 31 de març
De 20 a 22h Taller de tall de pernil amb vins DO Alella. Per descobrir els secrets del pernil ibèric de les mans del professional Santi Rams. Taller d’aprenentatge per a tallar pernil amb ganivet i tast amb vins DO Alella, amb el sommelier Ricard Zamora.
Can Magarola
Preu: 18 euros
Cal inscripció prèvia a l’Oficina de Turisme alella.ofturisme@alella.cat
Aforament: 27 persones
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.