Pànxing Cerdanya

24, juliol del 2024

Search
Close this search box.

24, juliol del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya

Ascensió al Pic del Moixeró

Cerdanya
moixeró
L'ascensió al Pic del Moixeró (2.091m) és un dels itineraris imprescindibles per fer a Cerdanya, un pic de moderada altitud, apte per a tothom i amb un magnetisme paisatgístic extraordinari. Us volem proposar un itinerari circular per fer aquest estiu, sigui amb família, amics o bé en solitari, un itinerari amb molt d'encant i amb una diversitat de flora en forma de mosaic que impacta a mesura que t'hi vas endinsant. Aquest itinerari circular ens portarà a un dels cims més emblemàtics del Parc Natural com és el Moixeró, amb unes vistes immillorables de la Vall Cerdana i de la comarca veïna, el Berguedà.

L’aproximació al punt de sortida es fa amb vehicle des de la població de Riu de Cerdanya, on haurem de resseguir la pista aproximadament uns 6 quilometres fins a arribar al Refugi Serrat de les Esposes (1.511m.), on iniciarem el nostre itinerari a peu. Baixarem per un corriol que ens portarà a travessar una zona de prats de pastures i a poc a poc anirem endinsant-nos a dins d’un bosc de coníferes i d’arbres caducifolis. A mesura que anem remuntant camí amunt trobarem a mà esquerra el Torrent d’en Ramon el qual ens serà omnipresent durant el primer tram del recorregut. 

 A mesura que continuem amb el nostre recorregut i si estem una mica atents serà fàcil poder observar com la natura ha avançat de forma lliure, veient com han evolucionat arbres de totes les edats i de diferents dimensions, ja que per si no ho sabíeu, estem a dins d’un dels pocs boscos madurs de l’estat, és a dir boscos que no s’han modificat i s’han deixat que continuessin el seu curs sense que l’ésser humà hi hagi intervingut. 

Això significa que estem a dins d’un dels ecosistemes més rics en organismes i espècies i on es pot apreciar la cadena tròfica a simple vista. 

Per als més despistats o no tan observadors, hi ha cartells que ens donaran tota l’ informació de la flora i fauna que engloba el bosc. 

Continuarem seguint l’itinerari fins a arribar a una intersecció senyalitzada amb un cartell la qual ens senyalitza els avets monumentals com a punt culminant l’experiència sensitiva del bosc de coníferes, però nosaltres deixarem la visita als avets monumentals per un altre dia, així que continuarem sender amunt que a més a més està marcat amb marques de la Travessa Cavalls del Vent de color vermellós on començarem a guanyar desnivell positiu per dins del bosc en molt poc recorregut. Aquest corriol ens portarà a la Barraca del Moixeró (1.924 m.), una petita barraca que en cas de mal temps pot ser un bon lloc per guarir-se de les adversitats meteorològiques i un bon lloc per esmorzar i recuperar forces, ja que des de la barraca és el lloc ideal per poder contemplar el nostre objectiu, el pic del Moixeró en tot moment, amb les seves tonalitats verdoses de prats subalpins. 

Un cop finalitzada la parada tècnica continuarem l’itinerari i anirem a buscar el Coll del Moixeró (1.972 m.), on ens esperarà una pujada progressiva que ens durà directes al cim. 

moixeró

Completada l’ascensió trobarem una agradable benvinguda amb un cartell de fusta que ens acompanyarà d’unes vistes impressionants de la plana ceretana, la serra del Cadí, el Pedraforca (2.506 m.), la muntanya veïna el Pic de les Penyes Altes (2.276 m.) i la Serra d’Ensija

Amb les piles recarregades començarem el descens i agafarem el sender que ens portarà al coll de la Font Freda de Riu (1.979 m.) on una mica més endavant i seguint el recorregut trobarem la mateixa Font, la qual el seu nom li està fet a mida, continuarem la pista fins a arribar al Coll de Trapa (1.824 m.), just a sota de la Tosseta de la Mata Negra (1.917 m.), on haurem d’estar atents i no equivocar-nos agafant la pista que ens queda a mà dreta, la mateixa que ens retornarà al refugi. 

Anirem descendint per la pista i ens trobarem a mà esquerra una altra font, la font de Set Fonts (1.754 m.), on podrem refrescar-nos si ho creiem convenient, continuarem pista avall i passarem la barrera que prohibeix l’entrada als vehicles, que ens conduirà a l’esplanada dels Plans de Pi, seguirem itinerari avall seguint les marques de Cavalls del vent on ens deixarà al Pla de la Serra, zona on veurem que pràcticament ja només ens quedarà l’últim tram de baixada fins al Refugi Serrat de les Esposes, així d’aquesta forma tancant l’itinerari circular. 

Un cop finalitzat l’itinerari és molt recomanable fer estiraments i tornar progressivament a la calma per acabar un dia de senderisme d’allò més entretingut. 

Fitxa tècnica del Pic de Moixeró

Sortida i arribadaRefugi Serrat de les Esposes (1.511m)
DificultatModerada
Longitud de l’itinerari12 quilòmetres
Desnivell de l’itinerari670 +
Temps del recorregut4h30
Punt més altPic del Moixeró (2.091m)
Una època per fer-loDurant tot l’any (temporada hivernal possibilitat de realitzar
el tram de l’ascensió al Pic amb raquetes de neu)

L’ascensió al Pic del Moixeró és una de les sortides dins del programa d’estiu de Penyes Altes Outdoor Services. Per més informació: 616 776 305 

Roger Escarré Castillo

Graduat en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport

Tècnic en Conducció d’Activitats Fisicoesportives en el Medi Natural

Si t’ha agradat llegir l’Ascensió al Pic del Moixeró, també pots trobar interessant l’Excursió al Bac de Llívia.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.