Pànxing Cerdanya

24, juliol del 2024

Search
Close this search box.

24, juliol del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya

Excursió d’Urús a Fontllebrera

Cerdanya
excursió
Una excursió de dificultat moderada per gaudir dels paisatges del vessant nord de la Tosa d’Alp. Una de les caminades clàssiques per fer dins el parc natural del Cadí Moixeró.

Excursió circular amb sortida i arribada al poble d’Urús. Des de la plaça de l’església de Sant Climent, sortim en direcció a la Font Freda. Passada aquesta ens dirigim cap al cementiri i l’ermita de Sant Grau del Puig, a poc més d’un quilòmetre d’aquesta font.

Aquest primer tram de l’excursió és de carretera pavimentada, fet que a alguns els restarà atractiu. Ara bé, al preu que es va posant el combustible no ens anirà malament que ens acostumem a fer un ús del cotxe cada vegada més limitat. I ho agrairà l’entorn natural.

La carretera puja suau fins al cementiri municipal (1.335 m). Ens trobem plenament dins el perímetre del parc natural del Cadí Moixeró. Qui ho consideri convenient pot visitar l’ermita que se situa a 400 metres del cementiri. Un senyal ens ho indica i no cal dir que mereix una visita pel seu interès arquitectònic i les panoràmiques que ofereix el paratge.

A la mateixa cruïlla entre l’aparcament del cementiri i el desviament per a anar a l’ermita, s’inicia la pista forestal coneguda amb el nom de camí de Collet Jovell (1.515 m). Arribar a aquest coll no té pèrdua, sempre s’ha de seguir el camí principal en direcció amunt. Com a referència a tenir present passarem a prop d’una bassa de bombers.

Arribats a collet Jovell és habitual trobar-hi algun ramat de vaques. Fora d’època d’hivern, és clar. Des del coll observem cap al nord el puig d’El Cortalet (1.546 m). Es veu tan a prop i accessible que convida a fer un puja i baixa.

excursió
Collet Jovell

Al coll trobarem una font i un abeurador. També s’hi ha construït recentment (2021) una nova bassa d’aigua per a ús dels bombers. Aquesta bassa circular i elevada ens serveix per a localitzar l’inici del sender la Pujada d’en Tomba. Seguint-lo, i en el canvi de vessant de nord a sud, passarem per la Roca d’Urús. Un bon mirador per fer alguna fotografia de l’entorn.

Seguint el sender arribarem a Font llebrera (1.535 m). Aquesta font, seca en el dia de la nostra visita (25/06/22), se situa a tocar del torrent i de la passarel·la de fusta. És a l’ombra, transmet frescor, i és el lloc perfecte per a fer un descans i menjar o beure alguna cosa.

Un pontet de fusta que va ser instal·lat ara fa dos anys ens permet travessar el torrent. Ja podem començar a baixar suaument, però de forma constant, cap al refugi d’Urús (1.450 m) o dels Cortals. Ho fem pel camí de les Tres Fonts, força ample i ombrívol en aquest tram que discorre per la falda nord del pic del Sequer (2.087 m).

Un cop al refugi, que en alguns plànols apareix amb el nom de Pleta dels Ordiassos, ens situem en un paratge freqüentat pels ramats. Hi trobarem una font i un abeurador. A partir del refugi ja només ens queda fer la drecera de baixada fins a trobar la pista forestal que ens porta de nou al cementiri municipal i, ja des d’aquest equipament municipal, refer el primer tram del camí fins a Urús.

Tot plegat, i segons l’app de Wikiloc que vam fer servir per a fer aquest itinerari, es pot fer amb aproximadament entre dues i tres hores, en funció de les parades que fem per a prendre alguna cosa o per admirar el paisatge, dominat pel pi roig i en determinades zones el boix. El desnivell total és de 350 metres i l’itinerari fa 9,7 km.

La nostra ruta a Wikiloc en aquest enllaç: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/urus-106299796

Si publiqueu alguna selfie a les xarxes,

no oblideu posar l’etiqueta #fempanxing #fempanxingcerdanya

Font: Ivan Sanz Tusell

Si t’ha agradat llegir l’Excursió d’Urús a Fontllebrera, també et pot interessar llegir De les Fonts de la Ringueta a Coll de Pal.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.