Pànxing Cerdanya

12, juliol del 2024

Search
Close this search box.

12, juliol del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya

L’Avetosa de les Bagues de Riu

Cerdanya
avetosa
L’Avetosa de les Bagues de Riu, és una de les sortides que ofereix el programa Cerdanya Senderisme de Salut. Les activitats, organitzades per Guies del Pirineu, compten amb el patrocini dels ajuntaments de Puigcerdà, Alp i Llívia, i amb la col.laboració de La Molina Grup FGC, Nordic Walking Pirineus i Catalunya Modern Nordic Walking Academy.

Les condicions de sequera i d’onades de calor que hem patit aquest estiu, fan que posem els ulls en cercar espais més frescals on poder suportar aquestes condicions més rigoroses, mentre fem una bona excursió i contemplem un majestuós paisatge. Aquest ha estat el cas de l’itinerari a l’Avetosa de la baga de Riu, que vàrem dur a terme aquest estiu, en substitució de la ruta prevista a un altre indret molt bonic a redós del parc natural del Cadí-Moixeró. L’itinerari de l’avetosa de Riu ens acosta a un entorn forestal de gran qualitat i espectacular bellesa, en un dels boscos madurs més ben conservats, no només de la Cerdanya, sinó del nostre país.

En el decurs del recorregut trobem diversos ambients i un ampli ventall d’espècies vegetals. El recorregut, en el seu inici, travessa pastures envoltades d’extensos boscos de coníferes, travessant i gaudint de la humitat de rierols, i completant aquest mosaic amb arbres caducifolis dispersos: trèmols, cirerers  i freixes, que donen un to cromàtic variat en el decurs de l’any, front la fosca verdor persistent de pins i avets, que representen les tres espècies de coníferes més característiques de l’alta muntanya catalana: el pi roig, a les cotes més baixes del recorregut, que dona pas als avets en els vessants més humits i ombrívols, i el pi negre, que corona la part més alta d’aquest ric mosaic forestal.

En aquest singular espai -malauradament a casa nostra no en tenim gaires- la natura ha pogut evolucionar lliurement, sense la intervenció humana. Això comporta que trobem arbres de totes les edats, amb un bon nombre d’exemplars de grans dimensions, formant un bosc madur, i configurant un dels ecosistemes més rics i estables, allotjant una gran diversitat de fongs, insectes, i espècies insectívores. Boscos de gran bellesa i fragilitat, on el pas del temps es molt diferent al de la nostra escala i visió humana.

Aquests grans boscos madurs, a banda del seus valors biològics, paisatgístics i extractius per a la indústria de la fusta, són molt saludables per a l’ésser humà, tan a nivell biològic, com psicològic i espiritual, com ja fa anys varen descobrir al Japó, amb els anomenats “banys de bosc” -Shirin yoku -. Passejar per aquests boscos ens permet inhalar diverses substàncies que desprenen aquests arbres -fitoncines- que ens ajuden a reforçar el nostre sistema immunitari, mentre el cromatisme que es presenta als nostres ulls, ens produeix una relaxació.

L’itinerari, perfectament indicat amb senyalització vertical, surt del refugi del Serrat de les Esposes, al qual s’accedeix des de la pista que surt del poble de Riu de Cerdanya. Aparcarem el vehicle i seguirem el camí que surt direcció sud-oest, que baixant per uns prats ens conduirà a cercar el torrent de Ramonet, que el remuntarem seguint una pista que no deixarem fins al llindar de la baga, on ja trobarem indicat per remuntar carena amunt fins a la desviació als dos arbres monumentals, els dos avets de les bagues de riu, catalogats cadascun com a “Arbre d’interès local”, el primer amb un diàmetre de 4,04 m, i el segon de 4,11 m. El retorn, el farem desfen el recorregut que hem fet per arribar-hi.

Fitxa tècnica:

Sortida i arribadaRefugi del Serrat de les Esposes (1.295 m)
Temps de recorregut4 hores
Punt més altAvets monumentals (1.753 m)
Una època per fer-hoTot l’any. Ús de raquetes a l’hivern

Jordi Pau Caballero i Oller

Guia de muntanya i promotor de la salut a través de l’activitat física.

Més informació al 637 729 612 o a www.cerdanyasenderismesalut.cat

Si t’ha agradat llegir l’Avetosa de les Bagues de Riu, també pots trobar interessant Rocaviva impulsa noves visites i tallers per vincular les arts a l’obra escultòrica de Kliment Olm.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.