Pànxing Cerdanya

20, abril del 2024

Search
Close this search box.

20, abril del 2024

Turisme Actiu – Cerdanya

La Vall de la Vinyola

Cerdanya
P1340346 (2)
Fantàstica sortida a un dels paisatges alpins més interessant, i molt proper a la capital ceretana. En aquesta vall, a la qual podem accedir des del Coll de Pimorent, a 1.920m d'altitud, es troba ubicada l'estació d'esquí de Porté-Pimorent. D'orígen glacial, està presidida pels pics de la Mina (2.583m), el pic de les Valletes (2.793m), el pic de Fontfreda (2.798m) i el pic de l'Estanyol (2.596m). Un paisatge espectacular, que no decebrà a ningú, amb vistes sobre les muntanyes del Port d'Envalira i la Vall de García, entre d'altres.

Deixarem el cotxe a l’aparcament del Coll de Pimorent, a l’altra banda de l’antic hotel. Des del pàrquing surt una pista forestal que s’endinsa cap a la vall, i que a poc a poc ens l’anirà mostrant, amb el pic de la Mina al fons, i els remuntadors de l’estació d’esquí de Porté-Pimorent, perfectíssimament integrats en un paisatge d’alta muntanya, que a l’hivern es converteix, habitualment, en un dels més innivats de la nostra Cerdanya.

La pista remunta suaument, i al cap d’una estona trobarem una caseta que ens quedarà a la nostra dreta. Nosaltres seguirem pista amunt. Cada cop ens serà més omnipresent el pic de la Mina, i a la vall, a la nostra esquerra, una mica més avall, ens apareixerà l’estació inferior del telecadira La Mina. Nosaltres seguirem cap amunt, sense anar a cercar el telecadira, mantenint-lo a la nostra esquerra, per anar a buscar una cabana de caçadors, on podem parar i fer un mos.

vall
Pic de la Mina (2.583m)

A partir d’aquest punt haurem d’anar a cercar el telecadira i creurar-lo per sota, per a remuntar la vall deixant-lo, ara, a la nostra dreta (com si volguéssim anar a remuntar pel torrent), per més endavant, quan tenim davant nostre el pic de la Mina i la seva carena amb una pala ample, retornar cap a ala dreta per anar a buscar l’estació superior del telecadira de la mina (on hi ha un mirador panoràmic) a 2.380, d’altitud. La vista sobre la vall de la Font Viva, on hi ha l’estany de Lanós i el pic del Carlit (2.921m).

vall

A l’esquerra de la vall de García, sota el coll de Pimorent, albirem les primeres terres occitanes de l’Arieja on al fons de la vall hi ha l’Ospitalet (l’Hospitalet-pres-l’Andorre), Merenç (Merenç les Valls), en la vall solcada pel riu Arieja. A la dreta, la vall resta delimitada pel pic de les Valletes (2.793m), i els pics de Fontfreda (2.798m), i de l’Estanyol (2.596 m), i darrere nostre, el pic de la Mina (2.583 m).

Després de gaudir una estona, agafarem la directa, just al darrera del mirador, per anar a cercar la carena, fins a la cota 2.450, des d’on podrem gaudir d’unes magnífiques vistes, direcció oest, sobre els pics d’Envalira (2.821 i 2.827 m), el pic dels Pedrons (2.715 m), les antenes de Ràdio de les Valls i el pic de Maià (2.615 m) cims que ens acosten, delimiten, o ja son en terres andorranes. També es veu part de la vall on hi ha ubicat el Pas de la Casa. El retorn el farem cap al nord-est, davallant entre l’Ospitalet i la vall de García, fent com una mitja lluna per tornar cap a la Valleta, vorejant per la dreta els contraforts que hi ha sobre la cabana de caçadors i, un cop en aquest punt, desfer el camí de baixada. Hi ha altres possibilitats d’itinerari de pujada o de baixada, doncs la vall es força oberta.

Si tenim bona forma física, podem allargar fins al pic de la Mina, afegint una hora més de temps i 133m de desnivell.

Fitxa tècnica:

Sortida i arribada: Coll de Pimorent (1.920 m)
Temps aproximat: 4 hores
Punt més alt: Carena del Pic de la Mina (2.450 m)
Una època per fer-la:Primavera, estiu i tardor

Jordi Pau Caballero i Oller

Guia de muntanya i promotor de la salut a través de l’activitat física.

Més informació al 637 729 612 o a www.cerdanyasenderismesalut.cat

Si t’ha agradat llegir l’excursió a La Vall de la Vinyola, també pots trobar interessant l’excursió a l’Avetosa de les Bagues de Riu.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.