Pànxing Cerdanya

21, abril del 2024

Search
Close this search box.

21, abril del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya

Éller – Meranges – Éller

Cerdanya
éller
Itinerari a la vall Tova, solcada pel riu Duran, que recull les aigües del circ i els estanys dels Engorgs, presidits per les imponents muntanyes del Bony del Manyer (2.809 m), la Tosseta de l’Esquella (2.835 m), el Pic Calm Colomer (2.869 m), el pic d’Engorgs (2.818) i molt a prop, com a centinel.la que es veu des de la vall, el Puigpedrós (2.915 m) el cim més alt de la Cerdanya.

Ubicat a la riba dreta del riu Duran, el nostre itinerari no és d’alta muntanya ni s’enfila tan amunt, ja que no superarem els 1.600 m, però sí que ens permet anar des del municipi de Bellver, al de Meranges, ja que Éller, juntament amb Cortàs, Ordèn i Talltendre, formen els quatre pobles d’aquest municipi ubicats a la solana, a la riba dreta del riu Segre. La vall Tova és una vall d’origen glacial, que va en direcció nord-sud, i porta al riu Duran a desguassar al Segre prop de Baltarga. En ella hi trobem les poblacions de Gírul i Meranges, Éller i Cortàs, i Olopte, que comunica la plana ceretana amb la vall. La glacera de la vall Tova tenia una longitud de 3,6 Km. Vora Girul, a 1.620 m, trobem la morrena externa de la glacera, i aquesta tenia una única conca d’alimentació, Els Engorgs, orientada NO-SE, i la conca -o circ glacial- conté sis petits llacs.

Santa Eulàlia d’Éller

Sortint de Bellver de Cerdanya, direcció a La Seu, o venint de Puigcerdà o de Baltarga, abans d’arribar a Bellver, agafarem la carretera que surt d’una petita rotonda i puja, sinuosa, cap a Éller, passant primer pel nucli de Cortàs. Arribats a Éller, aparcarem a l’entrada del poble, vora la font. A Meranges s’hi pot anar pel camí de Fontanet -sender 113-, però en la proposta que us fem avui us convidem a fer-ho amb marxa nòrdica, per a la qual cosa la pista que porta fins a Meranges -de terra- és idònia per tal de fer l’anada i la tornada.

El petit poble d’Éller ofereix una visió de com eren els pobles de muntanya cerdans – Jordi Pau Caballero

Una altra opció és fer l’anada o la tornada per l’esmentat camí, que és l’antic camí de ferradura. Aquest transcorre per indrets força ombrívols, amb una gran vegetació de ribera, i era el que camí unia abans de la creació de la pista, els pobles d’ Éller i Meranges -però on no és tan agradable l’ús dels bastons degut a la frondositat de la vegetació-. En tot cas, no deixeu de fer una visita pel poble i la singular fisonomia de l’església de Santa Eulàlia, romànica del segle XII, molt transformada. Al capdamunt del poble trobarem la pista que, sense cap complicació, ens portarà cap a Meranges, travessant els torrents de Prat de Saliu, Rocaplana, les Obagues i de n’ Òliba, i que la deixarem arribant a Meranges, per agafar un sender marcat -108- que baixa cap a la Font de l’Àrtic i travessar el riu Duran on hi ha l’antic Moli, per culminar una pujadeta cap a Meranges.

L’amplitud del camí el fa idoni per a la pràctica de la marxa nòrdica – Jordi Pau Caballero

Els encants de Meranges

Recomanable fer una visita pel poble, on no us podeu perdre l’església romànica de Sant Serni (s. XII), edifici d’una sola nau i absis semicircular, tot i haver sofert diverses transformacions. La porta té un arc de mig punta amb cinc arquivoltes de granit, i els capitells són de marbre d’Isòvol. També podeu demanar pel Museu de l’Esclop. Per tornar cap a Éller, desfarem el camí per on hem vingut. Tingueu en compte que en cas de fer-la circular, cal afegir entre mitja horeta i quaranta cinc minuts més de temps, bé sigui a l’anada o a la tornada, degut a la orografia, l’increment de desnivells i l’irregular transitar que comporta l’antic camí de ferradura.

L’últim tram de baixada fins a Meranges ens permetrà gaudir de la fresca del riu Duran – Jordi Pau Caballero

L’itinerari Éller – Meranges – Éller, és una de les sortides que ha realitzat el programa Cerdanya Senderisme de Salut. Les activitats, organitzades per Guies del Pirineu, han comptat amb el patrocini dels ajuntaments de Puigcerdà, Alp i Llívia, comptant amb la col·laboració de Cerdanya Salut, La Molina Grup FGC, Nordic Walking Pirineus i Catalunya Modern Nordic Walking Academy.

Sortida i arribadaÉller (1.450 m)
Temps recorregut3.00 h
Punt més altMeranges (1.539 m)
Una època on fer-loTot l’any
Aspectes tècnics

Jordi Pau Caballero i Oller

Guia de muntanya i promotor de la salut a través de l’activitat física

Si t’ha agradat llegir la ruta Éller – Meranges – Éller, també et pot interessar Béixec – Estana – Béixec.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.