Pànxing Cerdanya

13, octubre del 2024

Search
Close this search box.

13, octubre del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya

Volta pels Esterregalls

Cerdanya
Un paratge peculiar per la seva geologia, pel seu antic ús miner i pel seu atractiu estètic ben singular: això és el que fa especial els Esterregalls, al municipi d'Isòvol (All, Olopte i Isòvol).

Una de les característiques que fan de la Cerdanya una comarca especial és la seva geologia, de la qual en destaca la seva forma de gran vall d’orientació est-oest. I dins de la Cerdanya hi ha un paratge, els Esterregalls, que reflecteix molt bé algunes peculiaritats afegides com poden ser la hidrologia de la vall, travessada pel seu riu principal, el Segre, però també pels rius i torrents que hi conflueixen des de les valls i cims que en voregen el seu perímetre.

Es tracta d’un paisatge ben singular que se situa a la banda de solana de la Cerdanya, entre el triangle que conformen els nuclis urbans d’All, Olopte i Isòvol. És el que es coneix com els País dels Esterregalls. El paratge ha estat adaptat des de fa pocs anys per tal que sigui visitable de forma còmoda i didàctica.

Per visitar i conèixer millor aquesta zona, una bona opció és seguir l’itinerari de sender i miradors que s’ha creat dins el seu perímetre. Fent aquesta excursió podrem valorar el seu interès geològic i històric i a la vegada gaudir del seu atractiu estètic, el qual ve motivat per les terres de colors ocres, daurats i rogenques que contrasten al costat dels boscos i prats verds que l’envolten.

Un tret identificatiu dels Esterregalls són les formacions curioses que s’han generat en aquest terreny gràcies als sòls poc cohesionats que tenen el seu origen fa 11 milions d’anys, a causa d’un conjunt de sediments dipositats a la zona pels rius Duran i Segre.

Aquests dos darrers rius, especialment el Duran, han transportat materials des de la muntanya fins a les vores del Segre. Durant el segle II aC, els romans van descobrir or en aquests sòls formats per quars, pissarres i quarsites. Per tal d’explotar el mineral preciós d’aquestes terres van fer servir tècniques hidràuliques a cel obert. Així, un sistema de canals d’aigua per conduir i filtrar les terres, i amb ells l’or que hi era barrejat, es va començar a donar la forma actual a la zona.

Després, amb l’afegit de l’erosió de les pluges pel pas del temps, s’ha acabat creant aquest paisatge de formes úniques, entre els quals en destaquen els coneguts Barrets de Bruixa.

Excursió fàcil

Els Esterregalls es poden visitar fàcilment per un sender de poc més d’1 quilòmetre equipat amb escales i ponts de fusta que en ressegueixen, més o menys, el seu perímetre inferior. Hi ha plafons informatius i senyalització. Recomanable portar roba i calçat esportiu. Si és estiu, una bona gorra i aigua, ja que no hi ha fonts i part del sender és exposat al sol.

Durada

Recórrer el sender i fer parada als tres miradors, que hi són estratègicament ubicats i permeten una observació amb més detall, es pot realitzar còmodament en una hora. Caldrà descomptar, això sí, l’estona que vulguem invertir a prendre’n algunes fotografies. El desnivell no supera els 70 metres.

Com arribar-hi

Des de la carretera N-260, entre els nuclis d’All i Isòvol, haurem d’estar atents a un trencant del lateral muntanya que porta per senyalització “cementiri municipal”. Ens apropem fins al cementiri, a escassos 500 metres de la carretera, i aparcarem a l’aparcament que se situa just darrere del cementiri.

També hi ha l’opció d’iniciar la caminada a la plaça de l’Ajuntament d’All per un sender ben marcat. Podeu complementar la vostra excursió visitant el centre d’Interpretació dels Esterragalls, situat al poble d’All, sota la plaça de l’església. Això, sí, cal fer una reserva amb antelació.

Si publiqueu alguna selfie a les xarxes, no oblideu posar l’etiqueta #fempànxingcerdanya

Si t’ha agradat llegir l’article Volta pels Esterregalls, també et pot interessar llegir Ascensió al Refugi Cortal d’en Vidal.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp