Pànxing Cerdanya

12, juliol del 2024

Search
Close this search box.

12, juliol del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya

Caminada fins al paradolmen del Tossal d’Isòvol

Cerdanya
paradolmen del tossal
Itinerari de dificultat moderada al paradolmen del Tossal d'Isòvol. Situat entre els pobles d'Olopte i d'Isòvol, el Tossal d'Isòvol (1.282m) emergeix geogràficament al centre de la plana cerdana. Això, a la pràctica, el converteix en un mirador de 360º.

Caminada d’anada i tornada pel mateix itinerari fins al paradolmen del Tossal d’Isòvol (1.282m). Situat entre els pobles d’Olopte i Isòvol, el Tossal d’Isòvol és, com el seu nom suggereix, un turó arrodonit de terreny calcari que destaca geogràficament de la plana cerdana. Això, a la pràctica, el converteix en un bon mirador de 360º.

Des del poble d’Olopte iniciem la ruta per un camí ben fressat, apte per a circular-hi en bicicleta de muntanya. Seguint el camí principal, marcat com a sender número 148 de la Cerdanya, arribarem al Mirador del Tossal, amb vistes privilegiades cap a la serra del Cadí i el Montcurto (1.378m).

paradolmen
Sender 148 de la Cerdanya

Pocs metres abans d’arribar a l’esmentat mirador, un corriol poc marcat i no senyalitzat, ens permetrà arribar fins a la carena cimera del Tossal. A partir d’aquest punt ja no és apte per a bicicletes, ja que els matolls impedeixen rodar-hi fàcilment.

Un cop a la carena, avancem 50 metres en direcció al Tossal, fins a trobar un petit collet, que podrem identificar per una singular pomera. Des d’aquí, cal baixar en direcció est (mirant cap al Montcurto) uns 30 o 40 metres, fins a visualitzar el paradolmen. Cal cert domini de l’orientació i gaudir de bona vista, ja que els nombrosos boixos no ajuden a una localització fàcil.

Per a facilitar-vos la localització, podeu seguir aquest track a Wikiloc.

Seguint el track també podrem estendre la caminada fins a la cova d’en Manent, de poc més de 10 metres de fondària. L’accés està reservat als qui tinguin agilitat, ja que tot i no ser dificultosa en la seva cavitat principal, cal servir-se de mans i peus per descendir uns pocs metres i per tornar-los a pujar.

Paradolmen
Cova d’en Manent

Per a la tornada a Olopte només ens cal refer el camí d’anada fins al paradolmen o la cova. En total, anar i torna, la caminada suma poc més de 5 quilòmetres (2,6 d’anar i els 2,6 de tornada). Tot plegat, 120 metres de desnivell positiu. Ens movem entre els 1.155m d’altitud mínima i els 1.255 de màxima.

La ruta proposada forma part dels senders del municipi d’Isòvol i està documentada com a “Sender d’extensió al Paradolmen” en el seu catàleg de senders del municipi publicat l’any 2021. El podreu consultar al web municipal www.isovol.cat o en format tríptic a les oficines de l’Ajuntament o al Centre d’Interpretació del País dels Esterregalls.

A saber:

La zona compresa entre el Tossal d’Isòvol i el Tossal de Montcurto (1.378 m) forma part del Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya, creats l’any 1992. Es tracta d’una àrea aproximada de 330 h. de terreny calcari dominat per prats secs i una vegetació arbustiva, entre les quals trobem algunes espècies protegides com el boix, entre altres.

Pel que fa a fauna hi destaquen micromamífers com la musaranya i ocells com l’arpella pàl·lida, però mirant al cel és fàcil observar, en funció de la mèteo del dia, alguna àliga i voltor.

Si publiqueu alguna fotografia de la vostra sortida, no oblideu posar l’etiqueta #fempànxing o #fempànxingcerdanya.

Font: Ivan Sanz Tusell – Diaridelaneu.cat

Si t’ha agradat llegir la Caminada fins al paradolmen del Tossal d’Isòvol, també et pot interessar llegir Excursió d’Urús a Fontllebrera.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.