Pànxing Pirineus

9, setembre del 2024

Search
Close this search box.

9, setembre del 2024

Turisme Actiu – Pirineus

Itineraris pels miradors panoràmics del parc Natural de l’Alt Pirineu

Pirineus
1708c39d721a2e75782a515dd756c9d5.jpg

Veure el paisatge des de dalt, amb perspectiva i a vista d’ocell és molt recomanable per a indrets tan bonics com els que es poden trobar al Pallars Sobirà. És per això que fem un recorregut pel Mirador de la Torre elevada de la Mollera d’Escalarre, el Mirador del Cap de la Roca, el Mirador de la Pica d’Estats, el Mirador de Sant Joan de l’Erm Vell i el Mirador de Soler.

En aquesta edició us proposem descobrir el Pallars Sobirà a vista d’ocell realitzant un recorregut per alguns dels miradors panoràmics més accessibles del Parc Natural de l’Alt Pirineu (PNAP) i que han estat equipats amb senyalització per conèixer i descobrir els cims, els elements del paisatge, la flora i la fauna que s’hi poden observar. A més, alguns miradors van acompanyats d’àrees d’esbarjo que us permetran gaudir una bona estona dels paisatges excepcionals del Parc. Podeu consultar la seva ubicació sobre els mapes-guia sectorials del PNAP.
 

Mirador de la Torre elevada de la Mollera d’Escalarre (La Guingueta d’Àneu-Valls d’Àneu)

 
Situada a La Noguera Pallaresa, la Mollera d’Escalarre és la principal zona humida del Parc. De gran importància per a les libèl·lules i per a la migració i hivernada d’ocells, també conté l’única població catalana de la planta aquàtica Hippuris vulgaris i un bosc de ribera molt dens i ben conservat.
 
La Mollera es troba situada al nord de La Guingueta d’Àneu, al costat de la C-13. Per contemplar-la a vista d’ocell us proposem arribar fins el Mirador de la Torre elevada al marge esquerre de l’embassament de la Torrassa. 
 
 
Per accedir-hi podem deixar el vehicle a La Guingueta on trobarem un rètol indicador de La Mollera d’Escalarre i de l’accés als pobles de Berrós Jussà, Berrós Sobirà i Dorve. Podem seguir caminant o en bicicleta passant pel pont Poldo i girant pel camí de l’esquerra on a 500 metres hi ha el mirador de la Torre elevada equipat amb 4 plafons interpretatius. Durant el camí passarem a prop dels búnquers de La Guingueta, les esglésies romàniques de Sant Martí d’Escalarre i Santa Maria d’Esterri d’Àneu.
 
Aquest itinerari és ideal per passejades amb nens ja que es pot realitzar una ruta de nivell fàcil fins a Esterri d’Àneu. El mirador i la ruta es poden dur a terme durant tot l’any i a l’estiu també s’organitzen activitats aquàtiques a  la zona sud de la Torrassa.
 

Mirador del Cap de la Roca (Esterri de Cardós-Vall de Cardós)

 
Per arribar fins aquest mirador, haurem d’accedir primer al municipi menys poblat del Pallars Sobirà, el d’Esterri de Cardós, format per tres pobles: Arròs de Cardós, Esterri de Cardós i Ginestarre.
 
Passat el poble d’Ainet de Cardós trobem un desviament cap a la carretera de La Vall de Cardós que ens conduirà cap als nuclis d’Arròs de Cardós, Esterri de Cardós i Ginestarre. Ens endinsarem en aquesta vall, al principi planejant per, passat Arròs, agafar alçada fins arribar a Esterri de Cardós, on estacionarem el vehicle a l’inici del poble per seguir a peu. Passada l’Església trobarem un camí a l’esquerra, apte per a tothom, que ens conduirà al mirador després de caminar uns 20 minuts aproximadament. 
 
 
El Mirador del Cap de la Roca està equipat amb bancs i una taula panoràmica, on tindrem una sorprenent panoràmica de La Vall de Cardós. Aprofitant l’estada recomanem també visitar les esglésies d’Esterri de Cardós i Ginestarre, mostres del romànic, així com el taller d’artesania tèxtil de Rosa Mari Tejedor, a Ginestarre. 
 
 

Mirador de la Pica d’Estats (Àreu-Vall Ferrera). L’Imprescindible

 
A aquest mirador l’anomenem l’Imprescindible perquè permet contemplar el cim més alt de Catalunya, la Pica d’Estats (3.143 m). Situat a 2.165m d’altitud és una bona alternativa per a tots aquells que no estiguin disposats a realitzar l’ascensió de més de 8 hores a peu fins arribar al cim de la Pica d’Estats ja que les vistes són espectaculars i l’itinerari a peu, senzill.
 
 
A l’estiu és el millor moment per arribar a aquest mirador ja que podem accedir amb vehicle 4×4 fins a l’aparcament d’Aixeus, situat a 2.030 m. El mirador es troba a 2,5km de l’aparcament i podem iniciar la ruta a peu pujant per la dreta del barranc fins a la font Mentidora. Seguidament passarem un pont de fusta i continuarem per un antic camí ample i planer que ens portarà fins el Turó de la Meda, on se situa el mirador que compta amb tres plafons interpretatius. Farem la tornada pel mateix camí.
 
 

Mirador de Sant Joan de l’Erm Vell (Montferrer-Castellbó, Vall de Santa Magdalena)

 
Per arribar al mirador de Sant Joan de l’Erm Vell us proposem un itinerari diferent, còmode i sense gaire desnivell. Enfilant la carretera de l’estació d’esquí de Port-Ainé arribem a un marcat revolt prop de l’aparcament de la cota 1.600 on hi deixarem el vehicle i començarem la passejada per una pista molt planera, apta per a 4×4 i ideal per a bicicletes. Després de mitja hora caminant arribarem a l’àrea d’esbarjo del barranc de La Pega (1.661 m.), un racó bucòlic enmig del bosc. Canviarem de vesant i seguirem 15 minuts més fins la cruïlla amb el camí que puja de Montenartró (1.313 m.) i que forma part del Camí de l’Últim Càtar, en Belibasta. Seguim aquest camí deixant la pista a l’esquerra i gaudint d’uns magnífics prats abans d’arribar a Sant Joan de l’Erm Vell (1.703 m). 
 
 
Aquest mirador està equipat amb una taula panoràmica i plafons interpretatius amb fotos anteriors al 1936 -any en què va ser cremat- quan encara hi havia activitat: s’hi trobava l’església i una hostatgeria documentada del segle XVI. Al costat de les runes hi ha un mirador de la “Vall boscosa”, la Vall de Santa Magdalena, per on limiten el Pallars Sobirà i l’Alt Urgell, i un banc que convida a seure, contemplar el paisatge i gaudir de l’entorn. Si seguíssim pel camí, després d’una hora aproximadament de recorregut, trobaríem el refugi de la Basseta, de l’estació d’esquí de Sant Joan de l’Erm.
 
Aquest camí fins al mirador de Sant Joan de l’Erm Vell es pot realitzar a peu (2 hores de durada aproximadament), en bicicleta o en tot terreny durant la primavera, l’estiu o la tardor. A l’hivern també es pot fer però amb raquetes de neu.
 

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.