Pànxing Berguedà

26, abril del 2024

Search
Close this search box.

26, abril del 2024

Turisme Actiu – Berguedà

El Berguedà, la màgia d’un lloc per descobrir

Berguedà
3e5581a2991d4fd6753f636969e09def.jpg

El retallat perfil de la Serralada de Queralt, acompanyat del de la Figuerassa i els Rasos de Peguera ens donen la benvinguda. Als seus peus, Berga, la capital s’afegeix a la rebuda… Aquesta ha de ser una de les parades obligatòries del nostre trajecte si escollim aquesta comarca com a destí per una escapada, o una estada d’uns quants dies, ja sigui per estar en contacte amb la natura –omnipresent en cadascun dels municipis de la zona- o per gaudir de la diversitat d’activitats que ens proposa aquest territori, bressol de la revolució tèxtil catalana, testimoni de la mineria i protagonista d’una peculiar agricultura de muntanya.

Difícil és deslligar també aquesta capital amb la festa que li ha donat nom arreu del món: La Patum, des del novembre de 2005 Obra Mestra del Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat, segons la UNESCO, ens serveix també de carta de presentació. De fet, part dels seus elements ens donen bones pistes del que trobarem en aquesta visita que tot just comença. Els principals colors de la festa i els més identificatius, el verd i el vermell, ens evoquen natura i acció; dos atractius que ens acompanyaran durant tot el camí. Però no avancem esdeveniments.
 
Foto: Òscar Rodbag. 
 
Berga mereix una visita. No només passejant pels seus carrers més cèntrics, els del barri vell i la plaça cremada, escenari natural de la Patum, sinó també fent una ullada al curiós i, alhora, sorprenent Museu de Circ i les rutes temàtiques que ens descobreixen el passat medieval de la ciutat, el seu paper clau en les guerres carlines i en el procés preindustrial dels segles XVIII i XIX o l’obligada pujada al Santuari de la Mare de tots els berguedans, Queralt. Fem parada i fonda però sense entretenir-nos. Demà tenim un dia ple d’aventures.
 

Racons per descobrir emocions

Fer el “Tarzan” està de moda. El Berguedà, i dos racons dels seus boscos -un al costat de Borredà i l’altre a quatre quilòmetres de Saldes, al Parc del Pedraforca- s’han aliat a aquesta tendència amb dos parcs acrobàtics forestals que permeten enfilar-se entre els arbres i divertir-se una estona. Un esport apte per a totes les edats i amb nivells de dificultat per tal que ningú tingui excusa. Però a banda d’apuntar-se a la moda, el Berguedà és també una terra innovadora i això ho podreu comprovar a Vallcebre. Aquest municipi s’ha inventat una instal·lació esportiva que, sota el nom Espai Actiu Vallcebre, aprofita la natura com a base per realitzar les diverses activitats que proposa. Tres vies ferrades, un barranc, una zona d’escalada, un camí aeri equipat i diversos camins formen part d’aquest invent. Si l’alçada, per poca que sigui, no convenç tenim altres opcions: quads, rutes a cavall, activitats aquàtiques, paintball… I això sense oblidar que la tria s’amplia durant l’hivern amb la resta d’esports i activitats lligades a la neu.
 
Foto: Rafael López Monnè.
 
L’especial orografia del terreny de la comarca la converteix en zona ideal per als més variats esports i activitats de turisme actiu. Els afeccionats a l’escalada, per exemple, hi trobaran una veritable escola d’aquesta especialitat, amb vies clàssiques com les de la cara nord del Pedraforca o d’avanç progressiu com les del Roc de l’Alou, Malanyeu i el Roc de la Lluna. Els més agosarats poden atrevir-se a fer un vol en parapent i els que prefereixin els esports d’aigua, l’embassament de la Baells i els seus entorns possibiliten la pràctica d’activitats nàutiques. Aquí la innovació hi segueix present amb la Via blava de la Baells, una zona d’entrenament de natació en aigües obertes que està en funcionament tot l’any.
 
El país dels amants del senderisme
Dos noms, Cavalls del Vent i el Camí dels Bons Homes, resumeixen en bona mesura el nom i el lloc que s’ha fet el Berguedà entre les guies dels amants del senderisme. Recórrer a peu els racons de la seva especial orografia permeten al visitant conèixer les arrels i la història d’aquesta terra a través de les seves petjades. Des de senders locals fins a seguir algun dels de gran recorregut que també travessa la comarca.
 
Els caminadors amants de la història troben al Berguedà l’inici del Camí dels Bons Homes, un itinerari turístic entre el Santuari de Queralt i el Castell de Montsegur (Arièja, França) que ofereix la possibilitat de recórrer les rutes de migració que van utilitzar els càtars o Bons Homes durant els segles XIII i XIV quan fugien de la croada i la Inquisició. Pels que no vulguin sortir del territori berguedà, la dels Cavalls del Vent, ofereix la possibilitat de recórrer els refugis guardats del Parc Natural Cadí Moixeró, el segon més gran en extensió de Catalunya.
 
Foto: Rafael López Monnè.
 
La ruta de l’Ermità, la ruta del Caracremada o el Camí de Picasso són altres opcions de rutes temàtiques d’aquestes contrades.
 

I ara, una bona estona per la cultura

Moment ara de fer un repàs a aquelles assignatures que teníem una mica oblidades. Per quina comencem? Història? Geologia…? Amb temps suficient, el Berguedà pot ser, per qui ho vulgui, una autèntica aula d’estudi. Una bona xarxa de museus i rutes culturals converteixen en amè un exhaustiu repàs a la història de la nostra cultura. La ruta minera n’és un dels exemples més clars. L’antiga colònia minera de Sant Corneli, situada al municipi de Cercs, serà el nostre punt de partida. Allà, un museu s’encarregarà de detallar-nos la història d’aquest mineral que tanta riquesa va proporcionar a la comarca, a més de mostrar-nos com es vivia en una colònia minera permetent-nos entrar en un dels pisos de l’època. Per qui no en tingui prou, la proposta es complementa amb l’entrada a la boca d’una mina, experimentant part de les sensacions dels que treballaven bona part de la seva jornada laboral sota terra.
 
 
Seguint la mateixa ruta, retrocedirem milions d’anys en el temps per veure, on i com van viure els dinosaures berguedans. La gran paret de Fumanya ens en dóna l’evidència a través dels rastres de petjades que van deixar aquestes magnes bèsties a la zona.
 
I el Berguedà, a més de carbó, també té petroli. Entre Guardiola de Berguedà i la Pobla de Lillet hi ha l’única mina de petroli visitable de l’estat, l’anomenada “mina dels francesos”. Un indret per descobrir i conèixer millor la formació i procés d’extracció d’aquest preuat líquid, l’anomenat or negre.
 
I què ens en dieu del tèxtil? Si el carbó era el motor de l’Alt Berguedà, el riu Llobregat ho era pel Baix. I al costat del riu, es van anar construint un munt d’indústries tèxtils que aprofitaven la seva força per funcionar, i les cases per als treballadors, les esglésies, les escoles, les torres dels amos… conformant un dels conjunts de colònies industrials més importants d’Europa. En total, 18 colònies en menys de 30km de riu. No en va, el Llobregat va ser considerat el riu més ben aprofitat d’Europa. De tot això ja només ens en queda el record que es pot trobar visitant el Museu de la Colònia Tèxtil de la Colònia Vidal, la Torre de l’Amo de Viladomiu Nou o el Centre d’Interpretació de l’església de Cal Pons, a Puig-reig.
 
 
Ara, podem fer un considerable salt en el temps per explorar una altra de les etapes més fructíferes a la comarca, el romànic. Aquest període va deixar al Berguedà un llegat que conserva amb fruïció. Més d’un centenar d’esglésies romàniques, entre elles una de les més espectaculars, i mostra exemplar del romànic rural, Sant Jaume de Frontanyà; conserven diferents motius que, amb paciència, ens convertiran en tot uns experts d’aquest art.
 
I ara, un repàs pels reconeguts artistes que, com nosaltres, han triat el Berguedà com a destí per la seva visita. Picasso i Gaudí són segurament els que el pas del temps ha reconegut més. El primer d’ells va fer parada i fonda a Gósol, una de les poblacions més al nord del Berguedà. Allà un museu reconeix aquest pas pel municipi. El genial arquitecte Antoni Gaudí es va parar més avall, a la Pobla de Lillet, als peus de la serra del Catllaràs, un paradís de natura… Diversos elements testimonien ara el pas de Gaudí per la zona. El més sorprenent, el disseny que va fer de l’únic jardí humit de l’arquitecte, els Jardins Artigas. Però també els diferents treballs que va fer per encàrrec d’Eusebi Güell al voltant de la fàbrica del ciment Asland, al Clot del Moro (Castellar de n’Hug), indret on se’ns torna a obrir la possibilitat d’entrar al museu que interpreta el procés que seguia aquest invent que tan va aportar al món de la construcció i arribar-hi tal com feien abans: en ferrocarril, pujant al Tren del Ciment, l’antic tren que abans es feia servir per a les mercaderies i que ara serveix per portar turistes.
 
 
Tanta activitat de ben segur que ens obrirà la gana. Moment doncs de fer una parada i gaudir amb tots els sentits d’un plaer que al Berguedà també va estretament lligat a la cultura. Preneu taula i gaudiu dels productes de la zona. En aquest cas no calen consells, qualsevol tria us convencerà. Que vagi de gust!

Establiments recomenats

On Dormir

  • Apartaments Rurals Els Roures
  • Hotel Casa Duaner
  • Hostal Cal Nen
  • Berga Resort

On Menjar

  • Restaurant Els Roures
  • Restaurant Cal Nen
  • Restaurant El Recó de l'avi

De Compres

  • Carnisseria Marmi

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.